Hvorfor elsker alle beautyblender?

Opprinnelig kréert av makeup-artisten Rea Ann Silva for ti år siden, har ‘Beautyblender’ nå vunnet ‘Best Beauty Product’ i Allure Magazine sju år på rad. Den er blitt kalt revolusjonerende og et ‘holy grail product’ – men hva gjør egentlig denne simple svampen så spesiell?

Den knallrosa svampen dukket plutselig opp på youtube sminke-guruene sine kanaler for fire-fem år siden. Siden den gang har det hele spredd seg som ild i tørt gress. Beautyblenderne finnes nå i sminkepungen til enhver kvinne med respekt for seg selv – for eksempel Kylie Jenner, Lupita Nyong’o, Selena Gomez, Zendaya og Adriana Lima, for å nevne noen. Hvert eneste minutt selges det 17 beautyblendere verden rundt.

Eggformet og myk, finnes det én stor forskjell fra den og de originale sminkesvampene brukt helt i fra Elizabeth Taylor la sin egen sminke under filmingen av Cleopatra på 60-tallet. Nemlig at den i stedet for å være vannavstøtende trekker til seg H2O som om det var livet om å gjøre. Dypper man den i vann og skviser ut mesteparten før man påfører et utvalgt sminkeprodukt, vil fuktigheten bidra til å blende det hele inn i huden på en unik måte. Metoden kan virke litt fremmed i begynnelsen, og mange har gått i fellen med å bruke den som en tradisjonell svamp.

Via instagram @chiomaacom

– Jeg kom over Beautyblenderen en gang i 2015. Jeg fikk tilsendt en av et PR-byrå, men ble ikke akkurat solgt første gang jeg brukte den! Sminken la seg ikke noe bra, og jeg følte jeg gjorde noe feil. Så googlet jeg «how to use a beauty blender» og skjønte selvfølgelig at jeg ikke hadde fuktet den før bruk! Jeg testet å fukte den, lot den få en ny runde over ansiktet mitt, og elsket den! Helt siden da har den blitt et fast redskap for meg, forteller beauty-blogger Chioma Anugweje til Melk & Honning.

Hun forteller – som så mange andre – at beautyblenderen omtrent fullstendig har tatt over for tradisjonelle sminkekoster og børster.

– Den er idéell til å påføre alle mulige flytende og kremete skjønnhetsprodukter, og også tørre produkter som setting powder. Jeg synes den fungerer like godt til begge deler.

Etter å ha observert beautyblenderens suksess har mange andre merker kastet seg på trenden. Nå kan du finne fake, eggeformede svamper på alt fra kjedebutikker som H&M og Sephora, til hos store respekterte, hypede sminkemerker som Real Techniques.

Makeup-artist og blogger Marthe Hesvik avslører at disse sminkesvampene også er en del av hennes private sminkepung – og hennes profesjonelle sminke-kit. Hun oppdaget Beautyblender da hun jobbet under New York Fashion Week for noen år siden. 

Marthe Hesvik og Gigi Hadid. Via instagram @marthehesvik

– Det tok litt tid før jeg ble fortrolig med den, men nå er den alltid med. Grunnen til at jeg liker den er fordi de har god kvalitet, de revner ikke når man vasker dem. Shapen er veldig lett å bruke både på meg selv og modeller. I tillegg spiser de ikke produktene mine! Det er også veldig kult at de funker bra til både tørre og våte produkter, forteller hun.

Ettersom årene har gått har den originale beautyblenderen fått selskap av både micro-egg, perfekte til å legge concealer i øyekroken, og egg i nærmest «strutse-størrelse» som egner seg perfekt til å legge selvbruningskremer over hele kroppen. Nye innovative måter å bruke svampene på deles stadig på sosiale medier – noen av dem mer sprø enn andre, for eksempel «Hår-strobing» og Ombré-negldesign.

Hesvik bruker den til fuktighetskrem, primer, foundation, concealer, pudder og rouge. Hun påpeker også at man kan legge øyeskygge med de. Et vaskeekte universal-produkt altså.

–Den fordeler produktet jevnt, blender det inn i huden så det ser naturlig ut og i tillegg så slipper jeg å få produktet på hendene. Den er også genial for meg på jobb fordi den fungerer så fint på sensitiv hud siden den er så skånsom og ikke etterlater røde merker, slik hender og fingre kan gjøre.

Èn ting briljererer kostene fremdeles på:

– Presisjon. Der må koster komme inn i bildet.

På tross av at alle elsker beautyblenderen og at det kryr av rosa svamper med foundationflekker over hele planeten, er det tydelig at de enda ikke har dukket opp på gutta sine radarer.

Tidligere i år oppfordret Beauty-vloggeren Selena Faye sine følgere om å sende et bilde av en beautyblender til kjæresten sin og spørre hva det var.

Eksempler på svarene de fikk ser du i det øverste bildet – og dette her.

Les også den faste spalten vår «Mitt skjønnhetsunivers» her.