Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Hva er greia med The Hamptons?

En guide til New Yorks Tjøme.

De er der på bryllup i Sex and The City, på sommerferie i Gossip Girl og på helgetur i Friends. Ingen TV-serie satt til New York er komplett uten en svipptur utom New Yorks sommer-lekeplass og ferieparadis The Hamptons.

The Hamptons er fellesbetegnelsen på en rekke småbyer som ligger helt på enden av den langstrakte halvøya Long Island. Stedet har vært Tjøme for New Yorks «upper set» lenge før det ble et populærkulturelt fenomen. Allerede på begynnelsen av 1900-tallet gikk The Hamptons fra å utelukkende være bebodd av fiskere og bønder, til å tiltrekke seg New Yorks elite.

Etterhvert bygget New Yorks ledende familier enorme palasser der ute blant sanddynene. Da direkte tog fra New York kom, fikk bredere lag av folket et svalt og fredfullt alternativ til byens larm og kvelende sommervarme og de hoppet på toget. Det å dra til Hamptons ble nærmest en selvfølge for mange – hvor ellers kunne man finne strand, hav og litt for mye grønt noen timer fra byen og for prisen av en togbillett?

Dette var lenge et borgerlig sted å feriere, men på midten av 1900-tallet da New Yorks mest berømte forfattere, designere og kunstnere kjøpte seg hjem i Montauk, Sag Harbour og i andre småbyer på halvøya, ble det The Hamptons også cool.

John Steinbeck og Truman Capote satt i strandhusene sine og skrev sine mesterverk, mens Jackson Pollock malte sine splatter paintings i en låve midt på halvøya. Ralph Lauren, Calvin Klein og Donna Karen tilbrakte somrene i overdådig luksus i coffetable-bok-hjem de hadde kjøpt av New Yorks «gamle» familier. Alle møttes på samme festene, spiste på de samme restaurantene og drakk litervis av rosévin – også kalt Hampton-juice.

Ralph Lauren med kone og sønn på strandtur

I dag er flere av nabolagene i The Hamptons fortsatt bebodd av kunstnere og andre kreative, og de historiske strandhusene står fortsatt langs kystlinjen. Men det er mange som mener at miljøet er ødelagt av nyrike familier og bortskjemte ungdommer som fester The Hamptons i stykker. Blant annet Newsweek, Vanity Fair og New York Times har skrevet at forfallet begynte med Kardashian-familiens inntog i Southampton i 2015 og kulminerte med åpningen en av deres Dash-butikker i den idylliske byen. Dette gjorde ikke bare at byen ble offer for Kardashians TV-crew, men åpnet slusene for enda flere kjedebutikker og enda fler av Kardashians til tider lurvete entourage.

Les også
24 kalendergaver vi vil sikre oss nå

Denne kommersialiseringen er heller ikke forbeholdt shopping. I sommer holdt dating-appen Tinder en mingle-fest i et gammelt herskapshus i Montauk som gikk så over styr at selskapet ble utestengt fra å holde sosiale sammenkomster i The Hamptons i fremtiden.

Somrene i The Hamptons er også blitt notoriske for gjestenes litt for store fester og litt for mange telefoner til det lokale politiet. Anmeldelsene er blitt så mange at magasinet Vanity Fair kjører ut en oversikt over de «beste» anmeldelsene på slutten av hver sommer.

Men til tross for Kardashian, Tinder, ungdom som fester med Oligark-pappas penger og politianmeldelser, har The Hamptons klart å ivareta noe av sjarmen som brakte kultureliten dit for hundre år siden.

Her er de beste ikke-trashy tingene å gjøre om du tar deg en tur til New Yorks Tjøme.

SPIS…

 • … verdensberømt Lobster Roll på LUNCH langs Montauk Highway
 • … skalldyr-tallerken og se på mennesker på terrassen til The American Hotel i Sag Harbor
 • … lunsj og drikk rosé på Surf Lodge i Montauk. Surf Lodge har alltid konserter i helgene på sommeren, men tiltrekker seg flere New Yorkere med dype lommebøker og lite selvinnsikt utover kveldene.
 • … taco på Union Cantina i Southampton
 • … hamburger og drikk cocktails på Steinbeck og Captones favorittrestaurant Baron’s Cove i Sag Harbor
 • … sjømat på piknikbordene på terrassen til Duryea’s i Montauk
 • … egg-sandwich på Ditch Witch-foodtrucken på Ditch Plains

LUNCH i Montauk er kjent for sin Lobster Roll

SHOP…

 • … sommerklær på Mint i Westhampton
 • … designerklær på 25 Park i Bridgehampton
 • … sminke på White’s Apothecary i East Hampton
 • … surfeklær på Whalebone Creative i Montauk
 • … vintage på What Comes Around Goes Around i East Hampton

What Comes Around Goes Around

SE…

 • … kreativ, merkelig og fantastisk kunst på The Water Mill Center i Water Mill
 • … enda mer kreativ, merkelig og fantastisk kunst på The Perrish Museeum i Water Mill
 • … Jackson Pollocks hjem i East Hampton
 • … alle husene man ikke har råd til langs Coopers Beach i Southampton
 • … maisåker-labyrinten i Hank’s Pumpkintown i Water Mill

The Water Mill Center

Les også: Do´s and dont´s i Helsinki

Les også
19 SPM jule-edition: Ida Broen

Siste saker

Mest lest nå
Les mer