Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Høstdufter. Foto: gimle Parfymeri
Foto: Gimle Parfymeri

Høstens beste dufter med Gimle Parfymeri

– Det skaper en slags champagne-følelse i duften.

Vi har nå tatt farvel med sommeren for godt, og høsten har meldt sin ankomst med både kalde temperaturer og oransje blader på bakken. I takt med at naturen og omgivelsene endres, er det naturlig at det også vil skje endringer i våre liv og vaner. For mange er høsten en tid der man søker etter lunhet og komfort, noe som ofte gjenspeiles i både garderoben og dufter vi vil omgås med. 

De lette, friske sommerduftene får nå en lengre pause på hyllen, mens vi trekkes mot andre og mørkere duftnoter.

Foto: Gimle Parfymeri

Det finnes et hav av forskjellige parfymer der ute, og det er ofte vanskelig å vite hvor man skal starte å lete.

Gimle Parfymeri er en drøm for alle som elsker gode dufter. Nisjeparfymeriet på Frogner selger flere merker og produkter som ikke kan fås tak i andre steder i Norge. Med et stort utvalg dufter, fra noen av verdens beste neser, kommer du garantert til å finne din nye signaturduft her.

Vi har tatt en prat med Lill-Ann Schjelderup, eier og driver av Gimle Parfymeri, som hjelper oss med å finne den perfekte høstduften.

Lill-Ann med en av høstens store duftnyheter. Foto: Gimle Parfymeri
Lill-Ann Schjelderup med en av høstens store duftnyheter. Foto: Gimle Parfymeri

– Duft blir brukt på en god måte i dag. Vi bruker duft i forhold til humør, i forhold til vær og vind, og om vi skifter klær, forteller Lill-Ann Schjelderup til Melk & Honning.

Duft er magisk for Schjelderup.

– I gamle dager så tror jeg ikke vi tenkte på at noen dufter kunne gjøre deg glad. I dag vet vi hva vi skal gi en kunde om de sier «Jeg ønsker en duft som gjør meg glad.». Hvor fint er det ikke å ta på en duft som gjør en glad?

Og om man ikke vet helt hvilken type duft man kan se for seg, har Schjelderup et godt tips.

– Jeg tror det er viktig å tenke «Hvor er du nå?». Du bør ikke tenke på hva du har brukt, eller hva du har vært glad i før, men hva det er du er opptatt av akkurat nå, sier hun.

Les også
Ekspertenes beste tips til sminkelooken denne partysesongen

Schjelderup forteller at om det er varmt og godt vær ute, slik som forrige uke, ville du gjerne tenkt helt annerledes når du kommer inn på Gimle Parfymeri, enn du gjør i dag.

– Så, hvor er du nå, og hva er du opptatt av nå? Hvilken vibe har du? Er du glad, vil det påvirke duftvalget ditt, forklarer hun.

Foto: Gimle Parfymeri

Hos Gimle ser de likevel at kundene trekkes mot noen spesifikke duftnoter nå på høsten.

Schjelderup forteller at det er et enkelt svar på hva som kjennetegner en høst- eller vinterduft.

– Når det blir 10 grader og regnvær, har du lyst på noe som er lunt. Du har lyst på noe som gir varme. Gjerne noe som pakker litt rundt deg, gir en beroligende og en litt sånn healing-effekt, sier hun.

Det er ofte veldig varme noter, og varme noter er noe man kan diskutere hva er.

– Vanilje er en varm note, som ofte går igjen i de kalde månedene. Amber, trenoter, hvitt semsket skinn hører også høsten til. Alle krydderne og varme blomster er noe man gjerne trekkes til.

Schjelderup forteller videre at for å ikke gjøre duften kjedelig, men elektrifisert på en måte, blir det ofte brukt pepper.

– Veldig mange av duftene våre, selv de varme, har et snev av pepper. Det får det til å sprudle og knake litt. Litt sånn champagne-følelse i duften. For en varm duft behøver ikke å være kjedelig, det er heller det motsatte, fortsetter hun.

For mange er vinteren en tid man gjerne trår litt mer til.

Les også
Fargerike strømpebukser er tilbake i motebildet

– Det kjenner vi på de klassiske høstduftene, at du merker de litt mer. Og det er kanskje fordi det er kaldt ute. Vi trenger mer at noe roper sammen med deg.

– Men det er ikke alle dufter som behøver å bråke når du tar dem på, det kan også være en stille duft, avslutter Schjelderup.

Her er syv herlige parfymer fra Gimle Parfymeri vi ønsker oss nå i høst.

Dufter. Animalique fra Byredo. Kr 1600 for 50 ml, via Gimle Parfymeri.
Animalique fra Byredo. Kr 1600 for 50 ml, via Gimle Parfymeri.

En aromatisk og kraftfull nyhet fra Byredo.

Animalique ble nylig lansert. Schjelderup beskriver den som litt rampete og dyrisk, og helt ekstremt god. Den åpner med sprudlende noter av sitron og bergamott, før den går over til varme blomster som fiol og mimosa. Den runder av med noter av amber og tobakkblader.

Dufter. St. Vetyver fra D.S. & Durga. Kr 1900 for 50 ml, via Gimle Parfymeri.
St. Vetyver fra D.S. & Durga. Kr 1900 for 50 ml, via Gimle Parfymeri.

Denne er perfekt for de som ønsker å fortsette med en lettere duft om høsten.

St. Vetyver er en aromatisk og varm duft. Den er inspirert av seglere i Karibien, og minner om varmt vær og fløyelsmykt gress. Duften har noter av blant annet sjøgress, siv, rom og nellikblader.

– Bare navnet syntes jeg er magisk, St. Vetyver, sier Schjelderup.

Dufter. Bois d'Ebène fra Matiere Premiere. Kr 2300 for 100 ml, via Gimle Parfymeri.
Bois d’Ebène fra Matiere Premiere. Kr 2300 for 100 ml, via Gimle Parfymeri.

Ifølge Schjelderup er dette en perfekt høstduft.

Bois d’Ebène inneholder trenoter fra hele verden, og er en varm duft. Hovedingrediensen er olje fra guaiac treet, som er favoritt-treet til nesen bak parfymen. Denne ingrediensen gjør duften unik i seg selv, ettersom du kjenner denne ingrediensen så tydelig. Trenoter i kombinasjon med einerbær gjør duften både krydret og frisk på samme tid.

Dufter. Smoking Hot fra Kilian. Kr 2730 for 50 ml, via Gimle Parfymeri.
Smoking Hot fra Kilian. Kr 2730 for 50 ml, via Gimle Parfymeri.

Dette er en helt unik parfyme fra dufthuset Kilian.

Den er kraftfull og krydret, og man trekker gjerne assosiasjoner til elegante europeiske klubber. Schjelderup beskriver duften med å sette et eple oppå en vannpipe, og parfymen utfordrer de klassiske smoky duftene med sitt særegne preg. Med noter av vanilje, kanelbark og eikemose får vi en fyldig og fantastisk aroma.

Confetto fra Pro Fumum Roma. Kr 3000 for 75 ml, via Gimle Parfymeri.

Som en myk klem som omfavner deg.

Confetto er en fantastisk duft med noter av blant annet vanilje, amber, anis, musk og mandel. Den er fantastisk sødmefull, og er elsket av både kvinner og menn. Parfymene fra Pro Funum Roma inneholder en svært høy konsentrasjon av parfyme, som vil si at de sitter utrolig lenge på huden. Denne duften er varm, myk og fantastisk god. Den gir oss akkurat den følelsen vi vil få av en høstduft.

 Pistachio fra D.S. & Durga. Kr 1900 for 50 ml, via Gimle Parfymeri.
Pistachio fra D.S. & Durga. Kr 1900 for 50 ml, via Gimle Parfymeri.

En av 2023 sine store snakkiser innen nisjeduft!

En duft fra D.S. & Durga med pistasjenøtter i både topp-, hjerte- og basenotene. Med noter som kardemomme, brente mandler og vaniljekrem er dette en nydelig gourmand-duft. Originalt hadde den et begrenset opplag på 100 flasker, men nå er den en del av merkets faste kolleksjonen. Den er kremete og sødmefull, og det er ikke uten grunn at folk elsker den.

Dufter. Midnight call fra Les Soeurs de Noé. Kr 2550 for 100 ml via Gimle Parfymeri.
Midnight call fra Les Soeurs de Noé. Kr 2550 for 100 ml via Gimle Parfymeri.

En fantastisk, frisk duft som utstråler glede.

Midnight Call er inspirert av følelsene som oppstår i spennende øyeblikk. Den dufter av en frisk sødme, og er sprudlende. Med noter av bergamott, delikate blomster og sedertre har duften en frisk sødme, som også er litt pudret. Med et snev av rosa pepper har parfymen et sofistikert uttrykk. Duften rundes av med sedertre og amber som gir en unik, varm karakter.

Les også
STILORAMA: Yasmin Hero

Les også: Slik passer du på huden din i høst

Siste saker

Mest lest nå
Les mer