Foto: Instagram/ @kicks.no

Har egentlig holdbarhetsdatoen på sminke noe å si?

Er det et markedsføringstriks eller for vårt eget beste?

Alle sminke- og skjønnhetsprodukter har en holdbarhetsdato på forpakningen. Ofte står det for eksempel «6M» eller «12M» – altså hvor mange måneder produktet er holdbart. Men hvor mye betyr det egentlig? Og er det utrygt å bruke produktene etter utløpsdatoen?

Vi har snakket med to eksperter som oppklarer de mange mytene rundt sminkens holdbarhet.

Stephan Ulvund Øien er kreativ direktør hos Kosmetikk Laboratoriet. Han forteller til Melk & Honning at sminkeprodukter har en holdbarhetsdato fordi den viser det punktet hvor produktet endrer kjemisk sammensetning og dermed ikke kan selges lenger.

– Lukt, farge eller tekstur er blant endringene som kan merkes når man måler hvor lenge et produkt varer. Hvis produktet endres over ti prosent er det ikke holdbart lenger, forteller han.

Stephan Ulvund Øien. Foto: Privat

Men det er også en vesentlig forskjell på holdbarhetsdatoen om produktet er laget i Norge eller ikke, forteller Øien.

– Lages produktet i Norge, testes det for det som er anslått for hvor produktet skal brukes. Det testes under romtemperatur i norske forhold, og hvis det lagres i et kjøleskap vil det vare lenger.

Sammenliknet med et produkt som er produsert i mer tropiske strøk, er holdbarheten lenger på norskproduserte produkter, ifølge Øien.

– I tropiske strøk er det gjerne høyere luftfuktighet og temperaturer, og da vil produktet ha en kortere holdbarhet. Det er strengere kriterier for å ha samme holdbarhet under andre forhold, som gjør det vanskeligere å produsere et produkt som skal til varmere strøk her i Norge.

Har egentlig holdbarhetsdatoen på sminke noe å si?
Foto: Instagram/ @kosmetikklaboratoriet

Øien forteller videre at sminkeprodukter går gjennom en rekke tester for å sjekke holdbarheten.

– Vi går gjennom en estimert stabilitetstest, hvor vi øker temperaturen, tester over tid og regner via en graf hvor lenge vi antar at produktet er holdbart. Så tester vi produktet ved å holde det på en hylle i vanlige forhold under dens levetid i butikk. Da kan det hende at produktet ikke påvirkes like mye, og holdbarheten kan være lenger enn antatt, sier han.

Fordi produktet er testet etter estimert bruk, kan holdbarheten være kortere hvis det ikke brukes eller oppbevares på normalt vis.

– For å forlenge holdbarheten på et produkt bør man ikke eksponere det for bakterier eller sollys, men holde det kjølig, avslutter Øien.

Har egentlig holdbarhetsdatoen på sminke noe å si?
Sminke bør ikke eksponeres for bakterier eller sollys. Foto: Instagram/ @rosiehw

Karishma Kaul er utdannet markedsfører og makeupartist, og er med-gründeren bak Norges første plattform for bestilling av skjønnhets- og fitnesstjenester, SASU. Hun forteller til Melk & Honning at bruk av sminke som er utgått kan føre til tilstoppede porer og bakterievekst på produktene og huden din.

– Jeg er ingen kjemiker, men jeg vet at ingrediensene kan reagere med hverandre eller med luft og bli dårlig etter en viss tid, noe som kan føre til irritasjon og rødhet på huden, sier hun.

– I kontakt med fukt eller luft, kan også mugg oppstå på produktene. Denne muggveksten kan utløse kviser eller andre irritasjoner, legger hun til.

Utenom de helsemessige konsekvensene, forteller Kaul at utgått sminke kan føre til dårlig kvalitet på produktene.

– Farge, konsistens og lukt kan endre seg over tid. Foundation kan for eksempel separere seg eller legge seg i porer eller rynker, og øyenskygge kan bli for pudrete og ikke være like pigmentert lenger.

Karishma Kaul. Foto: Privat

Kaul forteller at det varierer fra produkt til produkt hvor ofte man bør bytte det ut.

– Øyeprodukter skal man være mest forsiktig med. Maskara og flytende eyeliner bør byttes ut hver tredje måned. Det man kan ha lengst er pudderprodukter, som man kan ha opp til to år, sier hun.

Kaul innrømmer at hun ikke alltid er like nøye med å sjekke utløpsdatoen på sin egen sminke, men at hun alltid følger holdbarhetsdatoen som makeupartist og samtidig er opptatt av at sminkørene i SASU følger hygienetiltak og utløpsdatoer på sine kunder.

Hun forteller at det er flere ting man kan gjøre for å ta vare på sminken sin, og forlenge dens levetid.

– Du kan ta en spray med desinfiserende middel på pudderprodukter hver andre måned, for å vedlikeholde dem. Man kan også unngå bakterievekst ved å være ekstra nøye på å vaske sminkekoster og svamper.

 En tommelfingerregel på dette er:

  • Koster til flytende produkter: 1 gang i uken
  • Børster til tørre/pudrete produkter: 1 gang hver andre uke
  • Svamper: 1 gang i uken
Karishma forteller at det er viktig å vaske sminkekoster. Foto: Privat

Kaul forteller at hun kan tvile på om holdbarhetsdatoen er en type markedsføring fra produsentene, men at det er opp til enhver hvordan man bruker sminkeproduktene.

– Jeg anbefaler å hovedsakelig følge holdbarhetsdatoen som står på produktene, men man kan også prøve seg frem selv, sier hun.

– For å sjekke produktet selv kan man teste det på innsiden av armen og se hvordan man reagerer. Det gjelder ikke maskara, som bør kastes etter tre måneder uansett hva, avslutter Kaul.

Les også: «Lip slugging» tar av på TikTok

Siste saker

Mest lest nå
Les mer