Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

«Generation Wealth»

De siste 25 årene har Lauren Greenfield utforsket rikdom gjennom linsa på kameraet sitt. Resultatet er boka ‘Generation Wealth’ som passende nok kommer ut i disse dystre Donald Trump tider.

 

Fotografen og filmskaperen har reist overalt som magnetiserer dollarmillionærer – og milliardærer. Til barer der «euro-trash» gjenger «vasker» jeriboam champagneflasker, til villaer med gulltoaletter og bilparker verdt hundrevis på hundrevis av millioner.

Det hele dokumenteres over 500 sider i tekst og bilder som er superintenst, sexy, juglete, ekte, skittent, deilig og sjokkerende, signert det legendariske forlaget Phaidon. 

Men det handler ikke bare om å nok en gang romantisere livet til verdens rikeste mennesker. Greenfield har i stor grad satt fingeren på hvordan ‘alle’ i våre dager aspirerer til å bli rike og berømte, godt hjulpet av #goals og fristende innblikk i rike folks liv gjennom sosiale medier og ‘Keeping up with the Kardashians’. Det hele bunner i ekstrem konsumering og materialisme – der mye vil ha mer og sulten aldri stilles. Det å blir rik har blitt selve drivkraften – men samtidig et helt urealistisk mål – for individer fra alle samfunnslag.

Selv vokste hun opp i LA, med middelklasse-foreldre som bare akkurat hadde råd til å betale for at hun kunne gå på privatskole.

– Det var første gang jeg selv var i en slik verden av ekstrem rikdom, en slags ’80-talls LA rikdom, har hun sagt i et intervju med The Atlantic. 

Oppveksten i den kontrastfylte amerikanske millionbyen med både dollartegn og slum, la grunnlaget for tematikken hun har arbeidet med fra flere vinkler igjennom karrieren. Mest kjent er Greenfield for dokumentaren ‘Queen of Versailles’ som tar for seg oppturen og den store nedturen til den amerikanske businessmannen David Siegel og hans familie, som er i ferd med å bygge et gigantisk palass inspirert av Versailles da finanskrisen gir han en knyttneve i magen og prosjektet må legges på is.

Les også
Derfor er Prada og Miu Miu overalt i den nye Elvis-blockbusteren

– Penger gjør deg ikke glad. Det gjør deg bare ulykkelig i en bedre del av byen, uttalte Siegel i filmen.

 

Les også: Motebransjens rikeste: Hvem topper listen?

 

Siste saker

Mest lest nå
Les mer