Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Funker egentlig akneplaster?
Foto: Instagram/@haileybieber

Funker egentlig akneplaster?

Flere prøver seg på akneplaster i kampen mot kviser, men hva sier ekspertene?

Det er aldri spesielt hyggelig å oppdage en ny kvise i fjeset – selv om alle får det. Sosiale medier og den lave terskelen for beautyfiltre og retusjering har hjernevasket mange til å tro at kjendiser og supermodeller aldri har uren hud. Noe som ikke stemmer.

I vinter la Hailey Bieber ut en selfie på Instagram Story med to gule stjerner klistret på fjeset sitt. Dette viste seg å være et såkalt akneplaster. Glem tannkrem på kvisene – flere kjendiser er også blitt hekta på plastrene, som kan se ut som alt fra hjerter til peace-tegn.

Mens noen kaller det for akneplaster, kaller andre det for kviseplaster eller hydrokolloid plaster. Til tross for hvor latterlig raskt disse plastrene ble populære, råder det fremdeles mye usikkerhet rundt hva de egentlig gjør og om det i det hele tatt er vits i å prøve ut, ifølge Cosmopolitan.

Så hva er egentlig akneplaster – og funker det?

– I all essens er akneplaster det samme som et gnagsårplaster, bare søtere og mindre, sier Cathrine Stabel bak hudpleienettstedet Helt Krem til Melk & Honning.

Hun forteller at hydrokolloid bandasje vanligvis brukes i sårheling, som på gnagsår. Men som kviseplaster skal de sørge for å redusere kvisene så fort som mulig.

– Kviser skjer ikke over natten, selv om det oppleves sånn. Det er en prosess som skjer i huden over tid. Kviseplaster er derfor ingen behandling mot kviser generelt, men de kan potensielt redusere varigheten av en kvise ved å sørge for raskere heling.

Cathrine Stabel i Helt Krem
Cathrine Stabel. Foto: privat

– Kviseplasteret fungerer ved å absorbere puss og smuss fra kvisa. Samtidig som det beskytter området mot fingre som vil plukke og skaper et miljø som kan bidra til at huden heles kjappere.

Hun mener man har bedre sjanse for å unngå kviser om man bruker riktig produkter og/eller behandling over tid.

– Se etter produkter med BHA eller Azelaic acid, eller kjøp Basiron på apoteket. Om man er plaget av akne, ikke bare kviser, så bør man kontakte hudlege. Da kan man få hjelp før man prøver alle kurer mot kviser der ute, som kan gi helt motsatt effekt.

– Ellers medfører ikke kviseplaster noen risiko. Så om man tror det kan funke på sin kvise, er det bare å prøve. Bare unngå å bruke aktive ingredienser under et kviseplaster – det kan gi irritasjon.

– Jeg er i grunn positiv til akneplaster, da de som oftest er laget av en hydrokolloid substans som absorberer væske, sier Helene Skoje til Melk.

Hun er kosmetisk dermatologisk sykepleier og er kjent som Hudsykepleieren på Instagram.

Helene Skoje
Helene Skoje. Foto: @piil_event

Hun forteller at plastrene ofte også har aktive ingredienser som skal roe ned inflammasjon.

– De trekker ut væske og lager en slags vakuum effekt og forhindrer også at du klør eller sprekker aknen, eksempelvis om natten, og vil på den måten redusere sjansen for et rødt arr – post inflammatorisk erytem, og pigmentforandring i huden etter aknen.

– Når det er sagt så vil dette kun ha en grei effekt på papler og pustler, og ikke like god effekt på cyster og noduler. Da trenger man som oftest medikamentell behandling.

Plastrene kan bidra til at varigheten av kvisen forkortes og at enkelte heller ikke utvikler seg til store gule pustler, ifølge Skoje.

– Ikke bruk gnagsårplaster til akne. Det finnes egne som er spesiallaget til akne og som inneholder aktive ingredienser som er gode for dette, avslutter hun.

Les også: 7 digge skjønnhetsprodukter vi har testet – og kan gå gode for

Siste saker

Mest lest nå
Les mer