Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Hvordan i huleste ble flip flops plutselig så trendy?

Annenhver én av fashionistaene hadde på seg denne sandalen under moteukene i København og Oslo.

Sommeren vi er i ferd med å vinke adjø til har bydd på temperaturer i Norges hovedstad som var så høye at man nærmest smeltet bort. Dette har gjort spørsmål rundt hva man skal ha på seg vanskelige å besvare. Hvor lite kan man bekle kropp og føtter i en storby før det er upassende?

I midten av juli, mens hetebølgen slynget seg som verst, spurte vi et knippe businessfolk, kreatører, designere og programledere om det er innafor at menn bruker sandaler – og, i så fall, hvilke settinger. Meningene var delte, men den generelle konsensusen var at sandaler for menn kun er tålelig på ferie og i én og annen mer casual setting.

For kvinner ser ikke rammene ut til å være like stramme som menn. Mens en ufikset mannefot, eller til og med en ren og pen én, på utstilling i en sandal kan få visse til å gremmes, ser det ikke ut til at kvinnefoten vekker de samme sterke følelsene av vemmelse hos den gemene hop.

Men, denne sommeren ser det ut til at også de eksisterende rammene for kvinner har blitt utvidet ytterligere; For nærmest helt ut av det blå har alle fashionistaene begynt å bruke flip flops til alle mulige antrekk. 

Instagram: @elenkristvik – @angelineneilmast(via @stylesightworlwide) – @_jeanettemadsen_ – @thora_valdimars(via @stylesightworlwide) – @emilisindlev (via @thestylestalkercom)

– Flip flops er ikke akkurat en nydelig sko, men det handler om å føle seg komfortabel, forteller Pernille Teisbæk

Vogue’s skribent Liana Satenstein skrev allerede i juni om hvordan den franske motejournalisten og influenceren Sophie Fontanel dukket opp i flip flops på en av motevisningene under moteuka for menn i Milano. På spørsmål om hvorfor hun hadde valgt å pare denne nedtonede, billige skoen med et Celine-skjørt, en vintage Yves Saint Laurent-skjorte, en Dior-veske og Louis Vuitton-solbriller, svarte hun at «fordi det er den enkleste skoen noensinne, faller det inn under samme kategori som hvite t-skjorter eller et par jeans. Jeg liker det»

Fontanel påpeker at storheter som Ava Gardner, Carolyn Bessette Kennedy og Sofia Coppola alle har vært eller er fan av flip-flops. Satenstein retter fingeren mot dét at både Michael Kors og Isabel Marant hadde flip flops på catwalken under sine SS’18-visninger. Ifølge henne var det på tide å ønske flip-flopen velkommen på skohylla.

Tidlig måneden etter, under Haute Couture-uken i Paris, tok den danske it-jenta og influenceren Pernille Teisbæk over stafettpinnen da hun paret flip flops med en ekstravagant kjole fra Celine. 

– Helt ærlig var grunnen til at jeg bar dem fordi jeg fikk så utrolig mange gnagsår på føttene etter første kvelden, da jeg løp for å rekke et Miu Miu-show. Jeg hadde rett og slett ikke noe annet valg enn å gå i flip-flops. Det var jo så komfortabelt at jeg knapt har hatt på meg noe annet siden, fortalte kvinnen som også er gravid med sitt andre barn, til amerikanske Vogue i etterkant.

– Flip flops er ikke akkurat en nydelig sko, men det handler om å føle seg komfortabel.

Men, det er spesielt under de første av SS’19-moteukene trenden virkelig har sprunget ut i full blomst.

For både under moteuka i København, da gradestokken holdt seg over 30 grader, og under Oslo Runway, der temperaturen var noe mildere, valgte mange å sporte flip-flops, gjerne fra merket Havaianas, som en del av deres nøye utspekulerte antrekk.

– En demokratisk trend

Den norske Elle-journalisten og innholdsskaperen Elen Kristvik er blant dem som ser ut til å ha virkelig omfavnet trenden. Hun forteller at flip-flops for henne er like naturlig sommerstid som bikini og solkrem.

– Men jeg husker jeg måtte «lære» meg å gå med dem da jeg var liten, hehe. Det er jo ganske irriterende med de som går med flip-flops på en måte slik at sålen slår mot hælen, forteller hun til Melk & Honning.

For henne bunnet valget i å stadig sporte denne sandaltypen under og mellom visningene i den danske hovedstaden i ønske om å ha en rimelig nedtonet stil.

– Flip-flops ble derfor det naturlige valget. Også på grunn av den ekstreme varmen der nede. Jeg personlig klarer ikke å gå med noe annet enn sandaler når det er sommer og 30 grader. Jeg synes det er en demokratisk og avslappet trend; èn alle kan ta til seg. Også er den ikke så synlig heller. Flip Flops gjør liksom ikke så mye ut av seg, noe jeg liker. 

Hun bekrefter at hun kanskje har gått med de hakket mer enn hun pleier på grunn av trendbildet nå.

– For en som får gnagsår av absolutt alt er de et praktisk valg, og også overraskende gode å bruke selv når man går én mil i løpet av en dag under moteukene.

Kristvik mener man kan bruke de til absolutt alt mulig.

– Selvfølgelig til en åpen skjorte eller badedrakt på stranda, men også til noe mer oppdresset – løse dressbukser og blazer eller en fin kjole.

Instagram: @ac.luque – @whowhatwear – Pia Tjelta-visningen @bymyhrer – @kevdoeshair

–  Selv fashionfolk kan ha lyst til å være praktiske i ny og ne, sier Badendyck.

Da moteeliten denne uken beveget seg opp mot Norges hovedstad for å overvære hva designerne hadde å by på under Oslo Runway, var flip-flopsene med. Og, de norske influencerne så også ut til å ha latt seg inspirere av den nå internasjonal trenden.

Under moteukas andre dag var det tid for skuespiller Pia Tjelta å debutere som designer, med en visning som foregikk ute på Nedre Slottsgate. Stylisten bak det hele var influencer og grunnlegger av motenettstedet The Cool girl, Hege Aurelie Badendyck. Som et overraskende element hadde hun valgt å la flesteparten av modellene ha på seg flip flops til de feminine kjolene Tjelta hadde kréert.

– Kjolene til Pia er vakre, romantiske og feminine og jeg ønsket å bryte med det klassiske uttrykket for å gjøre det mindre forutsigbart, samtidig som skoene ikke skulle ta for mye av oppmerksomheten, forteller hun til Melk & Honning.

Med den pågående streetwear- og sneakershypen har man utallige ganger sett joggesko paret med pyntede antrekk. Derfor var det uaktuelt for Badendyck å bruke dét.

– Og fjellstøvler, som kommer for fullt nå fremover, ville skapt et uttrykk som er for langt vekk fra Pia sitt univers. Flip-flops er jo selvsagt også veldig enkle å gå med og jeg ønsket at modellene skulle fokusere på det som var viktig for Pia, nemlig å uttrykke styrke på catwalken.

– Det kan være vanskelig å ha en rå attitude om dy går i høye hæler på brostein. 

Hun tror ikke dette er det siste vi har sett av denne trenden.

– Jeg tror nok den vil snike seg frem igjen til neste vår, ja. Særlig fordi trenden kom for full fart helt på tampen av sommeren, og spesielt hvis vi får en like varm sommer igjen neste år.

– For selv fashionfolk kan ha lyst til å være praktiske i ny og ne, sier Badendyck.

Bilder: Via Instagram

Les også: M&H toppliste: Syv dressjakker som tar deg fra sommer til høst

Siste saker

Mest lest nå
Les mer