Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Hvordan blir kjolen til Meghan Markle?

Vi har snakket med kongehuseksperten – og tegnet en skisse.

Denne uka gifter Meghan Markle seg med prins Harry under det som mest sannsynlig blir en storslått seremoni i St. Georges Chapel i Windsor utenfor London. Helt siden forlovelsen ble annonsert i november i fjor har det vært spekulert i alt fra hvem som kommer (og hvem som ikke får komme) til hvordan festen blir og om Spice Girls faktisk skal opptre (det skal de altså ikke).  Men kanskje aller mest forventning er det knyttet til brudekjolen.

Kjell Arne Totland. Skjermdump fra TV2

Melk & Honning har snakket med kongehusekspert, hoffreporter og konge-blogger Kjell Arne Totland. Han gir et lynkurs i historien til og tradisjoner rundt kongelige brudekjoler som kan hjelpe oss til å komme litt nærmere hvordan brudekjolen til Markle kanskje vil se ut – selv om det selvsagt også avhenger av designer(e).

Hvordan er tradisjonen for brudekjoler i den britiske kongefamilien?

– Kvinnelige medlemmer av den britiske kongefamilien velger alltid en britisk designer til sine brudekjoler. Og når de gifter seg i kirken, bærer de gjerne et familiediadem – gjerne det samme som sin mor. Prinsesse Anne bar derfor samme diadem som mamma Elizabeth hadde båret i 1947, da hun giftet seg første gang i 1973

Meghan-Markle-Ralph-&-Russo

På de offisielle forlovelsesbildene hadde Markle på seg en kjole fra Ralph & Russo

Er det noen spesielle regler en kommende prinsesse må forholde seg til når det kommer til valg av brudekjole?

– En kongelig brudekjole er alltid hvit – og nesten alltid langermet og litt «tekkelig». Gjerne med blonder eller broderier. Langt slep og slør.  Og sløret festes gjerne med et kongelig diamantdiadem.

Ville kjolen eller tilbehøret sett annerledes ut dersom det var Meghan Markle som var den kongelige?

– I utgangspunktet står nok Meghan litt friere enn en britiskfødt prinsesse ville gjøre – blant annet til å velge designer. Likevel tror de fleste at hun vil velge en britisk designer som en gest til sitt nye hjemland – og favoritten nå synes å være Ralph & Russo, som sydde den langermede, mørke aftenkjolen med glitrende broderier på overdelen som hun bar på de offisielle forlovelsesbildene.

Ralph-&-Russo-Wedding-Dresses-Meghan-Markle

Mest sannsynlig er det britiske Ralph & Russo som står bak kjolen til Markle. Bilder via Vogue Runway

Hva er noen typiske detaljer du har sett gjennom et liv med kongelige brudekjoler?

– Jeg har sett mange vakre kongelige brudekjoler i løpet av min lange karriere som hoffreporter – fra verdens fremste moteskapere. Typiske detaljer har gjerne vært lange, trange ermer og langt slør og slep. I tillegg har mange kongelige brudekjoler gjerne broderier i hvitt eller innfelte antikke blonder

Meghan-Markle-Carolyn-Besette-Kennedy-Meghan-Markle-Wedding-Dress

F.V. Prinsesse Diana i 1981, og Carolyn Bessette-Kennedy i 1996

Tror du Markles kjole kommer til å hylle Diana på noen måte? 

– Meghans brudekjole kommer naturlig nok til å være helt annerledes enn Dianas tidstypiske bløtkake-kjole fra 1981. Meghan skal selv ha uttalt at den vakreste brudekjolen hun har sett er Carolyn Bessette Kennedys enkle kjole fra 1996. Meghans egen kjole blir nok langt mer tildekket enn den kjolen, men fortsatt enkel i snitt, i stil og med utsøkte detaljer.

– Ralph & Russo, som sydde den mørke aftenkjolen Meghan bar på de romantiske forlovelsesbildene, kan også godt stå bak brudekjolen – og jeg tipper den uansett vil kunne bli en helhvit utgave av den kjolen – gjerne i organza og silkechiffon.

– Meghan kan imidlertid fortsatt hylle svigermoren hun aldri fikk treffe ved for eksempel å inkorporere en blonde eller lignende etter Diana i sin brudekjole – eller bære et smykke etter henne til kjolen.

Er det sannsynlig at kjolen vil bære preg av at Markle er amerikansk?

– Meghan kler seg i utgangspunktet klassisk og stilrent – og er allerede blitt en trendsetter i sitt nye hjemland med sin enkle og ujålete stil. Som amerikansk skuespiller har Meghan gjennom årenes løp båret kjoler som har vært både glamorøse og litt dristige. Slik vil vi nok også få se Meghan igjen som britisk hertuginne , men kanskje ikke på bryllupsdagen. Brudekjolen kan imidlertid gjerne være dypt ringet i ryggen – på Hollywood-vis.

Hvilken kongelig brudekjole er din favoritt gjennom tidene?

– Det er nærmest umulig å skulle nevne kun én kjole. Men Grace Kellys legendariske blondekjole med sine mange trukne knapper i front fra 1956 er og blir en stor favoritt. Så var da også hertuginne Kates brudekjole fra Alexander McQueen i 2011 en tydelig homage til Graces kjole som var skapt av Hollywoods egen motedronning Edith Head. Jeg har i ettertid kunnet beundre begge kjolene på nært hold – og de er virkelig utsøkte begge to.

– Ellers har jeg i årenes løp opplevd hele fire brudekjoler fra den italienske motekongen Valentino – alle like fabelaktige. Den siste var til svenske prinsesse Madeleine for bare noen år siden. Virkelig et mesterstykke! Men blant mine absolutte favoritter er faktisk vår egen kronprinsesse Mette-Marits brudekjole fra norske Ove Harder Finseth fra 2001. En langermet og stilren drøm av en kjole – sydd av hele 125 meter silketyll. Det de færreste vet, er at de lange ermene faktisk kunne tas av i en håndvending, men det gjorde altså aldri vår nybakte kronprinsesse.

Er dette kjolen?

Dianas bryllups-diadem

Med Totlands kunnskap som guide har Melk & Honning laget en skisse av hvordan Markle sin kjole kan se ut.

Vi har tatt utgangspunkt i at det er designerduoen Ralph & Russo som står bak kjolen og derfor brukt kjolen fra forlovelsesbildet som mal.

Det er også flere kilder som mener at Markle vil bære sin avdøde svigermor Prinsesse Dianas bryllupsdiadem når hun gir Harry sitt «ja» på lørdag, så derfor er den inkludert i tegningen.

Kjell Arne Totland er imidlertid ikke like overbevist…

– Jeg er selvsagt enig i at det ville ha vært en vakker gest. Det diademet tilhører imidlertid fortsatt familien Spencer – og Meghan gifter seg jo inn i familien Windsor. Dronning Elizabeth har mange mindre diademer barnebarnets brud kan låne på bryllupsdagen – men Meghan kan også få et eget nyinnkjøpt, antikt diadem, slik Sarah, hertuginnen av York, gjorde.

 

Siste saker

Mest lest nå
Les mer