– Drinken er jævlig kjedelig og jeg er dritt lei den, selv har jeg ikke drukket en Aperol Spritz på seks år.
Verdens enkleste drink (?). Hatet av bartendere, men elsket av den gjengse forbruker som ønsker noe enkelt og forfriskende på varme sommerdager. Drinken består av noe så enkelt som Aperol (søt Italiensk aperitivo), prosecco, soda og en appelsinskive. De siste fem årene har Oslo sakte, men sikkert, fått en bråte serveringsteder som selger den bittersøte drinken fra Nord-Italia. I følge Norges mest anerkjente bartender og husvenn, Benjamin Lee, er drinkens glansdager forbi for lenge siden.
– Det er ikke en spesielt god drink og langt fra den mest spennende spritzen. Men jeg har mer problemer med selve proseccoen enn aperolen. Det er dårlig kvalitet og søtt og jævlig.
Ikke er den interessant å lage – heller ikke å smake på. Derfor har Melk & Honning testet størrelsen på Oslos utvalg av Aperol Spritz:
Enoteca Bygdøy Allè
Bygdøy Allé 59.
Den lille restauranten langs Bygdøy Allé har i flere år vært en favoritt i M&H-redaksjonen. Her er det henslengt nabolagshygge på italiensk vis. Alltid et morsomt

Aperol Spritz på Enoteca.
skue. Om det er Spetalen som uanfektet parkerer en gammel Range Rover halvveis ut i kjørefeltet for å hente en fredagspizza eller John «Storeulv» Fredriksen som (helt uten skam) forsøker å kjøpe ut gjestene ved uteserveringen for å få seg en plass i sola. På solsiden går livet sin vante gang. Merkelig nok har dette også blitt et stamsted for Norges fashionistaer. Man kan som regel finne en kjent influencer, stylist, redaktør eller designer drøvtygge pasta ved et av bordene. Ironisk nok har servitørene også størst motekunnskap i hele Norge, hvis arbeidsantrekk ofte består av obskure designerplagg fra Comme Des Garcon eller Yamamoto.
Aperol Spritz tar de selvsagt også stolthet i. Drinken ble laget uten målebeger og servert uten sugerør. Vi kunne overhøre en betryggende kommentar om målebegeret bak baren. Størrelsen var normal, men det var færre isbiter (12 stk) som gjorde at vi kunne nyte smaken av Aperol lengre enn hos konkurrentene. Den er ikke størst, men den er best på smak. Sjeldent har lyden av en ny-innkjøpt Porche som smeller nedover Bygdøy Allè føltes så behagelig.
0,25 L, 12 isbiter (perfekt) til den nette sum av 120 ,-
Kunstnernes Hus
Wergelandsveien 17.
Vi har en soleklar vinner. Ikke bare er dette testens største med Aperol Spritz, men den er også svært velsmakende. Kunstnernes Hus er – som alltid – et behagelig sted for

Aperol Spritz på kunstnernes hus.
prokrastinering i sommersolen. En fin blanding av dub og ambient på musikkanlegget, og en foaje som har blitt forandret til pizza-restaurant (driftet av Lofthus Samvirkelag). Her er det enten helt stappa fullt, eller helt tomt. Om det skulle være tomt, kan du la deg underholde av Norges kuleste servitører/bartendere/pizzaiolis som i hverdagens tomhet har klart å skape et eget univers i det enorme akvariet langs Wergelandsveien
Drinken ble laget etter sprezzaturaens leveregler: Uten målebeger, med litt «small talk» og et glimt i øyet. Nok isbiter til at man rekker å røyke en kjede med sigaretter, slik at man kun fornemmer litt av den bittersøte smaken Aperol. Dette er en bøtte,sammenlignet med konkurrentene.
0,5 L, 24 isbiter (kanskje litt mange?) til den nette sum av 124 ,-. Totalt 5 melkeflasker.
Villa Paradiso Frogner
Sommerrogata 17
Hos italienske Villa Paradiso forventet vi en skikkelig god italienske Aperol Spritz.

Aperol Spritz på Villa Paradiso. 113 kroner
Servitørene var italienske og pratet først om at deres versjon av drinken var fantastisk,
men at Aperol Spritz begynner å bli et utdatert drinkalternativ – men en drink vi likevel elsker å drikke på sommerhalvåret.
Sammen med drinken serverte restauranten en skål med oliven, som de fortalte skulle hjelpe til med å få frem smaken fra aperolen enda bedre. Selve drinken kom i et relativt lite glass, som var fylt opp med mange isbiter. Her gjaldt det å drikke fort, for i sommervaren var isbitene snart smeltet bort. Drinken i seg selv var frisk, men ga en smak av for mange kunstige ingredienser. Ikke helt det vi forventet på en skikkelig italiensk restaurant.
0.25 L, 13 isbiter til den nette sum av 113 kroner ,-
Litteraturhuset
Wergelandsveien 29.
Dette er testens store taper. Litteraturhuset har vært en slags kommunal høyborg for

Aperol Spritz på Litteraturhuset.
Stats-adelen helt siden det åpnet. Kafe Oslo som den heter – oppleves som en slags vernet bedrift – hvis ansatte blir lønnet for å stille opp på jobb – ikke jobbe. Hver eneste bestilling i baren blir møtt med en rygg – eller flere rygger – som oftest gjør noe helt annet. Alltid noe galt med kasseapparatet. Om man er ekstra uheldig har Litteraturhuset arrangert et Paulo Coelho-vitenskapelig foredrag som har gjort at alle med et nøkkelkort rundt halsen har fått et alibi for å ta seg fri fra jobb. Riktig nok er trappen på Litteraturhuset det stedet i Oslo der sola skinner lengst, og det nærmeste vi kan komme en piazza i Norge. Derfor sitter vi her.
Som alt annet på huset, er Aperol Spritzen rett under medium. Mannen bak baren måtte be om hjelp fra en kollega, som lagde drinken uten noen form for personlighet. Målebeger, en sur munn i robot-aktige bevegelser. Vi kunne telle 18 isbiter i det lille glasset. Drinken føltes ekstremt liten og ble drukket opp i samme fart som en sigarett ble røyket ferdig. Altså varte drinken én sigarett (ca 3 minutter).
0,25 L, 18 isbiter (altfor mange) til den nette sum av 115 ,-
Testen vil bli oppdatert fortløpende gjennom sommeren.
Les også: Klar for helg? Disse drinkene vil prege årets barkart