Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Dette var høydepunktene fra nattens Oscar-utdeling

 Storeslem, mangfold og back to business på den røde løperen.

Av: Ida Elise Eide Einarsdóttir og Anna Skavlan

Som sesongens fashion weeks er også award season godt i gang med nattens Oscar-utdeling som kirsebæret på toppen. Fikk du ikke med deg prisutdelingen? Vi var våkne for deg.

Dette var noen av høydepunktene:

Back to business på den røde løperen

La det være klinkende klart; nei, det er ikke nok nå.

Senest forrige uke ble enda en #metoo-skandale rullet opp – denne gangen i motebransjen der en rekke fotografer, stylister, agenter, casting-ansvarlige og andre fikk alvorlige anklager rettet mot seg, blant dem toppnavn som både fotograf Patrick Demarchelier, David Bellemere, Greg Kadel, Andre Passos og Seth Sabal samt stylist Karl Templer.

Under årets Golden Globes, på oppfordring fra Time’s Up-initativet, kledde så og si alle stjernene seg i sort på den røde løperen for å vise sin støtte til #metoo-kampanjen og kampen mot seksuell trakassering. Det fortsatte også under BAFTA-utdelingen der den røde løperen igjen gikk i sort, og der verken best eller verst kledde i det hele tatt var et tema.

Bra! For i lys av også #askhermore-kampanjen fra et par år tilbake ser vi for alvor et skifte i rød løper-journalistikken. Men nå virker det å være back to business.

Kjolene under nattens Oscar-utdeling var nemlig igjen både fargerike, lekne og glitrende. Det betyr ikke at kampen mot seksuell trakassering er over, men kanskje heller at størstedelen av den utkjempes utenfor den røde løperen slik kvinnene bak Time’s Up-initiativet også flere ganger selv har understreket.

Lupita Nyong’o, Meryl Streep, Zendaya, Emma Stone, Jennifer Lawrence, Greta Gerwig, Margot Robbie.

Kjolen til Rita Moreno

Det er ingen tvil om at gjenbruk er i vinden både blant designerne, motehusene og også forbrukerne som alle tenker på mote for fremtiden.

Skuespiller Rita Moreno er intet unntak, og under nattens Oscar-utdeling stilte hun i den samme kjolen hun hadde på seg ved samme anledning i 1962 (!)

Det fikk hjerter til motejournalister over hele verden til å slå litt ekstra hardt.

Bortsett fra noen små justeringer, var det nemlig eksakt samme kjole som for 56 år siden da Moreno vant sin første Oscar for Beste kvinnelige birolle for kultfilmen West Side Story.

«Moreno så like flott ut i kveld som hun gjorde tilbake i 1962, og beviser dermed tidløsheten til en så elegant kjole. Det er bare å bøye seg i støvet», skriver Harper’s Bazaar. Det gjør vi.

Les også
Vi har testet bronzeren som går viralt på Tiktok

Tres chic

Eller «Cute, St.Vincent» som Kim Karsdashian West ville sagt.

Den 35 år gamle artisten kom nemlig i Saint Laurent på den røde løperen. Hun opptrådte sammen med Sufjan Stevens, Moses Sumney og Chris Thile fra Call Me By Your Name-soundtracket, som forøvrig også var nominert i klassen Beste originalsang under nattens Oscar-utdeling.

Rita Moreno anno 2018 og 1962 og St. Vincent i Saint Laurent.

De alternative smokingene

Det var ikke bare kvinnene som tok tilbake den røde løperens kreative kreasjoner i natt. Flere av de nominerte mennene, og prisutdelerne, valgte mønstrede eller utradisjonelt fargede smokinger på den røde løperen.

Felles for de aller fleste var dog #TimesUp-pinnen på jakken. En viktig påminnelse om at: nei, det er ikke over riktig enda.

Timothee Chalamet, Chadwick Boseman, Armie Hammer, Lakeith Stanfield, Daniel Kaluuya.

Nominasjonene

Joda, det er stas å vinne, men det er en ære bare å være nominert. Men hva hvis nominasjonene ikke egentlig speiler virkeligheten?

Oscar-utdelingen, som i år kan feire 90 år, har flere ganger tidligere fått kritikk for mangelen på mangfold når det kommer til både kjønn og etnisitet. Men med årets nominasjoner kan det virke som om vi endelig er på rett spor. Rachel Morrison, for eksempel, som er den første kvinnelige regissøren som blir nominert i kategorien Beste foto og den andre mørkhudete kvinnen nominert for Beste oversatte manus. Og Greta Gerwig som er den femte kvinnen noensinne til å lande en nominasjon i kategorien Beste regissør for filmen Lady Bird. Det var også flere andre nominasjoner av stor betydning i år, blant annet James Ivory som med sine 89 år er den eldste nominerte noensinne i kategorien Beste tilrettelagte manus for filmen Call Me By Your Name. For samme film er Timothee Chalamet den yngste nominerte til Beste mannlige skuespiller på over 80 år, og Christopher Plummer er den eldste skuepilleren til å bli nominert for Beste mannlig birolle noen gang. Han er nominert for sin rolle som historiens gjerrigste og rikeste mann J. Paul Getty i filmen All The Money In The World. For ikke å nevne Mary J.Blige som er den første noensinne til å bli nominert både som Beste kvinnelige birolle og for Beste originalsang for filmen Mudbound.

Les også
Havaiana lanserer eksklusive flip-flops

Jimmy Kimmels ærlige og lite morsomme åpningsmonolog

For andre gang var det talk show host Jimmy Kimmel som ledet Oscar-utdelingen. Men til forskjell fra hva man kanskje kunne forvente av en standup-komiker var åpningstalen hans i tillegg til å være ærlig også overraskende lite morsom – på en god måte.

I fjor leverte han en nærmest spydig monolog hvor vitsene (og dissene) kom på løpende bånd (noe som forsåvidt var passende da kveldens store pris jo endte som nettopp en vits da feil vinner av Beste film ble annonsert…).

I år derimot, etter det kanskje mest turbulente året vi har sett i filmbransjen med #metoo-avsløringer og fortsatt store forskjeller på lønningsslipper mellom mannlige og kvinnelige skuespillere, var det passende at Kimmel ikke tullet for mye. Joda, det ble skutt inn en Harvey Weinstein-vits et par steder, men langt i fra like mange som Seth Meyers leverte da han ledet Golden Globe tidligere i år. Istedet brukte Kimmel åpningsmonologen til blant annet å snakke åpent og ærlig om problemene i Hollywood, og hyllet kvinnene som har stått frem med sine historier. 

Vert Jimmy Kimmel.

Vinnerne (og noen overraskelser)

Endelig Oscar til Roger Deakins etter 14 nominasjoner

Den legendariske filmfotografen vant endelig en velfortjent pris på det fjortende forsøket. Deakins tok i mot en Oscar-stauett for sitt arbeid på Denis Villeneuve Blade Runner-oppfølger.

Jordan Peele vant for debutfilmen

Som den første noensinne til å være nominert til Beste film, Beste regissør og Beste originalmanus for sin debutfilm, hentet Jordan Peele hjem prisen for sistnevnte for sin film Get Out.

Oscar til Kobe Bryant

Det faktum at Kobe Bryants animerte kortfilm Dear Basketball i det hele tatt ble nominert til en Oscar var oppsiktsvekkende. At den vant var overraskende. Basketballstjernen har nå fler Oscar enn Johnny Depp, Tom Cruise og Brad Pitt – sammenlagt 😉

James Ivory vinner beste tilrettelagte manus

Den eldste vinneren noensinne beviser at det aldri er for sent, og at suksess kan komme når som helst i livet. Etter tre nominasjoner for Beste regi, uten pris, kunne James Ivory i natt ta i mot prisen for Beste tilrettelagte manus for mesterverket Call Me By Your Name.

Kobe Bryant med sin nye venn, Oscar.

Frances McDormand får alle de kvinnelige nominerte til å reise seg

Det var ikke akkurat en overaskelse at skuespiller Frances McDormand stakk av med prisen for Beste kvinnelige skuespiller for filmen Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.

Les også
Havaiana lanserer eksklusive flip-flops

Hun gikk opp på scenen uten sminke, og lagde grimaser og tullet med utdelerne Jodie Foster og Jennifer Lawrence. (Etter tradisjonen er det egentlig fjorårets vinner av Beste mannlige skuepiller som skal dele ut prisen, men Casey Afflec som i fjor vant for Manchester by The Sea valgte å ikke komme på utdelingen etter flere anklager om seksuell trakassering).

Da McDormand endelig fikk mikrofonen, åpnet hun med å si «Det er mulig jeg kommer til å hyperventilere, men da må noen bare hjelpe meg opp igjen – for jeg har ting å si!». Hun brukte forøvrig all sin tid på scenen til å hylle de andre kvinnelige nominerte, og bad de blant annet om å reise seg og klappe for både seg selv og hverandre. Etter noe nøling fulgte alle på da McDormand så på sin venn Meryl Streep på første rad og sa; «Hvis du gjør det, Meryl – så gjør alle det». Og det gjorde de.

Frances McDormand

Faye Dunaway og Warren Beatty får prøve på nytt

Da det endelig var tid for å dele ut prisen for Beste film, og Jimmy Kimmel hadde vitset nok en gang om fjorårets lille skandale, annonserte han at fjoråret utdelere skulle få en ny sjanse til å dele ut prisen. 2017 markerte 50-års jubileet til den klassiske filmen Bonnie and Clyde, og The Academy inviterte derfor hovedrolleinhaverne Faye Dunaway og Warren Beatty til å dele ut prisen for Beste film. Det gikk som kjent, ikke veldig bra. Derfor, på Bonnie and Clydes 51-års jubileeum, ble Dunhway og Beatty annonsert på nytt, og ut kom de, med riktig konvolutt i hånden, til stående applaus.

Faye Dunaway og Warren Beatty

Tok storeslem

Guillermo del Toros kjærlighetshistorie, The Shape of Water, var filmen med flest nominasjoner i år – hele 13 – etterfulgt av Dunkirk og Three Billboards Outside Ebbing, Missouri med henholdvis åtte og syv nominasjoner. Den var også forhåndsfavoritt hos mange, selv om det var vanskelig å spå hvilken film som ville stikke av med den kanskje gjeveste prisen Beste film – en pris Guillermo dediserte til andre unge filmskapere der ute. Filmen henter ytterligere tre andre priser hjem for henholdsvis Beste regi, Beste originalmusikk og Beste produksjonsdesign.

Se listen over alle vinnerne over hos våre venner på 730.no

The Shape of Water vinner beste film

Hovedbilde: Greta Gerwig via Vulture.com

Les også: M&H tipser: 12 filmer å glede seg til i 2018

Siste saker

Mest lest nå
Les mer