– 17. mai er jo en festdag, så det er innafor å slå litt på stortromma.
Nasjonaldagen er like rundt hjørnet. Og nok en gang blir det en restriktiv affære. Pandemien setter en stopper for både barnetog, champagnefrokoster der alle kan komme, og full jubalong på byen til den lyse morgen den 18. mai.
Men mat og drikke kan man fremdeles nyte sammen med den lille håndfullen mennesker man får ha på besøk.
Vi har spurt noen dyktige matinfluencere om deres aller beste oppskrifter til årets 17. mai-frokost.
I går snakket delte Helle Øder Valebrokk bak Helles Kitchen sine beste tips.
I dag har vi forhørt oss med Gitte Witt og Filip Loebbert. De driver Instagram-kontoen Gitte & Filip i tillegg til en matblogg, og har også tidligere utgitt en kokebok.
Her forteller de Melk & Honning om deres planer for feiringen, hva de selv skal spise og hva de anbefaler andre å lage.
Les også: Skal du ha på bunad på 17. mai? Dette må du huske.
Hvordan skal dere feire 17. mai i år?
– Vi skal ha 17. mai her i nabolaget hvor vi bor, på Lindern i Oslo. Frokost i en bakgård med et vennepar først, og så grilling med to andre par og deres barn som er venner av våre barn. Det blir helt topp, forholdene tatt i betrakting.
Hva skal dere ha på dere?
– Filip er en minimalist både når det gjelder klær og ting. Det passer veldig bra overens med det bærekraftige målet om å ikke spontanshoppe. Så han skal ha på seg en skjorte og et par blå linbukser vi kjøpte i Paris for noen år siden. Gitte skal ha på seg en fin hvit kjole med bittesmå blomster på fra det norske merket ByTimo.
Hva skal dere servere til årets 17. mai-frokost?
– Champagne, kaffe, jordbær, godt brød, smør, ost, egg, laks av noe slag, syltetøy, noe god skinke og en kake eller kringle 🙂
– Det er jo mulig å gjøre det både avansert og veldig enkelt, så lenge det er gode råvarer.
Hvilke oppskrifter vil dere anbefale andre?
– Vi pleier egentlig å ha en svær 17. mai frokost hjemme hos moren til Gitte, med flere generasjoner og rundt 40 pers.
– Det går jo ikke i år, men vi laget denne salaten og crostini for noen år siden og det var veldig godt!

– Kakebaking er ikke vår ekspertise, men der er vi så heldig å ha en kompis som alltid baker. Ellers vil vi anbefale å gå til matbutikken du er mest glad i og kjøpe alt fra ferskt brød til skinke og oster. For oss vil det være Havens på Fageborg, Kolibri på Damplass eller Gutta på haugen,
– 17. mai er jo en festdag så det er innafor å slå litt på stortromma med henhold til råvarene den dagen. Så kan man heller satse på pølse i lompe senere.

Les også: De fineste kjolene til 17. mai