Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Er dette fremtidens tekstiler?

Klær laget av bananskall, surmelk og bakterier

De siste årene har det blitt stadig større fokus på hvor skadelig klesbransjen faktisk er for miljøet. Per i dag er det den industrien som forurenser nest mest, bare slått av oljeindustrien. Melk & Honning tok tempen på problemstillingen allerede i fjor med saken «Klesskapet ditt er en miljøversting» – og det har ikke blitt noe særlig bedre.

Mellom 2000 og 2014 fordoblet klesproduksjonen seg, samtidig som vi kjøpte 60% mer klær enn tidligere. Fast fashion blir stadig billigere, mens jorda vår og menneskene som jobber på og lever rundt klesfabrikkene er de store taperne. Men hvorfor legger ikke klesbransjen bedre til rette for mote for fremtiden? 

Mye av problemet har vært at man foreløpig ikke har hatt gode nok metoder når det kommer til å gjenvinne og reprodusere de tradisjonelle stoffene. Hele 3/5 av alle brukte plagg har derfor endt opp i forbrenningsanlegg eller på avfallsfyllinger. I det internasjonale konsulentfirmaet McKinseys rapport fra høsten 2016 var nettopp det å finne og utvikle nye typer fibre man kan lage stoffer av samt å få bedre metoder til gjenvinning av det eksisterende satt opp som noen av de viktigste målene for en bærekraftig klesproduksjon.

En av aktørene som oftest nevnes som miljøversting i mediene, H&M, har de siste årene satt fokus på bærekraftighet for å tekkes en stadig mer våken og opplyst forbruker. I sine «Conscious»-kolleksjoner har de for eksempel kun brukt økologiske stoffer.

H&M Conscious Exclusive, Spring 2018. Foto: H&M / Mikael Jansson

Nylig ble det kjent at de nå tar steget videre. I sin nye «Conscious Exclusive»-kolleksjon, som lanseres i butikk i april, har de inkludert både resirkulert sølv og såkalt Econyl. Sistnevnte består av 100% gjenvunnet nylonfiber fra fiskegarn og annet nylonavfall.

– Det er utrolig spennende å introdusere to nye bærekraftige materialer til kolleksjonen. Gjennom å skape nydelige blondestoffer av Econyl og vakre smykker av resirkulert sølv, fortsetter vi å tøye grensene innen bærekraftig mote, sier Ann-Sofie Johansson, Creative Advisor i H&M, i en uttalelse.

I tillegg til de to nykommerne består kolleksjonen også som helhet av både økologisk lin, økologisk bomull, økologisk silke, Tencel (som er laget av eukalyptus-trær), og resirkulert polyester.

Men de er ikke de eneste som eksperimenterer med fremtidens tekstiler.

Adidas lanserte i 2016 tre varianter av den populære joggeskoen «Ultra Boost» i samarbeid med miljøgruppa «Parley for the Oceans», som var laget av plastikk og gummi fra havet. I fjor solgte de mer enn 1 million slike par.  I oktober kom nyheten om at de nå utvider samarbeidet, og skal bruke materialer fra havet i «EQT Support ADV»-joggeskoen, som har vært på markedet siden 1990.

Utover det å finne metoder for å best mulig resirkulere eksisterende tekstiler eller søppel fra havet, er det også mange som jobber med utvikling av tekstiler laget av ganske uventede ting.

I november skrev New York Times at de forventet at flere av verdens største motehus og -merker kom til å knytte samarbeid med innovatører innen alternative tekstiler. «Dette er bedrifter som har funnet ut hvordan man lager lær uten kuer, silke uten ormer, pels uten dyr og tekstiler fra resirkulert søppel», skrev de.

Salvatore Ferragamo kom i høst ut med et silkeskjerf laget av fiber fra appelsinskall, og Stella McCartney har samarbeidet med Bolt Threads om laboratorieskapt silke. Sistnevnte er laget etter inspirasjon fra edderkoppens DNA og deres spindelvev.

SKJERF LAGET AV APPELSINSKALL: Via salvatoreferragamo.com

«Bolt Thread sine ingeniører utviklet et liknende protein som deretter ble injisert i en blanding av gjær og sukker, og så utsatt for en fermenteringsprosess. Resultatet, en flytende silke, ble deretter omgjort til et fiber gjennom en våt sentrifuge som laget det om til tråder man kunne spinne stoff av» heter det i saken.

Innovatører fra hele verden har også kommet langt i prosessen med å lage tekstiler basert på alger, ananas– og bananskall, surmelk, og sopp.

Og forskere ved et av verdens fremste universiteter, MIT – Massachussets Institute of Technology – ser også på muligheten for å lage stoffer som er laget av bakterier som klarer å reprodusere seg selv, slik at de kan reparere eventuelle hull og flekker på tøyet. Andre forskere ved MIT jobber med stoffer som ved hjelp av mikroskopiske krystaller endrer farge i ulikt lys.

Vel og merke er de fleste av disse innovasjonene foreløpig enten fortsatt på utviklingsstadiet eller produsert i et ekstremt lavt volum, og prosessen er voldsomt kostbar. Men initiativene og engasjementet både fra high fashion- og fast fashion-merkene lover i det minste godt for en videre utvikling og normalisering som forhåpentlig kan lede til en mer miljøvennlig motebransje i fremtiden?

(Toppbilde: Vogue Ukraina – mai 2016 – Foto: An Le)

Les også: Plast på catwalken: Er trend viktigere enn miljø?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer