Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
dress på nasjonaldagen - her er eksperttipsene

– Hold det enkelt, ikke for «peacocky på Pitti»

Dress på 17.mai? Vi har snakket med ekspertene.

Nasjonaldagen er rett rundt hjørnet, og for deg som ikke har bunad eller annen nasjonaldrakt er dressen et fullgodt alternativ. Melk & Honning har snakket med ekspertene som gir sine beste dresstips – enten du har en fra før eller skal kjøpe ny.

– Lys dress kan bli harry

Jan Andre Svean om dress til nasjonaldagen

Jan Andre Svean

Jan Andre Svean innehaver av klesbutikken Svean på Paleet i Oslo mener dressen er et opplagt valg dersom du ikke har bunad.

– Med en dress kan man sjeldent trå feil. Når det er sagt har «regelverket» rundt det hele blitt myket opp. Før var det nærmest sånn at dersom du hadde verken bunad eller dress så var det like greit å holde seg hjemme på nasjonaldagen. Det har endret seg.

Han holder en knapp på den sorte eller klassiske blådressen, og mener lyse dresser fort kan bli harry.

– Den blå dressen er jo selve 17.mai-dressen. Bruk den med en hvit skjorte, et brystlommetørkle, slips og pene sko – og bruk sokker i skoene. Folk bruker generelt for lite sokker.

Feil passform mener han er en av de vanligste dresstabbene.

– Dressen skal passe. Det er ikke lenger kult med for små eller for store dressjakker eller for korte bukser. Er du usikker på det med passform kan du alltids lese deg opp, men aller viktigst; kjøp dress hos en forhandler med kunnskap.

– Sjekk alt du egentlig skulle ha sjekket før du hang bort dressen sist. Stryk skjorta dagen før og damp for å unngå krøller. Heng frem alt så det er klart til morgenen etter. Puss skoene skikkelig dagen før og så en siste gang før du går ut døra om morgenen nasjonaldagen.

Foreløpig er det meldt ganske ok vær på 17.mai i Oslo og store deler av Østlandet.. Men når er det egentlig lov å kaste dressjakka?

– Kast dressjakka når du blir varm – så enkelt er det, mener Svean.

– Det enkle er ofte det beste

Storm Pedersen, som nylig startet herremagasinet Pål Magazine, mener dressen er et selvsagt valg på nasjonaldagen fordi det er en festdag som fordrer at man kler seg pent både med respekt for selve dagen, men også omgivelsene, mener han.

Storm Pedersen om dress på nasjonaldagen

Storm Pedersen

– Lite slår dressen som et staselig festplagg for en mann. Med det sagt så er det noen godt moteinteresserte som behersker kunsten å kle seg såpass bra at de kommer unna med å velge alternative løsninger som faktisk fungerer. 

Hva er det med dressen som gjør den så klassisk?

– Det er vel nettopp at den er klassisk. Det er et plagg som har blitt forfinet med nøye «regler» for hvordan den skal bæres gjennom hele det 19. århundre og frem til i dag. Det gjør som regel at ting ender opp med å bli klassiske, og man får en slags «tradisjonsfølelse» som passer fint til anledninger som for eksempel 17.mai.

Blant dresstrendene denne sesongen trekker Pedersen spesielt frem farger, og oppfordrer til å variere dressgarderoben med spenstige fargevalg – gjerne lakserosa. Men blådressen står også sterkt. Det samme gjør dresser i lysere farger som beige og lysegrått, forteller han.

– Det er også ulike trender når det kommer til fasongen på dressjakker og bukser, men det er nok mer for de virkelig moteinteresserte. Buksene er løsere i beina og litt mer baggy, og jakkene mer firkantede og ikke så tilpassede. Det er veldig kult, men jeg holder en knapp på det klassiske dressnittet. Varier heller med lengden på dressbuksen. Den kan gjerne være litt kortere.

Tilbehøret spørs på dressen, mener Pedersen. Er dressen mye i seg selv kan tilbehøret tones ned, mener han. Med en klassisk dress er det gjerne flere tilbehørsmuligheter som for eksempel slips, sløyfe og mansjettknapper.

– Jeg ville holdt det enkelt og ikke for «peacocky på Pitti». Det enkle er ofte det beste – og også mest maskulint.

– Huller og flekker er no-no

Calle Ferner butikksjef og deleier i Ferner Jacobsen mener man fint kan bruke en jakke og bukse istedenfor dressen. Da en gråbukse/dressbukse eller bomullsbukse/chinos.

– Vi vil nok anbefale dress, men det er ikke feil å gå med jakke/bukse.

– Med en dress vil man alltid vært pent og riktig antrukket med et sikkert valg. Og det er lettere å kombinere med tilbehør.

– Det er alltid pent med slips og et tørkle i brystlommen. Dersom man ikke ønsker å bruke slips er det enda viktigere med et tørkle – og et pent belte som matcher skoene.

Om dresstrendene denne sesongen forteller Ferner at det fremdeles er den smale silhuetten som gjelder, men at tendensene går i retning av litt mer baggy bukser gjerne med ett eller to legg.

Hans beste tips dersom du skal gå til innkjøp av en ny dress er først og fremst å tenke over hvilkne anledning den skal brukes til – og hva man har i skapet fra før.

– Men det viktigste er at den passer over skuldrene og fasongen generelt. Og at man får den tilpasset og justert slik at den sitter optimalt. Den største feilen nordmenn gjør er å ha for lange ermer og nakkefold.

Hva er typiske dresstabber?

– Huller og flekkete jakker eller bukser er no-no. Et vanlig problem er for lange ermer og for store skjorter. Har du en rutemønstret dress er rutete skjorte no-no. Det samme er rutete skjorte med rutete slips.

Dagen før dagen gjelder det å sjekke en siste gang at alt er som det skal.

– Gå over at det ikke er flekker på klærne. Dersom det er det kan mye fjernes med en klut og litt vann. Men planlegger du i god tid rekker du et renseri før 17.mai. Sjekk at skjorten er strøket – og at du har nypussede sko – dersom de er i et materiale som lar seg pusse.

Åpningsbilde: Vincenzo Grillo for Pitti Uomo 

Les også: Bunadsdebatten: «Made in Norway»

Siste saker

Mest lest nå
Les mer