Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Her er matinfluencernes beste oppskrifter i sommer
Foto: Radical Broccoli privat/Line Dammen

Her er matinfluencernes beste oppskrifter i sommer

Oppskrifter du bør ta deg tid til å teste i sommer!

Nå som sommeren for alvor er i gang har nok de fleste litt ekstra tid til å teste ut nye oppskrifter på kjøkkenet.

Det er likevel ikke alltid like lett å vite hva man skal finne på å lage, noe som ofte fører til at man går for det samme gamle.

Vi har derfor spurt et knippe matinfluencere hva som er deres favorittoppskrifter denne sommeren.

Les også: M&H toppliste: Søte smykker til sommeren

Tiril Refsum

I 2016 startet Tiril Refsum den plantebaserte kafékjeden Oslo Raw, som har gjort kjempesuksess i hovedstaden. Det florerer mildt sagt av fristende matbilder fra den populære kaféen på Instagram. Hun har også skrevet de to bestselgende kokebøkene Rågodt og Kakeboka, i tillegg til å drive podcastene The Oslo Raw podcast og Raw & Real.

Her er Tiril sine favorittoppskrifter denne sommeren:

Bringebærostekake

Foto: Line Dammen

Dette trenger du til kakebunnen:

2 dl havregryn

2 dl mandler

15-20 ferske dadler

½ ts salt

½ ts vaniljepulver

2 dl frysetørkede bringebær til pynt (kan sløyfes) 

Dette trenger du til bringebærkremen:

8 dl friske eller tinte bringebær

3 dl bløtlagte cashewnøtter

1 dl smeltet kokosolje

2 ss lønnesirup

5 ferske dadler 

En klype salt

Slik gjør du:

Ha ingrediensene til kakebunnen i en foodprosessor og kjør til du har en saftig deig. Dekk en kakeform (18-20 cm i diameter) med bakepapir og klem ut deigen i formen. Ha deretter alle ingrediensene til bringebærkremen i en blender, og kjør til en jevn og smidig krem. Fordel så kremen over bunnen, og pynt med frysetørkede bringebær – la dem synke litt inn i fyllet. La kaken stå i fryseren til den er blitt hard. Oppbevares i fryser eller kjøleskap. Kos deg!

Tips: Vil du ha mer farge på kaken? Tilsett bringebærpulver eller rødbetpulver i fyllet. 

Vanilla soft serve

Foto: Line Dammen

Dette trenger du:

2 dl kald kokoskrem

2 fryste og skrelte bananer 

2 ss agavesirup eller honning

1⁄2 ts vaniljepulver 

Slik gjør du:

Ha alle ingrediensene i en foodprosessor, og kjør til en jevn og fin krem. Servér med en gang. 

Salt karamell-smoothie

Foto: Line Dammen

Dette trenger du:

3 dl havre-, kokos- eller mandelmelk

2 ss peanøtt eller mandelsmør

2-3 macadamia og paranøtter

1 ss chia og linfrø

1-2 ss vaniljeproteinpulver

1/2 frossen banan

1 ss mct-olje

1 klype salt

Isbiter

Kollagen (valgfritt)

Slik gjør du:

Bland alt i en blender og nyt med en gang.

Wild berry nice cream

Foto: Line Dammen

Dette trenger du:

2 frosne bananer kuttet 

2 dl valgfri fryste skogsbær 

1 dl kokoskrem 

1-2 ss honning eller lønnesirup 

Slik gjør du:

Ha alle ingrediensene i en foodprosessor eller blender, og kjør til en jevn og fin krem. Servér med en gang, gjerne i en iskremkjeks. 

Fattig Student

Karen Elene Thorsen, bedre kjent som «Fattig Student», står bak den populære Instagram-kontoen med samme navn. Der deler hun sine beste tips når det kommer til å spise billig og bærekraftig mat, uten at det går for hardt utover lommeboka. Thorsen har også skrevet kokeboka Fattig student på egne bein – som rett og slett er en håndbok for studenter.

Karen Elene Thorsen. Foto: Instagram @fattig.student

Her er hennes favorittoppskrifter i sommer:

Gazpacho med grillet halloumi og brødkrutonger

Foto: Pia Haugseth

Dette trenger du:

10 cherrytomater

1/2 paprika

1 fedd hvitløk

1/2 ts sukker

1 ss hvitvinseddik

1 ss olivenolje

100g halloumi

2 hamburgerbrød

1/2 ts salt 

1/3 pk koriander

Slik gjør du:

Kutt opp cherrytomater, paprika og hvitløk i terninger. Ha det i en bolle, og bruk en stavmikser til å mose alt til en tykk suppe. Tilsett deretter sukker, eddik og olivenolje. Smak gjerne til med salt og pepper om ønskelig. 

La suppen stå i kjøleskapet i minst en halvtime – gjerne lengre. Jo lengre den står, jo bedre smak får suppen. Kutt så opp hamburgerbrød og halloumi i terninger og tre det på grillspyd. Hell over litt olivenolje og strø over litt salt. Stek på grillen eller i en stekepanne til brødet og osten har fått en gyldenbrun farge. 

Server gazpacho med spyd og et dryss koriander!

Hjemmelaget lakseburger (2 stk)

Foto: Pia Haugseth

Dette trenger du:

1 fedd hvitløk

1/8 rødløk

2 ss koriander

200g laksefilet

Slik gjør du:

Finhakk laksefilet i små terninger, og finhakk deretter hvitløk, rødløk og koriander. Ha det i en bolle med halvparten av laksefileten. Bruk en stavmikser til å mose det til du får en deig, og vend inn det resterende av laksefileten. Form så deigen om til burgere.

Deretter steker du burgerne i stekepannen (eller på grillen) på medium varme med olje eller smør, til de har fått en gyllenbrun farge. Salt burgerne mens du steker. Server med brød, salat og en deilig rømmedressing!

Skagentoast

Foto: Pia Haugseth

Dette trenger du:

250 g reker

1/2 rødløk

1 ss dill

1/2 dl creme fraiche

1 ss majones

1/2 sitron

1/4 ts salt

1/4 ts pepper

10 g rogn

Slik gjør du:

Skrell reker og finakk rødløk og dill. Ha det i en bolle sammen med creme fraiche og majones, og bland det sammen. Vend inn rekene og smak til med sitronsaft, salt og pepper. Ha skagenrøren på noen ristede loffskiver og topp med rogn. 

Dampede blåskjell i fløtesaus

Foto: Pia Haugseth

Dette trenger du:

400 g blåskjell

1 fedd hvitløk

1/2 rødløk

0.4 dl hvitvin (eller eplejuice)

1 dl matfløte

1/4 sitron

2 ss fersk basilikum

Slik gjør du:

Skyll og vask blåskjellene godt. Kast alle skjell som er skadet, eller som ikke lukker seg dersom du «kakker» på dem. Deretter finhakker du hvitløk og rødløk og har det i en gryte sammen med olje eller smør. Stek til løken er blitt blank og tilsett hvitvin (eller eplejuice) og blåskjellene. La blåskjellene dampe under lokk til alle skjellene åpner seg. Ta deretter blåskjellene ut av gryta, og kast de som ikke har åpnet seg. Tilsett så matfløte i gryta og la det koke i noen minutter til sausen tykner. Putt blåskjellene tilbake i gryta og topp med sitronsaft og finhakket basilikum.

Radical Broccoli

Søstrene Anette og Susanne Bastviken, også kjent som Radical Broccoli, brenner for å inspirere andre til å leve på en mer bærekraftig måte. Sammen har de skrevet den bestselgende boken Jordnært: Enkle tips til en mer miljøvennlig hverdag, som blant annet inneholder oppskrifter på plantebasert mat.

Anette og Susanne Bastviken. Foto: Instagram @radicalbroccoli

Her er deres favorittoppskrifter i sommer:

Hummus fra Jordnært: Enkle tips til en mer miljøvennlig livsstil 

Foto: Privat

Dette trenger du:

200 g kikerter

5 ss olivenolje

1 klype salt

1 ss tahini (valgfritt)

Litt vann

Slik gjør du:

Skyll kikertene godt og plasser alt i en blender, og bland det sammen til konsistensen er myk og god. Tilsett mer olje eller vann hvis nødvendig. Hummusen er perfekt til oppkuttede grønnsaker, og smaker himmelsk. 

Deilig sommerbowl med poteter 

Foto: Privat

Dette trenger du:

5 store poteter

2 avokado

10 små klasetomater

En kvart rødløk

Salatblader

Paprikakrydder

Løkpulver

Salt og pepper

Slik gjør du:

Skrell og kutt opp potetene i båter og plasser de på et stekebrett. Sett ovnen på 200 grader, og krydre potetene godt. Sett de i ovnen i 15 minutter, snu deretter potetene, og sett de inn i 10 minutter til. Lag guacamole i mellomtiden, ved å mose 1-2 avokadoer og blande det sammen med oppkuttet løk og små tomater. Skyll og rens godt av litt digg salat du kan ha ved siden av, og voila! En digg bowl. 

Kikertpannekaker

Foto: Privat

Dette trenger du:

2 dl kikertmel

2 dl vann

Ønskede grønnsaker å toppe med

Slik gjør du:

Bland sammen kikertmel og vann. Konsistensen skal være rørende. Tilsett en klype salt, og stek på høy til medium varme. Dandér pannekaken med tomatsaus, hjemmelaget guacamole og oppkuttede grønnsaker.

Sommer-vårruller fra Jordnært: Enkle tips til en mer miljøvennlig livsstil

Foto: Privat

Dette trenger du:

3 gulrøtter 

½ lilla kål 

1 agurk 

1 avokado 

2 store never spinat 

1 pakke rispapir (gjerne økologisk) 

2 store never frisk koriander 

1 mango 

2 store never spirer 

Tahini-saus: 

3 cm frisk ingefær 

1 hvitløkfedd 

1 ts chili, rød 

3 ss tahini 

4 ss vann 

3 ss tamari 

Saften av en halv lime 

1 ss agave-/lønnesirup 

1 ss sesamolje 

Sesamfrø 

Slik gjør du:

Start med å lage sausen (tahini finner du i de fleste grønnsakbutikker og større matbutikker – vi digger den økologiske varianten). Finhakk hvitløk og chili, og riv ingefær. Rør sammen alle ingrediensene og smak til med mer lime om du ønsker den mer syrlig. Dryss over noen ristede sesamfrø, og sett til side. 

Kutt opp alle grønnsakene i fine strimler – de bør være ganske små for at du skal kunne lukke vårrullene. Du kan bruke så å si hvilke som helst grønnsaker, men vi pleier å bruke de som står i ingredienslisten. Legg deretter rispapiret i bløt i cirka 10 sekunder før du legger det på tallerkenen. Fyll det så med grønnsaker og dypp i nydelig tahini-saus .

Les også: 7 Oslobarer du bør sjekke ut i sommer

Siste saker

Mest lest nå
Les mer