Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Høydepunktene fra London Fashion Week

Dette er noe av det mest interessante å ta med seg før alt fokus rettes mot Milano.

London Fashion Week er overstått. Nå har de som lever og ånder for mote fartet avsted til den italienske motebyen Milano for å fortsette balubaet. Deretter tar Paris over stafettpinnen for å avrunde det hele i lysets by, med noen av verdens viktigste designere.

Blant høydepunktene i London denne sesongen var selvsagt Riccardo Tisci sin debutkolleksjon for Burberry, men det var også andre ting verdt å få med seg.

Her er Melk & Honnings oversikt over et knippe høydepunkter fra den britiske moteuka:

Burberry

Endelig var det tid for at Riccardo Tisci skulle vise frem sin aller første kolleksjon for det erkebritiske motehuset. Noen stilte seg tvilende til at han ville klare å mikse sitt eget noe gotiske, dekadente og mørke estetiske uttrykk med det man tradisjonelt forbinder med Burberry. Mandag kveld denne uken fikk vi svaret; Den italienske designeren hadde valgt å favne over det hele. Han implementerte en hel rekke forskjellige referanser i  én og samme kolleksjon, noe han ifølge The Guardian kalte en «hyllest til de ulike delene av kulturen, tradisjonene og kodene som finnes i det historiske motehuset, og det eklektiske ved Storbritannia».

Et interessant aspekt ved motevisningen var også at det ikke var én eneste kjendis på første rad.

Den anerkjente moteredaktøren og -kritikeren for New York Times, Vanessa Friedman, skrev i sin anmeldelse at Tisci «safer med sin aller første kolleksjon. Hun savnet looks som virkelig ga henne hakeslepp, sa hun.

Birøkterne kommer?

Les også
Vi har testet bronzeren som går viralt på Tiktok

Både hos Erdem, som for noen kanskje er mest kjent for samarbeidet med H&M fra i fjor høst, og hos hippe Simone Rocha, som er kreativ leder for Moncler, ble det vist frem hatter med tynn netting over á la det birøktere har på seg når de nærmer seg bikubene. Blir dette en trend neste vår? Med tanke på høstens store trender med både sjal, skaut, store hatter, capser og finlandshetter er det ikke en umulighet. Trenden så vi også på Holzweilers visning under moteuka i København.

Alexa Chung

Modell og motepersonlighet Alexa Chung har lenge blitt regnet som et moteikon, men det er først for ett år siden hun startet sitt eget klesmerke. Fram til nå har hun valgt å presentere kolleksjonene sine, som følger den moderne modellen «see now, buy now» med fire slipp i året, én for hver sesong, i form av lookbooks. Men, nå var det altså tid for at 34-åringen skulle være en del av programmet under moteuka i London. 

I forkant av det hele fortalte hun til britiske Vogue at kolleksjonen var inspirert av loungene på flyplasser, og generelt den noe nostalgiske følelsen en del får rundt det å fly.

Britiske Vogues utsendte sa i sin kritikk i etterkant at det kanskje, i likhet med Burberry sin visning, var vel mange fullstendig ulike looks, som pekte mot forskjellige referanser. Men de peker også på et utvilsomt faktum: Med Alexa Chung sin følgerskare, som alle sammen ser opp til hennes smak og klesstil, er det ikke tvil om at kolleksjonen kommer til å gjøre det bra.

Pelsmotstandere (som ikke har fått med seg siste nytt)

Les også
Havaiana lanserer eksklusive flip-flops

Like før denne sesongens moteuke i London ble det kjent at de hadde bestemt seg for å være den første av moteukene til å ta 100% avstand fra pels. Dette betyr at ingen av designerne som viser frem sine kolleksjoner kan ha ekte pels verken på catwalken eller i sine presentasjoner – og at fashionistaene som møter opp selvsagt blir uglesett dersom de velger å bære pels under selve eventet.

Men ikke alle hadde fått med seg det. Under moteukas andre dag hadde et par dusin demonstranter tradisjon tro møtt opp utenfor hovedlokalet for å demonstrere mot pels. Et par timer senere hadde de blitt hvisket i øret om hvilket standpunkt den britiske moteuken nå har tatt, og lusket slukøret bort fra stedet.

Victoria Beckham

Det er i år nesten ti år siden denne eks-krydderjenta startet sitt eget selvtitulerte merket. Dette skjedde etter at hun hadde hatt suksessrike kapselkolleksjoner for blant annnet jeansmerket Rock & Republic, som var ekstremt hypet midt på 2000-tallet. Mange lo hånlig da de hørte at denne fotballfruen skulle ta et steg inn i moteverdenen, og få hadde tro på at merket kom til å vare. Men, ved hjelp av venninnen Anna Wintour opplevde Beckham å relativt kjapt få respekt blant sine kollegaer i bransjen, og nå, et tiår senere, går det så det suser.

På tross av at hun er født og oppvokst i England har hun enda ikke vist sine kolleksjoner i hjemlandet, men heller foretrukket New York. Denne sesongen feiret hun tiårsjubileet med å plutselig figurere på programmet til moteuka i London. 

Les også
Avsløring: Luksusmerke produserer vesker for 600 kroner

Vogue’s kritiker Sarah Mower skrev i sin anmeldelse av kolleksjonen at Beckham helt tydelig har en egen evne til å designe klær som passer til en hel rekke ulike generasjon, og at hun er ekstremt god når det kommer til rene farger og linjer – det som på engelsk kalles et «crisp» uttrykk.

Skinna jenter

Tidligere i år fortalte Melk & Honning om tre norske kvinners opplevelse av det å være skinna. De fortalte om positive og negative sider ved det hele; Både hvordan det går utover følelsen av femininitet, hvordan menn reagerer på kvinner med kort hår og om hvor befriende de opplever at det er.

De siste årene har det i stadig større grad blitt en internasjonal trend blant modeller og kjendiser å klippe av seg alt håret på hodet. Under moteuka i London var mange av de aller kuleste modellene skinna, så det ser ikke ut til at trenden kommer til å gi seg med det første.

Bilder: Via Vogue Runway

Les også: Se hvem som dukket opp front row på London Fashion Week

Siste saker

Mest lest nå
Les mer