Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Nike Air Max dagen – Her er 6 fakta du kanskje ikke visste

nike-air-max-90-essential-grey-mist-white-black-dark-grey-002

I dag er den internasjonale dagen for Nike Air Max – uten tvil en av tidenes mest kjente sneakers. 

Her er 6 ting du kanskje ikke visste om den ikoniske modellen.

1. Den aller første varianten ble lansert den 26 mars i 1987, og kreatøren bak skoen het Tinker Hatfield. Han hadde latt seg inspirere av den særegne arkitekturen på Pompidou-museet i Paris. Nike hadde siden slutten av 70-tallet eksperimentert med å legge luftputer inn i sålene sine, men det var først nesten ti år senere at de designet en modell som viste frem denne teknologien til det ekstreme med den høye sålen som har luftputen synlig.

nike-ws-air-max-90-qs-paris-viola-fushia-glow-chilling-red-052763_1-001

2. Air Max var i utgangspunktet en treningssko, som med sin bruk av høye luftputer utmerket seg til løping. Men den ble kjapt en sneakerhead-favvo, og synonymt med street-og subkulturer som spenner seg fra hip hop til engelske «Grimes» til nederlanske «Gabbers».

3. Siden 87′ har det blitt lansert en rekke nye varianter av Nike Air Max. Den første oppdateringen ble lansert i 1993, og var en videreutvikling av modellen fra 87′, med enda høyere luftputer og 270 graders innsyn til luftputen rundt hele hælen. I 95′ ble modellen forandret ganske drastisk til en mye rundere variant som skulle etterape menneskekroppen, med ribbede-lisser og synlige luftputer foran i tillegg til bak. I 97′ lot designerne hele undersålen være én lang synlig luftpute. I 2003 kjørte designerne en mer minimalistisk stil, med få paneler og lite fargespill, og senket sålen for å gi mer fleksibilitet. I 2006 erstattet designerne skummet i sålen med termo-formbar teknologi. Den foreløpig siste oppdateringen kom i fjor med Nikes flywire-teknologi som omgir foten i et pustende materiale. (Kilde: highsnobiety)

Les også: Dette sier sneakersene dine om deg

nyan-cat-sneakers-air-max-95

Limited edition Nyan Cat Air Max ’95.

4. På midten av 90-tallet ble Air Max plutselig ekstremt populære i Japan, og etterspørselen gjorde at skoene ble ekstremt vanskelige å få tak i. Dette førte til et fenomen kalt «Air Max hunting». Prisene skjøt i taket, og i et relativt fredfullt land med lite ran, så man plutselig flere tilfeller av folk med Air Max som ble truet på gata og frastjålet skoene sine.

5. Reklamekampanjen for den første Air Max-varianten i 1987 inkluderte en tv-reklame som brukte The Beatles sangen «Revolution». Dette var første gangen en Beatles-sang hadde blitt brukt i en tv-reklame noensinne.

6. Det finnes ekstreme Air Max fanatikere rundt om i verden, og Nike har i forbindelse med den internasjonale Air Max dagen laget en dokumentar om noen av de største fansene, blant annet en nederlansk dame som har en samlig på over 300 par med Air Max.

Les også: Puma samarbeider med luksusmerke

Siste saker

Mest lest nå
Les mer