Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
H&M er under etterforskning i Russland
Mer dårlig nytt for H&M (Foto: James Matsumoto/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

H&M får kritikk for lønnskutt, men ledelsen får utbytte

Nå stormer det rundt fast fashion-giganten igjen.

Koronakrisen har påvirket så og si alle aktører, store som små.

I mars i fjor ble det spådd at kleskjedene ville være blant de hardest rammede, spesielt H&M. Det viste seg å stemme. Kjedens omsetning falt med 50 prosent de tre første månedene før 31. mai sammenlignet med 2019.

Før sommeren ble det også kjent at den svenske klesgiganten skulle stenge rundt 200 butikker permanent, og sette planlagte butikkåpninger på vent.

H&M skal ha fått to milliarder kroner globalt i statsstøtte under koronapandemien i 2020.

Bare i Sverige skal 300 millioner svenske kroner av skattebetalernes penger ha gått til fast fashion-giganten.

Nå har kleskjeden imidlertid valgt å betale utbytte til aksjonærene, mens lønnen til de butikkansatte som følger reduseres med mer enn 1000 svenske kroner i måneden, skriver Aftonbladet.

Alle former for bonuser til de ansatte kuttes, noe som nå får krass kritikk.

– Det er vi som gjør jobben og vi som utsetter oss for all risiko. Jeg forstår ikke hvordan de kan vurdere å gi aksjonærene utbytte når vi ikke får noe, sier en ansatt i en H&M-butikk i Stockholm-området til den svenske avisen.

– Ledelsen sier at det er tøft akkurat nå og at vi må spare. Men det er penger i selskapet. Og uten oss hadde de ikke tjent noe i det hele tatt.

Kleskjeden har frem til nå hatt en provisjonsordning, hvor de ansatte har hatt muligheten til å øke lønnen med rundt 1500 svenske kroner – dersom butikken har vist gode resultater.

Nå har H&M valgt å stoppe dette på ubestemt tid.

«Alle former for bonus- og provisjonsbetalinger er suspendert som følge av covid-19. I Sverige gjelder dette inntil videre», skriver presseavdelingen til H&M i en e-post til Aftonbladet.

De ansatte har imidlertid fått lønn for strevet under koronapandemien – i form av et gavekort på 100 svenske kroner.

Allerede før pandemien mistet mange ansatte muligheten for provisjon på grunn av for høye krav.

Oppdatert: Kleskjeden forteller tirsdag ettermiddag til Melk & Honning at det ikke er riktig at aksjonærene har tatt utbytte. Dette ble stoppet som følge av pandemien.

Statsstøtten på to milliarder svenske kroner for hele H&M Group globalt bør sees i sammenheng med at resultatet før skatt ble redusert med 15 milliarder SEK i 2020, sammenlignet med året før, sier Thea Kjendlie, pressetalsperson for H&M til Melk & Honning.

Hun forteller at avviklingen av bonusordningen ikke påvirker butikkmedarbeidere i Norge, da de ikke har hatt et slikt bonussystem i butikk siden 2019.

– Vi står midt i en pandemi som påvirker hele vår virksomhet. Dette er en ekstraordinær situasjon, og den er langt fra over. Statsstøtten H&M Group har mottatt har gjort det mulig å drive vår virksomhet uten å innføre enda kraftigere tiltak.

– Aksjonærene har ikke tatt utbytte i 2020 som følge av den pågående pandemien. Dette var et av de første tiltakene som ble innført. Videre er det foreslått at det skal vedtas å ikke utbetale utbytte på generalforsamlingen i mai 2021, avslutter hun.

Det er ikke første gangen H&M får kritikk for koronahåndteringen sin.

I vinter varslet flere ansatte i kleskjedens Oslo-butikker at de ikke følte seg trygge på jobb, etter at ledelsen hadde sagt nei til å sette opp beskyttende pleksiglass.

Les også: Dette motebildet ble for mye for folk

Siste saker

Mest lest nå
Les mer