Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Iben Akerlie om truser, Tupac og tårer

(Foto, Jakob Landvik)

(Foto, Jakob Landvik)

 

Iben Akerlie (27) fikk sitt gjennombrudd med hovedrollen i Victoria, filmatiseringen av Knut Hamsuns roman. Denne helgen har filmen Dryads premiere, hvor Iben spiller frontfiguren i bandet med samme navn. Melk & Honning slo av en prat med skuespillerinnen.

Gratulerer med ny film! Vil du fortelle litt om karakteren?
– Henriette er en selverklært poet og frontfigur, og liker å være i bresjen. Hun både megger og menger seg. Man ser oftere den type endimensjonale karakteren i amerikansk TV, en birolle med så mye plass er ganske «unorskt». Jeg husker ikke sist jeg så det i norsk film, «bad guy vs good guy»-greia. I starten skulle det egentlig være hovedkarakter, men det funket ikke siden hun er så endimensjonal.

Apropos hovedkarakter – er det mer eller mindre utfordrende å spille en birolle?
– En hovedrolle gjør tankeprosessen mer komplisert, man må jobbe mye mer med rollen. Med en birolle som Henriette kan man bare gjøre ting, for rollen er i mye større grad satt. Når premissene er færre er det lettere å spille.

Undertittelen til Dryads er «Girls don’t cry». Gråter du?
– Ja, masse. Spesielt om høsten, herregud, nesten daglig. Jeg kan ikke se nyhetene fra oktober til mars.

Når var sist du gråt?
– I går tror jeg, helt seriøst. Og jeg var på Ikea for noen dager siden, da begynte jeg å gråte masse. Det var intenst.

Du har skrevet sangene i filmen selv, hvordan var det?
– Veldig gøy, en fin utfordring. Jeg kan helt klart tenke meg å jobbe mer med tekst, det er en effektiv måte å uttrykke seg på. Det er kanskje ikke ting jeg personlig hadde skrevet og gitt ut. Men jeg kan jo ikke nekte for at det er mye av meg i tekstene.

Topp, Jacquemus (Foto, Jakob Landvik)

Topp, Jacquemus (Foto, Jakob Landvik)

 

Var din ungdomstid like vill?
– Nei… Ikke når jeg sammenligner med andre. På landet er det jo masse hjemmebrent.

Hva var det villeste du gjorde?
– Jeg var på den greske øya Ios når jeg var rundt 18 år, det var ganske vilt. Jeg drikker ikke noe mer enn vanlig, men da gikk det hardt for seg. Og det var så varmt og klamt, hver morgen våknet alle, dehydrerte og døende. Da gråt jeg masse! Og jeg haiket når jeg var 13, fra hytta i Arendal til Kristiansand, for å dra på Quarten. Men da vi kom dit møtte vi faren til venninnen jeg haiket med, som spanderte pizza og sendte oss tilbake til Arendal. Så det ble aldri Quart.

Ryktene sier du fikk A på Tupac-eksamen på Universitet, ville du egentlig heller rappe enn rocke?
– Hvis jeg må velge, vil jeg rocke. Limp Bizkit er jo en slags blanding, jeg tror det ville funket i min form.

Hvem tror du drepte Tupac?
– Det er veldig mange som tror han fortsatt lever. Det skjedde jo i Las Vegas…? Kanskje han egentlig bare lever med indianerne?

Gwyneth Paltrow har lansert en serie clutcher med Tupac og Biggie-påskrift til 14000,-. Hva synes du?
– Oi… Hvorfor har hun laget de her? (Iben mimer «what the fuck», journ.anm) Det er ikke greit. Det er jo virkelig helt skamløst, i ordets rette forstand. 14000,-? Jeg synes det ikke er greit. Det kan du hilse å si.

Dilemma: Alltid ha på deg hodetørkle som i Dryads, eller korsett som i Victoria?
– Korsett! Man har mer frihet med et korsett, selv om det er motstridende å si. Men rent uttrykksmessig. Axel Rose er jo kjent for å gå med hodetørkle hele tiden. Men det er jo ingen som vet om for eksempel Liam Gallagher går med korsett, han har jo bare posete sweatshirts over.

Topp, Jacquemus (Foto, Jakob Landvik)

Topp, Jacquemus (Foto, Jakob Landvik)

 

På premieren av Victoria var du kledd opp av den norske desineren Ingunn Birkeland, og Jan Thomas ga deg terningkast 6. Hvilket terningkast vil du gi han?
– Ehh… Terningkast 6? Jeg må jo det. Han skal jo bedømme meg igjen. Han virker veldig komfortabel med seg selv, da slipper man å hate på andre. Han virker som en real fyr. Og det får jeg aldri nok av. Men kjenner han jo ikke, da.

Ha skal du ha på deg på Dryads-premierne, og hvilket terningkast tror du får?
– Ingunn Birkeland skal lage kjolen nå også, men den skal være helt sort og kort. Så på en måte det motsatte. Tror det blir 6 nå også!

Ok, det blir 6, men blir det sexy?
-Ja, men ikke Sharon Stone, mer Emma Stone. Litt teenager.

Når du skulle skifte til foto i stad viste det seg at du hadde glemt å ta på truse. Skjer det ofte?
– Nei, jeg pleier jo å gå med truse. Men vi har nettopp flyttet til Oslo, og maskineriet er ikke helt oppe og går.

Til 730 sa du en gang at din største kjendis-frykt var at Instagram-følgere skulle like alt, hele tiden, så du ikke visste hva som egentlig var et bra bilde. Hva tenker du om det nå?
– Jeg bryr meg ikke så mye nå lenger. Søndagsvasken er favorittbildet mitt.

Søndagsvasken

Et bilde publisert av @ibbypop

I februar/mars la du ut et bilde av havregrøt til 57 likes? – Da prøvde jeg faktisk å møte Instagram. Jeg skuffer jo bare følgerne. På sminkebildet fra NRK fikk jeg bare 43? Det må være tidenes dårligste. Jeg føler jeg har tapt Insta-gamet.

 

Et bilde publisert av @ibbypop


Jeg ser du følger Kendall Jenner, som eneste i Kardashian-klanen. Er hun favoritten?
– Min favoritt var egentlig Bruce, jeg likte han bedre enn Caitlyn, om det er lov å si? Er det lov å si? Bruce var jo fantastisk på tv-serien, bare labbet rundt og fylte opp med godteri. Vi kjenner jo ikke Caitlyn enda. Det er for tidlig å si noe.

Kan du rangere alle Kardashians?
1) Scott (egentlig Bruce)
2) Kourtney
3) Kris
4) Khloe
5) Kim
6) Kendall
7) Caitlyn
8) Kylie
9) Rob

Nytt dilemma: Ville du helst sittet fast i en evig Kardashian-episode, eller en evig Victoria-film?
– Definitivt Kardashians, men Victoria er gøy det også!

Skuespillermiljøet virker litt klikkete og lukket?
– Ja, det er et veldig klikkete miljø og vanskelig å komme innpå. Man må jatte litt med.

Topp 3 tips til å infiltrere miljøet om man ikke har skuespillerbakgrunn?
1. Namedroppe barneteater, helst Minken Fossheims.
2. Fortell anekdoter, gjerne mens du slår på forskjellige dialekter.
3. Du må alltid si at du holder på å skrive et manus. Uansett.

Hva jobber du med nå?
– Jeg holder på med komiserien Hashtag, hvor jeg spiller selvhjelpsbloggeren Thale. I likhet med Henriette i Dryads er hun et ungt, oversosialt vesen. Men Thale er ganske lugn, og tar det mer som det kommer. Hun får også ting til – men mer på slump. Serien har premiere på TV2 i september.

Dryads har premiere fredag 6. august.

Alle foto, Melk & Honning / Jakob Landvik

Siste saker

Mest lest nå
Les mer