Etter måneder med moteuker avslutter Paris festen.
Paris Fashion Week er siste stopp for moteeliten. Motehovedstaden huser visningene til de aller mest kjente designere og er en selvsagt destinasjon for innkjøpere og motepresse – og de som gjerne vil bli fanget på film av de beste streetstyle-fotografene.
Les også: Streetstyle-fotografene med streng beskjed til influencerne
Vi har samlet høydepunktene:
Jacquemus
Visningen til Jacquemus ble holdt i Musée Picasso som aldri har blitt brukt i motesammenheng tidligere. Den selvlærte designeren Simon Porte Jacquemus var inspirert av moren og hans minner fra å vokse opp i en liten landsby utenfor Marseille. Han mistet moren sin i ung alder, og hun er en evig inspirasjonskilde med sin avslappede stil med utgangspunkt i Sør-Frankrike. Jacquemus er kjent for stive stoffer, men har med denne kolleksjonen gått nye veier med draperier, sjal og lette materialer. Ifølge Vogue er viljen hans til å eksperimentere og teste grenser et sunt tegn for den unge designeren.
Balenciaga
Demna Gvasalia tok over sjefsstolen hos det tradisjonsrike franske motehuset i fjor. Motefolket var henrykte over debutkolleksjonen. Gvasalia har de siste sesongene presentert kolleksjoner som har mikset hans post-sovjetiske vibber og forkjærlighet for det absolutte vanlige med Christobal Balenciaga sitt originaldesign. Denne gangen ville dog den georgiske designeren ta enda mer utgangspunkt i sine egne tanker. Derfor ligner kolleksjonen i større grad på hans andre merke Vetements, med tydelige hint til goth og hverdagsklær som Demna er kjent for. Han brakte mange ting folk flest ikke forbinder med high fashion ut på catwalken, blant annet crocs, souvenir-charms hengende fra belter og rumpetasker.
Valentino
Pierpaolo Piccioli har vært designer for Valentino i mange år, først sammen med partneren Maria Grazia Chiuri og nå alene. Kolleksjonen som ble vist i bakgården på Lycée Carnot var inspirert av jordkloden sett fra universet fra månelandingen til Apollo. Han tok også utgangspunkt i Valentino sitt glamorøse design fra 80-tallet. Det italienske motehuset er kjent for sine lange, glamorøse kjoler, men denne gangen har Piccioli kuttet lengden på mange av kjolene og presenterte en mer party-vennlig kolleksjon. WWD beskriver den som «out-of-this world»-fantastisk.
Celine
Phoebe Philo blir alltid inspirert av sine egne følelser og for denne kolleksjonen var det glede som stod i sentrum. «Jeg ville være optimistisk. Det var bare en følelse av glede og livskraft. Det føles litt som en feiring» fortalte hun til Vogue. Med brede skuldre, dresser og sett ser man at designeren er har hentet mye fra 80-tallets glansdager. Philo ønsket også å fokusere mer på forholdet hun har til naturen, som også viste seg gjennom kolleksjonen preget av en naturlig fargepalett og mye ytterplagg på tross at det en laget for sommerhalvåret.
Thom Browne
Dette var den første visningen i Paris for den amerikanske designeren. Med soundstracket til Disney-klassikeren Ariel over høyttaleren viste han i sann Browne-stil en eventyraktig kolleksjon som hadde tatt utgangspunkt i havfruer. Siden han skulle debutere i den franske motehovedstaden var det nettopp dét som ble den største inspirasjonskilden bak kolleksjonen. «Da jeg bestemte meg for å gjøre mitt første show her vill jeg feire hva parisisk mote handler om – nemlig håndverket og couture», sa han før visningen ifølge WWD. Og hva er vel ikke mer couture enn tyll? Det var nemlig det gjennomgående tema.
Les også: Høyedepunkter fra Milano Fashion Week