Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Hva er greia med at kvinneklær mangler lommer?

Nå svarer bransjen.

«Gi oss lommer» skriver Aftenpostens Kristin Storrusten i det hun kaller «en innstendig bønn til motebransjen» [bak betalingsmur]. Hun peker på at skjørt og kjoler kun unntaksvis har lommer og at kvinnebukser, dersom de i det hele tatt har lommer, er langt mindre praktiske enn menn sine.

Men hvorfor er det sånn? Har det alltid vært sånn? Og vil det forbli sånn? Vi spurte et knippe eksperter: Hvorfor i huleste har ikke kvinneklær (mer praktiske) lommer?

– Aldri fått så mange e-poster og kommentarer

Kristin Storrusten. Foto: Bjørn Wad

– Jeg skulle skrive et skråblikk og har oppdaget at det er en god mulighet til å ta opp et ordentlig tema på en morsom måte. Ideen fikk jeg av å komme over en artig liste med memes om temaet. Deretter leste jeg faktisk mange artikler om kvinner og lommer. Det er helt utrolig at kvinner ikke kan ha ordentlig størrelse på lommene sine, sier Storrusten til Melk.

– Hva tror du er grunnen til at det er sånn?

– Historisk sett handler det om mote: At klærne ble trangere og dermed ikke hadde plass til gjemte deler. Manneklær handler ofte om funksjon, mens kvinneklær skal være finere. Hva vi regner som fint, er jo imidlertid ikke hugget i stein. Jeg synes det er utrolig at vi alle har godtatt at det er «stygt» med en mobiltelefon i en lomme på kvinne, men ikke på en mann. Det er også teorier om at dette er en måte å begrense en kvinnes plass i det offentlige – en lomme er jo et slags «private space» som man bærer med seg rundt. Der kan man til og med ha våpen… Jeg tror nok dette er å tøye strikken litt langt, for kvinner kan jo fortsatt ha vesker og ryggsekker.

Og det er tydelig at temaet engasjerer, for Storrusten kan fortelle at hun aldri har fått så mange e-poster eller kommentarer før.

– Du skriver at du hater at herreklær er designet for nytte og kvinneklær for skjønnhet, hva mener du med det?

– Det er faktisk noe Christian Dior sa i 1954: Men have pockets to keep things in, women for decoration.

Motekulturhistoriker: – Svaret er bedrøvelig enkelt

Ragnhild Brochmann

I sin spalte Estetikeren i Morgenbladet svarer kunst- og motekulturhistoriker Ragnhild Brochmann på innsendte estetiske dilemmaer fra leserne.

Les også
Fra norsk tradisjon til innovasjon

– Svaret er egentlig bedrøvelig enkelt, forteller hun til Melk & Honning på spørsmål om hvorfor kvinneklær mangler lommer.

Hun viser til svaret på det innsendte spørsmålet til Estetikeren om hvorfor knapper kneppes ulik vei for menn og kvinner.

«Men det finnes større likestillingskampletter i moderne garderober enn omvendt knepping», skriver hun avslutningsvis.

«For sett at dama di har blazer, og du får lyst til å legge den hårete labben innenfor? Frem fra mørket vil det nå fremtre, ikke bare en, men to ting som fysisk og symbolsk viser at du er sammen med en kvinne. Først en vennlig pupp, men bakenfor der, i foret der den betryggende innerlommen skulle sittet – der finner du ingen ting! Kvinner skulle helst ikke ha store sedler, eller egne lommer å putte dem i. Slik ble vi ved den helvetes håndveska, men det – det er en helt annen historie».

– Tror du dette er noe designerne har i bakhodet nå fremover? Kommer vi til å få flere og mer praktiske lommer?

– Svaret er: JA! Det har ligget og vaket i terrenget lenge. Maskuline tilbøyeligheter + arbeidsklær + dressmani + nyfeminismens siste store bølge (med oppstart rundt 2010) = flere, dypere og forhåpentligvis mer funksjonelle lommer.

Trendforsker: – Livsstilen avgjør

– Tall fra Statistisk Sentralbyrå de siste tiårene viser at prisen på klær har stått mer eller mindre stille. Klær er altså like «billig» i dag som for ti og 20 år siden. I dette skal de som produserer og lever av klær tjene penger. Marginene er små – så hva kan man kutte? En jeans med lommer tar lengre tid å produsere, har mer komplisert søm og krever mer materiale enn en uten, sier sosialantropolog og trendforsker Gunn-Helen Øye til Melk & Honning.

Les også
Arrangerer Designfestival Skøyen

– Dersom produsentene og varemerkene mistenker at de kvinnelige kundene ikke bryr seg om lommer – så dropper de det.

– Dessuten har det tradisjonelt vært slik at kvinner bruker vesker, mens menn bruker lommer, legger hun til.

– Kommer det til å fortsette å være sånn tror du, at vi forblir «lommeløse»?

– Det er livsstilen som avgjør – altså hvordan vi bruker klærne. Mens en turjakke har flust med lommer, har for eksempel en pysj null. Men hvis vi konsekvent velger plagg med lommer fremfor uten forstår produsentene det, og beholder lommer på neste kolleksjon.

Mener vesker er mer praktiske enn lommer

 – Kvinneklær har vel lommer, men kanskje i mindre grad enn klær for menn. Det kommer helt an på hva slags klær du bruker. Jeg bruker utelukkende Levi’s 501-bukser, og her er det fire dype lommer, sier journalist i MinMote, Thea Roll Rakeng til Melk & Honning.

– Mangel på lommer på noen plagg kan selvfølgelig ha noe å gjøre med at mange kvinner bruker vesker til å oppbevare tingene sine i. Personlig bærer jeg med meg flere ting enn jeg har plass til i lommene på buksen min.

Hun tror ikke designere unnlater å lage lommer på kvinneklær for å diskriminere noen eller gjøre klær til kvinner mindre funksjonelle enn klær til menn.

– Både skjørt og kjoler får ofte en annen passform og look når det er store sidelommer, så jeg vil tro at det kommer an på hvordan designeren har sett for seg plagget i forkant av designprosessen, om lommer blir prioritert eller ikke. Fulle lommer som buler ut foran eller bak er uansett ikke spesielt fint, verken på menn eller kvinner.

– Tror du kvinneklær vil få flere og mer funksjonelle lommer i fremtiden – eller er veska vår lomme?

– Akkurat nå herjer jo work wear-trenden for både kvinner og menn, og med det er det i alle fall ikke manko på store lommer hverken på jakker eller bukser. Vesker er mer praktisk enn lommer hvis du spør meg, og i år er crossbody-vesker en stor trend for menn. Så alle menn med fulle lommer; prøv det istedenfor!

Les også
Kraftig vekst for Caspara - Ønsker å satse internasjonalt

– En viktig del av det helhetlige bildet

– Kolleksjonene våre heller mot det androgyne der det overordnede uttrykket fokuserer på funksjonalitet og kvalitet, uavhengig om vi har fokus på dame- eller herre. Vi designer plagg som generelt kan oppleves å ha en komfortabel passform, noe som ofte også harmonerer med at lommer har en naturlig rolle da dette oppleves riktig og ser fint ut, sier Mona Jensen i Tom Wood til Melk & Honning.

Mona Jensen i Tom Wood
Mona Jensen i Tom Wood

Hun forteller at det finnes både maskuline og feminine trekk på konstruksjon av lommer, men også silhuetter og form generelt på dame- og herrekolleksjoner.

– For Tom Wood sin del er det ikke en nevneverdig forskjell på lommene på plaggene i kolleksjonene våre, utover at størrelsen muligens øker på store plagg versus mindre plagg.

– Er dette med lommer noe dere har i bakhodet når dere designer?

– På Tom Wood har vi alltid vært opptatt av funksjonalitet, og det har alltid vært viktig for meg at plaggene skal ha flere bruksområder og være behagelige å gå i. Vi ønsker å uttrykke tidløshet og brukervennlighet, uten at dette skal gå på bekostning av design og materialvalg. Lommer er stort sett praktisk og behagelig, og de er en viktig del av det helhetlige bildet når vi designer nye kolleksjoner.

Kvinner krever lommer

– Hos oss putter vi lommer på det meste av ready-to-wear ettersom mye av IBENs garderobe består av mer løstsittende plagg som denim, skjorter, oversized strikk og dressjakker, sier Anh-Marthe Storheil, designeren bak det norske motemerket IBEN og grunnlegger av agenturet Storheil Agency.

Hun forteller at de opplever at butikkene krever lommer på plagg som kjoler, cardigans og bukser fordi kundene gjør det.

– Det opplever vi både med IBEN og med de andre merkene vi har agenturet på som Just Female, Second Female og Birgitte Herskind.

Les også: Det norske motemerket om suksessen

Siste saker

Mest lest nå
Les mer