Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Hun har laget den nye parfymesuksessen

Henia Gamborg tok et sommerminne og gjorde det til et norsk duft-eventyr.

– Jeg husker første gangen jeg kjente den duften. Det var midt på natten. Jeg var på vei hjem fra ferie Casablanca. En kjekkas passerte meg i hotellobbyen og duften hang igjen i rommet, og jeg bare… wow!

Dette ble starten.

Duft er noe som er viktig for de aller fleste, og kan vekke en rekke følelser i løpet av få sekunder. Mange kan nok kjenne seg igjen i at det er helt essensielt å spraye seg med favorittduften sin før man går ut av døra om morgenen og er klar for å gripe dagen. Duft er så mye – et eksperiment, en følelse, en sinnstilstand.

Kalit-filosofien

Henia Gamborg Kjørsvik har jobbet hos konseptparfymeriet Heaven Scent i 12 år og har vært opptatt av duft siden barndommen. Med en stor lidenskap og mye kunnskap om duft, lanserte hun i fjor sommer parfymemerket Kalit. 

– Dette er en drøm som har gått i oppfyllelse, sier Kjørsvik.

Marrokansk «blandings»

– Parfyme er jo en blanding. Du blander ulike ingredienser for å få duften. Og vi mennesker er som oftest en blanding av to mennesker. Alt er blandinger.

– Så det gjenspeiler det helt konkrete og at jeg er halvt marokkansk, forteller Kjørsvik.

Foreløpig består Kalit av tre ulike dufter – Corniche, Medina og Serotonial, som alle er inspirert av steder som betyr noe for Kjørsvik.

Corniche er en steinete vei langs havet, og alle fransktalende land har en corniche hvor det er hav og mulig å bo.

Den stripa i Casablanca hvor familien til Kjørsvik kommer fra, hvor Atlanterhavet strekker seg over fire mil, er et sted hvor folk samles på kvelden i solnedgangen langs havet. Her finner man mange restauranter og et basseng som ble bygget på 1920-tallet.

– Etter å ha vært i den varme, svette byen hvor kryddere og annet legger seg i nesa di, blir du renset av Atlanterhavet – og det er tanken med Corniche, forteller Kjørsvik.

Den har en base av marokkansk sedertre, i tillegg til kumin, koriander, nellik og kardemomme. Dette er typiske kryddere som brukes i all matlaging i Marokko. På toppen finner du marine noter.

– Den duften har ligget inni meg i mange år. Jeg har alltid elsket akvatiske dufter, som ofte er veldig sommerlige.

– Så jeg ville lage noe som også hadde en dybde og varme, som kan brukes når det er snøvær sånn som nå uten at det blir rart, forteller Kjørsvik.

Duften Medina er inspirert av tiden da Kjørsvik og mannen hennes bodde i Casablanca.

– Vi gikk veldig mye gjennom byen, og på vei hjem gikk vi alltid forbi medinaen på yttersiden. Medinaen er gamlebyen, og finnes i alle arabiske land, forteller Kjørsvik.

– Der var det en liten park som vi alltid var innom, hvor det vokser masse trompetliljer. De lukter veldig konkret og spesielt, og når solen gikk ned ble det helt oransje og varmt. Da er det tid for te og kaker.

Kjørsvik beskriver duften av honning, liljer og appelsintrær. Men også Medina har krydderdufter i midten, med en base av vetiver for å gjøre den mer unisex. På toppen har den appelsinblomst, honning, krydder og datura.

– Den lukter midt-østen og arabisk. Alle som lukter på den og som har besteforeldre eller en link til arabiske land blir varm i hjertet og myk i øynene. Det er veldig morsomt. 

Den tredje duften, Serotonial, er inspirert av sensommer på Hovedøya i Oslo.

– Typ før jeg fikk barn og bare kunne ta båten ut, bade og være der til sent på kveld. Du vet de somrene som bare aldri tar slutt?

Kjørsvik forteller at det var et kloster på Hovedøya på 1200-tallet som hadde en urtehage, og at det derfor vokser ganske mye rart ute på øya.

– Så i Serotonial har jeg puttet salvie og pepper for eksempel, som gjenspeiles til den urtehagen.

– Toppen er det mest norske jeg kan tenke meg og som er typisk sommer: å spise rå rabarbra dyppet i sukker. Den råheten.

I Serotonial finner vi også liljekonvall, ambroxan som gir en litt svak havnote, og musk i bunnen.

– Den er helt sinnsykt god å ta oppå Medina, og er kanskje min favoritt om dagen, sier Kjørsvik.

Du finner de tre unike duftene hos Heaven Scent, på Kalit.no og hos Dapper på Grünerløkka.

Om du forelsker deg i duftene til Kalit har vi gode nyheter: snart kommer det ytterlige tre dufter.

Les mer

Nyeste saker fra Melk og Honning