Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Nå kan du kjøpe bunaden din hos Fretex
Foto: Instagram/@fretexuniversitetsgata

Fretex inviterer til bunadsauksjon

– Ønsker at bunadene skal få den verdien som de representerer, sier innkjøpsleder i Fretex.

Mange drømmer om å kunne eie sin egen bunad. De siste årene har bunadsdebatten om «Made in Norway» rast, om det er greit at bunadsproduksjonen flagges til utlandet, til en rimeligere penge.

For det er ikke til å stikke under stol at en bunad koster mye, og at det er en real investering.

Flere selger og kjøper brukte bunader på nett, som en løsning.

Tirsdag klokken 12 inviterer Fretex til bunadsauksjon i sin nettbutikk.

– På Fretex er vi veldig heldige som får donert bunader hele året. Både i innsamlingsboksene våre og gjennom at folk kommer og leverer bunader til oss personlig i butikkene, noe som er superhyggelig, sier Hilde Kjønstad, innkjøpsleder i Fretex til Melk & Honning.

Fretex inviterer til bunadsauksjon
Noen av bunadene som skal under hammeren. Foto: Fretex

Selv om de mottar bunader året rundt, betyr ikke det at de blir solgt videre med én gang. For uhell skjer.

– Det kan være at man har puttet bunaden i en innsamlingsboks ved en feil. Det gjelder ikke bare bunader. Med jevne mellomrom blir vi oppringt om at folk har levert feil pose. Med en bunad som er levert feil, prøver vi å være så behjelpelige som mulig.

Derfor holder de vanligvis bunadene på sorteringsanlegget til Fretex frem til rett før 17. mai. Mens de tidligere har sendt bunader til Fretex-butikkene, falt valget heller på auksjon i nettbutikken i år, ettersom de største butikkene holder koronastengt.

Les også: Norsk motemerke med bunadssamarbeid

Noen av bunadene som skal auksjoneres bort denne uken, ble donert til Fretex allerede i fjor sommer.

Det er imidlertid ikke en haug av hele bunader som auksjoneres bort. Alt i alt er det 22 ulike deler, som eksempelvis et par bunadsjakker, noen forklær med broderier på og en bunad som ikke er ferdig montert, i tillegg til et par fulle bunader – uten skjorte og sølv, vel å merke.

Blant bunadene som skal være med i auksjonen finnes en Oslodrakt, en eldre Grafferdrakt, en hvit bunad fra Bergen og en fra Setesdal.

– Det har vært litt vanskelig å identifisere alle bunadene, og vi har derfor tatt i bruk spørreundersøkelser på Instagram-kontoen vår og i nettbutikken. Da var folk veldig engasjerte, fortsetter hun.

Startprisene på de ulike plaggene er veldig forskjellige. Gjenbruksgiganten har søkt på nett og tittet etter tilsvarende bunader på Finn og hos Husfliden for å finne ut av prissettingen. Noen av de håndbroderte blusene har en startpris på 499 kroner, ifølge Kjønstad.

– Det blir spennende å se hvordan auksjonen utvikler seg. For Fretex sin del håper jeg vi ender opp på de prisene som bunadene selges for på Finn, folk ville betalt for en brukt bunad hos en privatperson.

– Vi ønsker at bunadene skal få den verdien som de representerer, både på vegne av giver og Frelsesarmeen – en del av bruktinntektene går til sosiale tiltak for folk som har det vanskelig. Det er derfor folk leverer ting inn til Fretex.

Med enda en nasjonaldag preget av koronapandemien – er det egentlig aktuelt å pynte seg? Ja, mener Kjønstad.

– Man får litt nasjonaldagsfølelse når man tar på seg en bunad, selv om man ikke skal gå i tog eller vinke til kongen fra Slottsplassen. Men det er jo ikke sikkert det er like strengt i resten av landet, som i Oslo. Det blir en liten feiring.

– En bunad varer jo år etter år. Så vi håper at de som kjøper hos oss bruker den ved mange senere anledninger også, ikke bare til 17. mai. Det er det som er så hyggelig – når man ser virkelig kvalitet og hvor lenge den kan vare.

Noen av bunadene må man gjøre justeringer på, som tilpasninger eller montering, påpeker hun.

Bunader er jo skreddersydd – tror dere usikkerhet rundt størrelser og passform vil påvirke auksjonen og skape høy terskel for å by?

– Jeg vet at min bunad ble sydd til meg da jeg var femten, og den ble lagd med sømmonn slik at den kan justeres inn og ut. Så selv om en bunad er sydd til én person i én bestemt kroppsfasong, kan man nok endre på det.

– Det finnes jo mange som driver med redesign som handler stoffer hos oss og lager egen fantasidrakt. Noe som er kjempegøy. Man kan kjøpe en fin håndbrodert jakke på auksjon hos oss og mikse med resten av festdrakten.

Auksjonen starter tirsdag klokken 12 og slutter lørdag.

Les også: Influencerne elsker den – men er fantasistakken egentlig innafor?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer