Kunstnegler er supertrendy, men hvor praktisk er det egentlig?
Av: Caroline Berge
Tidligere denne måneden skrev vi om logomania som nå går helt ut til fingerspissene med negler pyntet med logoer fra diverse designere, motehus og merker. Men såkalte art nails eller kunstnegler som det heter på godt norsk er så mye mer enn det – og er blant skjønnhetstrendene som spås å ta av i 2018.
Først, hva er egentlig kunstnegler?
– Kunstnegler er kreativ maling, tegning og dekorering av neglene. Man behandler hver lille negl som et lerret, og som oftest skal de alle stå i stil til hverandre, sier negledesigner Solveig Saastad ved S&M til Melk & Honning.
– Mange er klare for et mer personlig preg
Stylist og redaktør for The Cool Girl, Hege Aurelie Badendyck er blant dem som har merket seg trenden, og beskriver et trendbildet med et betydelig spenn. Ifølge Badendyck gjelder nå alt fra megalange, sylspisse negler med overload av dekorasjon, til de helt korte variantene med små, men iøynefallende, minimalistiske detaljer og fargespill.
– Jeg er helt klart mest fan av den siste varianten, men også korte negler med litt for mye stæsj på kan se bra ut så lenge det er gjort riktig, sier hun til Melk og Honning.
Hun tror forøvrig at trenden bare kommer til å øke i omfang ettersom mange er varme i salong-negle-trøya – og nå er klare for et mer personlig preg.
Kanskje henger det sammen med trenden i motebildet generelt som er nettopp fokus på individualisme og en mer personlig stil.
– Negler er jo en enkel og morsom måte å leke med uttrykk på – og folk er ikke så redde for å teste litt forskjellig nettopp fordi det ikke er permanent, påpeker hun.
– Selv liker jeg supertynne, minimalistiske grafiske linjer og streker godt. Og skulle gjerne testet masse stæsj på korte negler.
Tror på trenden hos gutta
Også hos gutta er kunstnegler trendy. En av dem som har kastet seg på trenden er influencer Anders Gran. Han mener kunstnegler kan fungere som et kult tilbehør, og sammenligner effekten med en fin ring eller et smykke.
– Jeg synes det er fett å samkjøre art nails med en spesifikk look, og det er jo bare fantasien som setter en stopper, sier bergenseren til Melk & Honning.
Men han er likevel ikke overbevist over all neglepynten der ute. Tvert i mot synes han at det er få som lander trenden. Hans egen har ikke tenkt mye over da han har fått neglepynt for vane. Men trenden – den kommer, mener han.
– Det kommer garantert! Jeg ser mange gutter med neglelakk allerede, men det synes jeg egentlig ikke er så fint. Jeg kommer nok til å slutte helt med farge på alle neglene, men nail art er superfett. For meg blir det som en fingertatovering der man rett og slett får et ekstra «ledd» å tatovere.
Merker økt pågang
Negleekspertene kan bekrefte en økt popularitet når det kommer til kunstnegler. Både S&M og Eger Skin Clinic i Oslo har merket en oppsving, og har tro på at det kommer til å fortsette.
Saastad ved S&M forteller at mange holder seg til diskré varianter, men at de mest populære designene likevel inkluderer ulike fargekombinasjonen, glitter og geometriske former.
Miranda Bela ved Eger Skin Clinic forteller til Melk & Honning at også de mest konservative kundene deres går for glitter.
– Før var det mer populært med fransk manikyr og nøytrale farger. Det er fortsatt trendy, men selv de som ønsker seg et naturlig resultat, går nå gjerne for litt glitter om så bare på én negl. sier Bela.
Det praktiske; hvem, hva, hvor – og hvordan?
1.Hvordan går man så frem for å finne den perfekte looken?
– Vi praktiserer med et satt repertoar man kan velge i, der vi har hentet inspirasjon fra negledesignere verden over, men du kan selvsagt også komme med ønsker, sier Saastad ved S&M, og legger til:
– Det gjelder å sammen komme frem til et design som er effektivt, holdbart og som fungerer for begge parter, forklarer hun.
2. Lakk, gellakk eller akryl: hva bør du legge kunstneglene med?
– Her kan man velge fritt, men vi foretrekker å bruke akryl og gel-baserte produkter for holdbarhetens skyld.
3. Hvor lenge varer det?
– Bruker man akryl eller gel, vil man avhengig av designet kunne forvente at det sitter på i rundt tre uker.
4. Hva med prislappen?
– Hos oss varierer dette etter antall fingre, hvor lang tid jobben tar og ikke minst hva ingrediensene koster. Vi tar så langt fra 10 til 200 kroner per negl.
5. Så til det store spørsmålet; hvordan fungerer de laaange neglene i praksis?
Saastad mener at lange negler kan være upraktisk. For å unngå å legge negler som hindrer kunden i hverdagslige gjøremål har man dialog for å kartlegge hvilken lengde og fasong som vil være både behagelig og praktisk.
– Mange tror at å fikse neglene innebærer at de skal være lange, men det er ikke noe krav, sier Saastad.
Bela hos Eger Skin Clinic sier det kan være utfordrende å gå fra helt korte til helt lange negler. Faren da er at neglene lett knekker.
– Vi anbefaler alltid å starte kort, og så bli vant til lengden etterhvert som de vokser. Når kundene har hatt neglene i tre uker, har de vokst endel og ubevisst har man lært seg å håndtere lengden.
– Men det er selvfølgelig noen som ikke klarer å venne seg til neglene. Da kan man simpelthen file de korte igjen.