Ekspertene deler sine beste tips.
Juleselskapet er over, og gjestene har reist. Likevel står halve middagen igjen på kjøkkenbenken og du river deg i håret av frustrasjon. Du vet at du blir lei julemat etter to dager, og har ikke sjans til å klare og spise opp alt.
Restene må ikke nødvendigvis havne i søpla av den grunn, det finnes et hav av muligheter du kan bruke julematen på.
Vi har tatt en prat med to eksperter, som gir oss sine beste tips til hvordan vi kan utnytte julerestene på best mulig måte.
Mette Nygård Havre står bak folkebevegelsen «Spis opp maten», og har skrevet en bok med samme navn.
Hvordan kan man utnytte restene etter julemiddagen på best mulig måte?
— Først og fremst er det lurt å planlegge innkjøpene godt. Gjerne tenke igjennom at noen av ingrediensene man kjøper kan brukes i flere retter. Så er det viktig å ha plass til å oppbevare rester. Det er jo så mye godt man kan lage av restene!
Har du noen tips til nye retter og nye kombinasjoner man kan bruke julerestene i?
— Min favoritt er å bruke rester av pinnekjøtt eller ribbe i en tacolefse. Smør den med litt sennep, gjerne Dijon-sennep. Legg inni et lag med kålrabistappe-rester og deretter strø på med pinnekjøttrester eller rester av svineribbe. Rull sammen. Lag flere lefser og legg dem i en ildfast form. Strø over ost og gratiner i ovn. Det smaker sååå godt!
— Pinnekjøtt i vaffel er også en suksess hos oss. Det søte med det salte passer så godt sammen.
Hvordan oppbevarer man maten for at den skal holde seg bra lengst mulig?
— Pass på at du ikke stapper kjøleskapet for fullt. Da vil det slite med å holde rett temperatur som er mellom 2-4 grader. Et lurt tips er å bruke beeskin til grønnsakene. Det trives de godt i.
— Ikke all mat må ligge i kjøleskapet. Poteter kan legges i en papirpose i et litt kjølig rom. Er det kaldt ute så kan du oppbevare noe på balkongen eller terrassen. Pass på at det ikke er minusgrader, for da fryser både mat og drikke!
Mat-influencer og kokebokforfatter, Emilie Voe Nereng.
Hvordan kan man utnytte restene etter julemiddagen på best mulig måte?
— Den enkleste måten å utnytte julerestene på er selvsagt å varme det opp igjen til de deilige, sene frokostene i romjulen. Det er tradisjon hos oss, og ofte kan jeg synes at maten smaker nesten enda bedre dagen etter! Maten kan også fryses ned og nytes ved en senere anledning.
—Ikke bare er det respektfullt og miljøvennlig å ta godt vare på restene i jula, man kan spare mye penger på å ikke la det havne i søpla!
Har du noen tips til nye retter og nye kombinasjoner man kan bruke julerestene i?
— Rotmos kan tilsettes i vaffelrøre og pannekakerøre. Det gir både smak og saftighet, og er utmerket å kombinere med restene av pinnekjøtt!
— Pinnekjøtt synes jeg gjør seg fantastisk godt som topping på en hvit pizza med creme fraiche. Det smaker litt som spekeskinke og kan brukes deretter. Topp pizzaen med sprø ruccola og kanskje noen granateplekjerner for litt syre!
— Pinnekjøtt passer seg også i lefser eller i en sandwich, og man kan krydre det på ulike måter om man er lei av den klassiske «pinnekjøtt»-smaken. Prøv for eksempel å krydre med spisskummen for å få taco-smak og match med rødkål-restene.
— Ribbe kan lett marineres med asiatiske smaker. Del opp ribberestene i terninger og hell over en blanding av soyasaus, brunt sukker, Sriracha, epleciderddik, sesamolje, chili, hvitløk og fersk ingefær. Stek i panne eller bak i ovnen og server med for eksempel en frisk salat av rødkål og appelsin og ris ved siden av.
Hvordan oppbevarer man maten for at den skal holde seg bra lengst mulig?
— Hjemme hos oss tar vi alt kjøttet over i en ildfast form etter julemiddagen slik at vi enkelt kan varme opp rester dagen etter. De andre restene, som saus, grønnsaker og rotmos tar vi i separate matbokser. La det avkjøles til romtemperatur før det settes inn i kjøleskapet. Det aller, aller meste kan også fryses ned om man ikke spiser det opp i løpet av de neste 4-5 dagene.
Les også: 9 pysjamaser du kan bo i denne julen