M&H tipser: Årets skeive filmer

Filmhøsten 2017 er preget av seksualitet og kjønn.

Etter at Barry Jenkins lille, men vakre, coming-of-age drama «Moonlight» vant Oscar for beste film tidligere i år, vekket det både pressen, publikums og filmstudioenes oppmerksomhet for filmer som utforsker kjønn og seksualitet. Dette er en åpenhet, inkludering og utforskning som også skildres i motebildet, hvor plagg og stiler ikke lengre kun tilhører et bestemt kjønn.

Melk & Honning har derfor laget en liste over seks av de mest lovende filmene som portretterer seksualitet eller kjønnsbekreftelse, som kommer ut denne høsten:

Call Me By Your Name
Regi: Luca Guadagninos
Nasjonalitet: Amerikansk

Norgespremiere: 26. januar 2018

Det er få filmtemaer som gjør øynene mer våte enn ung kjærlighet. Kanskje ung, ukonvensjonell kjærlighet er hakket vondere. Italienske Luca Guadagninos «Call Me By Your Name» handler nettopp om dette – vond og sår, men fantastisk og varm ung kjærlighet mellom en ung gutt og en eldre student. Den 17-år gamle Elio, spilt av fransk-amerikanske Timothée Chalamet, forelsker seg i den amerikanske studenten som kommer for å bo en sommer hos han og familien i nord-Italia. Både Armie Hammer, som spiller studenten, og Chalamet er spådd Oscar-nominasjoner for sine roller, og filmen hylles allerede som en av årets fineste og mest delikate kjærlighetshistorier. 

call-me-by-your-name-gay-film

Timothée Chalamet og Armie Hammer i Call Me By Your Name

A Fantastic Woman
Regi: Sebastian Leilo
Nasjonalitet: Spansk
Norgespremiere: 25. desember 2017

Det som skiller den spanske regissøren Sebastian Leilos film om den trassseksuelle Marina fra andre filmer om samme tema, er at den ikke fokuserer på hovedkarakterens overgang fra et kjønn til et annet. I «A Fantastisc Woman» velger Leilo heller å skildre hvordan hovedkarakterens liv tar en drasisk vending når hennes eldre kjæreste plutselig dør, og hun mister sin følelse av trygget og tilhørighet. «A Fantastic Woman» berømmes ikke kun for å fortelle en historie om smerten og utfordringene trans-personer opplevder kun for å leve utenfor normene, men også for at det faktisk er en trans-kvinne, Daniela Vega, som spiller hovedrollen, ikke en mannlig skuespiller utkledd som en kvinne slik Hollywood har en tendens til å gjøre (for eksempel Eddie Redmayne i The Danish Girl)

a-fantastic-woman-gay-film

Daniela Vega i A Fantastic Woman

Princess Cyd
Regi: Stephen Cone
Nasjonalitet: Amerikansk

Når 16- år gamle Cyd, spilt av Jessie Pinnick, flytter til sin tante i Chicago, skaper Stephen Cone en av de mest minneverdige skildringene av ung kvinnelig seksualitet i nyere tid. Cyd er seksuelt nysgjerrig, og uten moderasjon. Hun innleder forhold med både den muskuløse gartneren til sin tante, og en kjønnsskeiv barista, spilt av Rebecca Spence. Filmen setter verken grenser for seg selv eller publikum, og skildrer seksuell utforsking eksplisitt, men ærlig. Cones regi blir sammenliknet med den legendariske visuelle regissøren Jonathan Demme, og selv uten en fastsatt premieredato har filmen nådd en 86 % rating på Rotten Tomatoes.

princess-cyd-gay-film

Jessie Pinnick i Princess Cyd

Beach Rats
Regi: Eliza Hittman
Nasjonalitet: Amerikansk

Coming-of-age filmen Beach Rats blir sammenliknet med fjorårets Oscar-vinner Moonlight. Begge er filmer om tenåringer som forsøker å finne seg selv og utforske sin egen seksualitet. Når Moonlight tar plass på stendene i Miami, er Beach Rats satt til Brooklyns gater og Staten Island. Nykommer Harris Dickinson spiller unggutten Frankie som tilbringer tiden med sine hypermaskuline kompiser som leker med narkotika og tester hverandres grenser. Han har nylig blitt sammen med Simone, spilt av Madeline Weinstein, men hans seksuelle lyster ligger egentlig hos de eldre, homofile mennene han deler bilder og ord med på internett.  Sundance-vinneren blir hyllet som et visuelt og emosjonelt mesterverk, og skildrer en side av seksualitet som ofte blir bortgjemt.

beach-rats-gay-film

Beach Rats

Thelma
Regi: Joachim Trier
Nasjonalitet: Norsk

Også norske vidundergutt Joachim Trier har valgt å ha et homofilt forhold som kjernen i sin kritikerroste Thelma. Eili Harboes forsiktige og utrygge karakter flytter en liten religiøs bygd til Oslo for å studere, forelsker hun seg dypt i en av sine medstudenterer, spilt av modell og artist Kaya Wilkins. Parralent lider protagonisten av uforkarlige anfall, som resulterer i en form for telekinese. Harboes superkrefter i filmen omtales som en en uventet, men perfekt metafor for kroppens ukontrollerbare reaksjon på forelskelse.

Les også
Lansert sin aller første parfyme- og duftkolleksjon

Les også: – Spekteret går fra Kemt til Konsum Maxi på Svinesund

thelma

Kaya Wilkins og Eili Harboe

God’s Own Country
Regi: Francis Lee
Nasjonalitet: Britisk
Norgespremiere: 17. november 2017

Hyllet som den britiske «Brokeback Mountain», er «God’s Own Country» kritikerrost og mye hypet film om en ung odelsgutt i Yorkshire, Johnny, som danner en dyp fascinasjon og forelsker seg i den rumerske arbeideren hans far ansetter for å hjelpe han på gåden. I likhet med «Call me by Your name» og «Beach Rats» skildrer Francis Lees film homofili på lik måte som suksessen Moonlight og filmens amerikanske bror; som en seksualitet som verken kjenner alder, personlighet eller miljø.

Alec Secareanu og Josh O’Connor i God’s Own Country

Hovedbilde: Call Me By Your Name 

Les også: 7 velkledde høstfilmer

Siste saker

Mest lest nå
Les mer