Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Ganni åpner ny butikk i Oslo
Det danske suksessmerket åpner ny Oslo-butikk. (Instagram/@trinekjaer)

Ganni åpner ny Oslo-butikk

Åpner sin andre arkiv-butikk.

I fjor høst skrev Melk & Honning om institusjonen Ramonas Skosalon på Grünerløkka i Oslo som stenger dørene etter nesten 100 års drift. Siden da har det vært spekulert i hvem som overtar lokalet i Markveien.

Nå trenger man ikke lure lenger for danske Ganni har åpnet dørene her.

Det med deres Postmodern-konsept – en arkiv-butikk med rabatterte plagg fra den danske motesuksessen tidligere kolleksjoner.

Til Melk & Honning sier kreativ leder i Ganni, Ditte Reffstrup, at de er glade for å endelig kunne ta arkiv-konseptet til Oslo og det norske markedet.

Ganni åpner ny butikk i Markveien på Grunerløkka i Oslo. (Instagram/@ganninorge)

– Det har hele tiden vært planen å tilby denne opplevelsen til våre kunder globalt, og vi er veldig glade for å endelig kunne åpne i hjertet av Oslo.

Det er Gannis andre arkiv-butikk i Skandinavia. Fra før av har det danske motemerket en tilsvarende butikk i hjembyen København. Den åpnet i 2015.

– Postmodern-konseptet vårt er et univers der vi gir kolleksjonene våre forlenget liv i tillegg til å selge spesielt sjeldne skatter og unike samples, sier Gannis administrerende direktør Nikolaj Reffstrup til Melk & Honning.

Gjennom blant annet utleieplattformen Ganni Repeat, nye plagg laget av gamle kolleksjoner, pop-up online arkiv-utsalg og deres Postmodern-konsept håper de å skape flere måter å shoppe mer ansvarlig på, sier han.

Fokuset på bærekraft er ikke noe nytt innen mote. Som en av verdens mest forurensende bransjer, har miljøbevissthet kommet på dagsordenen også der de siste årene.

Slik ser det ut i den nye Oslo-butikken. Instagram/@ganninorge)

Men man skal trå varsom her. Det danske suksessmerket har hele tiden gjort det klart at de ikke oppfatter seg selv som et bærekraftig merke.

Nicolaj Reffstrup forteller at de forsøker å ikke bruke ordet bærekraftighet.

– Ettersom vi er en del av en bransje som fôrer på nyhet og forbruk, er vi langt fra å være bærekraftig. Inntil vi kommer til et punkt der vi ikke etterlater oss et fotavtrykk kan vi identifisere oss som et ansvarlig merke og se helhetlig på bærekraft.

I fjor høst innrømmet Ganni at de rett og slett ikke var gode nok. Det var etter å ha fått sur munn fra bærekraftsplattformen Good on You. Det fikk Business of Fashion til å spørre om ikke «mea culpa» var den beste markedsføringen.

Til tross for at ekspertene nærmest er unisont enige om at den eneste løsningen på bærekraftsproblemet er en nedgang i produksjon og forbruk, forsøker både små og store moteaktører å bli bedre utgaver av seg selv.

Ganni åpner ny butikk i Oslo
Ditte Reffstrup og Nicolaj Reffstrup står bak Ganni. Her er de under BoF500-gallaen i Paris i 2019. (Foto: Pascal Le Segretain/Getty Images for The Business of Fashion)

Til Melk & Honning forteller Nicolaj Reffstrup om strategien videre:

– Samlet sett er hele vår ansvarsstrategi sentrert rundt våre 44+ Gameplan-mål. Det håper vi å nå innen 2023 og de ulike forpliktelsene vi har signert. I tillegg bytter vi alltid til mer ansvarlige materialer og tekstiler i kolleksjonene våre. Vi har lansert en rekke tiltak slik som implementering av sirkulære designprinsipper, i tillegg til 3D-prototyping og digital prøvetaking for å redusere mengden prøver vi lager. Vi har også nå minst fire kolleksjoner i året som omarbeider deadstock fra forrige sesong.

– Vi er også fast bestemt på å i nærmeste fremtid bli B Corp-sertifisert, forhåpentligvis allerede senere i år. Det blir en drøm som går i oppfyllelse.

Ambisjonen er fortsatt å én dag bli et virkelig bærekraftig motemerke, sier han. Men han tror ikke det vil være det som skiller de fra andre motemerket.

– Vi tror at i fremtiden må alle motemerker være bærekraftige enten ved lov eller gjennom kundenes etterspørsel. Så på sikt vil ikke det å være bærekraftig være en unik posisjonering, men heller en forutsetning.

– For å sette det litt på spissen er målet vårt at Responsibilty-avdelingen vår skal bli overflødig. Vi vil at akkurat det de gjør skal være inkorporert i hele organisasjonen og innebygd i hver handling vi gjør, hver beslutning vi tar.

– For å komme dit må vi være i stand til å lage en motekolleksjon som ikke skader. Det er det ultimate målet.

Les også: 8 mer bærekraftige motemerker

Siste saker

Mest lest nå
Les mer