Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
fiken-instagram-vin-mat
Lagt merke til at fiken er over hele Instagrammen din? (Foto: Instagram @ksenyasitdikova)

Hva er greia? Dette tar over hele Instagram

Fiken tar over Instagram akkurat nå.

Hele Instagram ser ut til å være enige: fiken er en greie. Frukten ser ut til å ha fått statusen oppgradert til Insta-vennlig, og grammes nå på utallige vis – på brødskiva, på ostefatet, i bobleglasset, i breakfastbowlen, i salaten…

Men er det bare vi som ser den overalt?

Melk & Honning tok kontakt med matinfluencerne Ole Kristian Samuelsen og Magnus Liøkel, som står bak den populære Instagram-kontoen @sultnegutter for å høre.

De har merket seg at fiken er i vinden – men innrømmer at de aldri selv har brukt frukten i matlaging.

– Det er litt flaut å innrømme, men vi, i alle fall Magnus, er ikke så glad i det. Det er et eller annet med de små kjernene i fruktkjøttet. Men det ser jo veldig appetittelig ut, spesielt retter med bakt fiken, chevre og honning!

– Vi har faktisk et tettere forhold til regnskapsprogrammet Fiken enn frukten!

Duoen sier de ikke aner hvor denne trenden plutselig kommer fra, men kan forstå hvorfor frukten er populær.

– Det hjelper sikkert at den er litt sexy og mystisk og kan brukes til alt fra desserter til garnityr. Kanskje vi må hoppe på trenden likevel!

Den popper opp i feeden, men hvor mye fiken spiser du? Her kommer 5 fakta du kanskje ikke visste om denne frukten.

1. Symbolsk frukt

… Blant annet. Selve fikentreet symboliserer liv og fred, og kan også være kunnskapens tre. Buddha oppnådde visstnok full erkjennelse under et fikentre og derfor assosieres det ofte også med meditasjon. Selve treet står også for det mannlige, mens selve frukten representerer det kvinnelige.

Fiken på brødskiven trender på Instagram. (Foto: Instagram @miss_angel_ann)

2. Skallet er egentlig blader

Den dråpeformede fruktens skall kan komme i tre farger, avhengig av typen, men uten å påvirke smaken. Mest vanlig er det med grønne eller rød-blå fiken – og ikke bare ifølge Instagram.

Visste du derimot at skallet faktisk egentlig består av kronblader fra blomsten? I tillegg, kan Fiken forresten spises både med og uten skall!

3. Rik på næringsstoffer

Som mange andre frukt, er fiken veldig sunt. Først og fremst er den rik blant annet på både jern og kalsium, noe som gjør den bra for både barn i vekst og for å forebygge benskjørhet hos eldre. I tillegg er den en kilde til A-vitamin, som bidrar til normal hud og normalt syn. Det skal også nevnes at fiken går som en veldig søt frukt.

Den har også mye kostfiber, noe som gjør at den gunstig for fordøyelsen.

Fiken passer godt til salat. (Foto: Instagram @domsli22)

3. Kan brukes til alt, og da mener vi alt

Instagram har allerede forstått det; fiken kan brukes til alt. Så godt som. Fersk fiken kan gjerne brukes som en del av en ostebrikke, sammen med spekemat eller i en grønn salat og fruktsalat. Fiken kan gjerne ovnsbakes og serveres varm til desserter som is, kake eller ost. Den passer også godt i kjøttretter, og i bakverk. Pluss at den gjerne må lages marmelade av, eller has i likør. Tørket fiken er god snacks, og passer bra i matpakka eller på tur!

I tillegg, tør vi satse på at fiken i cavaglasset på Instagram også gjør noe for smaken og ikke bare er til pynt?

4. …men ikke ha den i gelé

Dramatisk nok, kan du ikke ha blande fiken inn i oppskriften om du lager gelé eller fromasj. Det er fordi frukten inneholder et enzym som motvirker at geléer stivner!

Fiken er å se på mang et frukt- eller ostefat på Instagram om dagen. (Foto: Instagram @domsli22)

5. En veldig gammel frukt

Fiken dyrkes det mye av i både Frankrike, Tyskland, Hellas og Brasil i dag, men også generelt i de fleste varme land. I Norge dyrkes den kun som en kuriositet.

Frukten kommer opprinnelig fra Lilleasia og ble tatt med til Middelhavs-området. Dette var før både gresk og romersk storhetstid, så det er en med andre ord en veldig gammel frukt.

I tillegg til symbolikken som knyttes til frukten, har den også solid historisk og kulturell betydning. Blant annet nevnes fiken flere ganger i Bibelen – for eksempel da enkelte skjulte sine edle deler bak blader fra denne planten.

I Islam er fikentreet hellig, og profeten Muhammad sverget til det.

Fiken i bobleglasset. (Foto: Instagram @marianne_vo)

Les også: Er dette den neste store vesketrenden?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer