Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
(Foto via Instagram @fiesara)

Ikke helt til topps for norske Sara Sofie Tallaksen i Designers’ Nest i København

– Nå skal jeg puste litt ut og ta alt innover meg. 

Designers’ Nest gikk av stabelen under den danske moteukens første dag, tirsdag kveld. Denne gangen er det hele digitalt grunnet korona. Det betyr null publikum og også null designerspirer som får se sine kreasjoner live på catwalken for mange for aller første gang.

Les også: Sammen med Copenhagen Fashion Week lar Melk & Honning deg se alle visningene live

Den danske moteprisen er ment å hylle talentfulle og lovende designstudenter, og arrangeres under den danske moteuken i København hver vår i samarbeid med de seks ledende nordiske designskolene, blant annet Kunsthøgskolen i Oslo.

I fjor fikk norske Ali Akbari en tredjeplass. Tidligere har norske Axel Enqvist gått helt til topps. Det samme har Elnaz Gargari.

Blant årets finalister var KHiO-student Sara Sofie Tallaksen. Hun var nominert med sin kolleksjon Batzeba.

– Tematisk sett har jeg jobbet med barndom, tilhørighet, hjemsted, og oppvekst. Jeg ønsket å utforske hvordan vi dras mellom det å ønske oss bort fra noe samtidig som vi trekkes tilbake til det, sa hun til Melk & Honning da vi omtalte nominasjonen i november i fjor.

Grunnet pandemien er den danske moteuken denne gangen heldigital. Oslo-jenta hadde altså ikke noe annet valg enn å følge prisutdelingen hjemmefra.

Sara Sofie Tallaksen sin kolleksjon på Designers’ Nest i København tirsdag kveld. (Foto: Designers’ Nest)

– Nervene var faktisk i skikkelig høyspenn. Mest fordi man har sendt sin lille baby av sted og ikke aner hvordan det kommer til å se ut, sier Sara Sofie til Melk & Honning kort tid etter prisutdelingen tirsdag.

– Selvfølgelig skulle jeg ønske jeg kunne vært der, sånn på ekte. For å kle på mine egne modeller, sjekket hvordan alt satt og ikke minst blitt kjent med de andre designerne! Men sånn ble det rett og slett ikke i år. Det viktigste er jo tross alt å holde seg trygg i denne tiden vi er inne i.

Sara Sofie Tallaksen sin kolleksjon på Designers’ Nest i København tirsdag kveld. (Foto: Designers’ Nest)

Det ble dessverre ikke helt til topps denne gangen for henne.

– Jeg har uansett hatt en super kveld, med mamma, pappa og min bestevenninne hjemme, og studie-venninnene mine på Zoom. Det var så hyggelig å ha alle de som jeg har studert med og som kjenner meg godt rundt meg. Masse deilig vin og pizza ble det også. Selv om det ikke ble noe hovedpremie på meg, så er jeg utrolig stolt over hva jeg presenterte og synes kolleksjonen så råflott ut på catwalken.  

Sara Sofie Tallaksen sin kolleksjon på Designers’ Nest i København tirsdag kveld. (Foto: Designers’ Nest)

– Og så må jeg jo legge til at det var innmari kult å se kolleksjonen på en visning, tross at det ble digitalt. Det har jeg jo faktisk aldri sett før.  

– Nå er jeg utrolig spent på veien videre, men først og fremst skal jeg puste litt ut og ta alt innover meg. Dette har vært en skikkelig kul opplevelse.

Sara Sofie Tallaksen sin kolleksjon på Designers’ Nest i København tirsdag kveld. (Foto: Designers’ Nest)
Sara Sofie Tallaksen sin kolleksjon på Designers’ Nest i København tirsdag kveld. (Foto: Designers’ Nest)

Vinneren av Designers’ Nest 2021 er finske Idaliina Friman.

Hun er student ved Aalto-universitet i Helsinki, og skal ha imponert juryen på flere områder blant annet gjennom «visuelt slående silhuetter», «gjennomført skreddersøm», «elegant forståelse av historiske referanser» og en «mangesidig motekommentar».

Du kan lese hele juryens begrunnelse her.

Idaliina Friman vant Designers’ Nest. (Foto via Designers’ Nest)

Førstepremien består av en pengepremie på 50 000 danske kroner samt et besøk på UEDA College of Fashion i Osaka, Japan. Alle de ti finalistene får i tillegg en profil på plattformen Eyes on Talents som skal koble talenter opp mot etablerte merker.

Et internship hos Bottega Venta i Milano tildeles Arttu Åfeldt, også tilknyttet Aalto-universitetet. Mens en felles pris går til svenske Kristian David og finske Elina Äärelä, Ines Kalliala og Idallina Friman.

En av finalistene får også lage sin egen mer bærekraftige kolleksjon for Browns Fashion. Vinneren er enda ikke annonsert.

Årets finalister og vinnere er valgt ut av en internasjonal jury bestående av Sara Sozzani Maino, viseredaktør for Vogue Italia og Head of Vogue Talents, Olya Kuryshchuk, sjefredaktør og grunnlegger av 1 Granary, Mariasole Pastori, Talent Acquisition Expert hos Bottega Veneta, Janosch Mallwitz. Senior Designer hos Dior Homme, Ida Petersson, Buying Director ved Browns Fashion, Anders Sølvsten Thomsen, Creative Consultant og stylist, og Designers’ Nests Ane Lynge-Jorlén.

Les også: Store endringer for dansk motemerke

Siste saker

Mest lest nå
Les mer