– Pride er livsviktig aktivisme badet i glitter og fest.
Pride Oslo er i full gang. Det årlige eventet er en stor feiring av de mangfoldige legning- og kjønnsvariasjonene som finnes.
Historisk startet det hele med Stonewall-opptøyene i 1969, der homofile i New York protesterte mot politiets razziaer i Greenwich Village. Dette inspirerte likesinnede over hele verden, og ble en viktig brikke i kampen for homofiles rettigheter. I dag feires Pride i de fleste store byer globalt, hver eneste sommer.
Selve klimakset er Pride Parade, som i fjor hadde rekord i antall deltakere. Grunnet COVID-19 holdes denne i år digitalt.
Melk & Honning har snakket med fire norske moteprofiler, som alle identifiserer seg innen LGBTQI+-spekteret, om hva Pride betyr for dem og om hvordan de skal feire det i år.
Les også: Se bildene fra fjorårets Pride-Parade i Oslo her
– Jeg er stolt, og livet mitt er noe å være stolt av
Ceval, Modell
– Hva vil du si til de av Melks lesere som ikke har kommet ut enda?
– Hør her: Du er så mye mer enn den situasjonen du befinner deg i nå! Det er skummelt og sikkert uutholdelig, men vit at du ikke trenger å måtte «komme ut» til noen. Du trenger ikke deres validering eller å forklare til andre hvem du er. Eksister i din egen sannhet og stå foran sola befridd. Vi har ikke noe papir på hvor lenge vi kommer til å leve. Ett år i sola slår hundre år i skyggen.
– Hva betyr Pride for deg?
– Pride, stolthet, er min eksistens. Så mye av den jeg er knytter seg til Pride. Som transkvinner blir vi ofte fetisjerte og sett på som seksuelle objekter, eller at vi er «syke i hodet» og når de ikke greier å håndtere at de liker oss, så dreper de oss. Mennesker blir konstant begrenset og evaluert av andre. Enten blir man godkjent eller ikke. Vel, den tiden er forbi. Ingen av oss søker deres validering, sympati eller forståelse lenger. Jeg er først og fremst et menneske. Ingen ga meg grønt lys til å bli født, så hvorfor skulle jeg søke andres godkjenning? Jeg ser ikke at straight cis-personer søker min validering, sympati eller forståelse fra meg, så hvorfor skal jeg det? Jeg er stolt, og livet mitt er noe å være stolt av!
– Hvordan skal du feire Pride i år?
– Demonstrere, donere og jobbe videre med Black Trans Lives Matter-kampen.
– Hvorfor er Pride fremdeles viktig, mener du? Hvilke kamper gjenstår å kjempe for LGBTQI+-identifiserte i Norge?
– Det gjelder å kikke rundt seg og forstå hva og hvor Pride kom fra. Hvor langt har vi egentlig kommet siden den gang? Det er mye rasisme, misogyni, transfobi og bifobi innen LGBTQI+-samfunnet, som vi ikke snakker ofte nok om. Det må endres. Det er også mye unlearning som må skje, mange må ta et tydelig standpunkt. Det holder ikke at noen blir befridd – alle må bli befridd!
– Med årene er jeg blitt en stolt LGBTQI+-aktivist, som med den største glede smører kroppen min i glitter
Fredrik Austad, Brand Manager hos Patriksson og fotograf
– Kan du dele din «coming out»-story med Melk?
– Jeg «kom ut» sakte, men sikkert, i 3. klasse på Arendal videregående. Det skal ærlig sies at veien var lang, og mesteparten av jobben handlet i bunn og grunn om selvaksept. Tanker som «kommer jeg til å miste vennene mine» og «hvorfor må akkurat jeg være annerledes» slo raskt røtter, og jeg vil i retrospekt si at dersom jeg hadde vokst opp med mer informasjon i skolen, både når det kommer til seksuell legning men også psykisk helse, så ville veien kanskje vært litt mindre bulkete. Jeg fikk hjelp av både støttepersoner og psykologer, men det jeg synes var det vanskeligste av alt var å fortelle mine nærmeste venner og familie sannheten om meg selv. De sto meg utrolig nært og jeg var veldig redd for å miste dem. Jeg kan fortelle at det å være ærlig om min seksuelle legning ble tatt i mot med åpne armer: på hjemmebane av mor, far og bror, men også av venner på skolen og den straighte kamerat-gjengen min. I dag er jeg utrolig takknemlig for å ha blitt møtt med så mye kjærlighet og støtte, det gjør at jeg står sterkt i min egen identitet og har en stemme som jeg tør bruke i kampen for likestilling og samstilte rettigheter.
– Hva vil du si til de av Melks lesere som ikke har kommet ut enda?
– Jeg vil oppfordre de som daglig arbeider med å akseptere sin egen legning til å tørre å ta sjansen! Du har ett liv, og det er et utrolig sløseri å bruke årene på å være noen andre enn deg selv. Det trenger ikke bare være din byrde å bære: Ta en prat med et menneske du stoler på eller ring en anonym informasjonstelefon. Du er ikke så annerledes som du tror og det finnes tusenvis av mennesker som er her for å støtte deg. Jeg husker selv jeg knyttet neven og tenkte for meg selv at denne hemmeligheten må aldri noen få vite om. Jeg hadde som 16-åring aldri i mitt liv trodd at jeg skulle få leve det fantastiske livet jeg har i dag, omgitt av mennesker som elsker meg for den jeg er – det hadde jeg heller aldri fått muligheten til å oppleve dersom jeg ikke hadde turt å satse på meg selv. Du er akkurat den du er, og det er det som gjør deg perfekt.
– Hva betyr Pride for deg?
– Som mange andre i det skeive miljøet har jeg gått den informative pride-stigen steg for steg. Fra å være «en gutt som liker gutter, men ikke vil ha noe med fjær og glitter å gjøre» har jeg med årene blitt en stolt LGBTQI+-aktivist, som med den største glede smører kroppen min i glitter og går i paraden for å kjempe for at vi alle skal ha muligheten til å elske den vi selv ønsker. Pride er en fest for kjærligheten, men også en superviktig kampsak for miljøet vårt. I dag er homofili kriminalisert i 68 land og transpersoner kjemper om basic menneskerettigheter verden over. Det er min personlige kampsak å informere om og kjempe for at alle mennesker i verden skal bli behandlet likt og med respekt, og motta den kjærligheten de fortjener. Det er galskap å tenke at kjønn eller legning skal gjøre deg mindre verdt enn andre mennesker, og jeg håper og tror at vi er i en tid hvor vi kollektivt begynner å rive ned illusjonene bygget opp med årene av uvitenhet og fremmedfrykt.
– Hvordan skal du feire Pride i år?
– Jeg skal feire pride sammen med mine fantastiske venner med en pride-frokost i en stor bakgård på Tøyen. Med restriksjoner og smittevernhensyn å tenke på, er det bra at vi ikke skal gå i en stor parade i år. Men jeg gleder meg allerede som et lite barn til neste år. Den store markeringen i gatene er like viktig som politikken. Det bringer samfunnet sammen og blir en fysisk manifestasjon av tanken om at vi alle fortjener å bli elsket.
– Hvorfor er Pride fremdeles viktig, mener du? Hvilke kamper gjenstår å kjempe for LGBTQI+-identifiserte i Norge?
– Norge har et av de sterkeste juridiske vernene for lesbiske, homofile og bifile i verden, og det er jeg utrolig stolt av. Transpersoner er likevel ikke like inkludert under de beskyttende paragrafene, og dette er noe vi må stå opp for og forbedre. Hvorfor dette er tilfellet kan jeg ikke forstå. Vi er jo alle mennesker.
– Vi har også lang tradisjon som et kristent land hvor det å være skeiv ikke har vært veldig lett. Kirken har med årene fått et mer liberalt syn på det å gifte skeive og å ønske dem velkommen i sine samfunn, men her har vi fortsatt en lang vei når det kommer til opplæring av konservative troende. Det samme gjelder skolen: for at noe skal bli normalisert og implementert hos fremtidige generasjoner, trengs det å læres bort i tidlig alder. Det skal selvfølgelig være like normalt å ha to fedre eller to mødre som en mor og en far, og ikke alle blir født i riktig kropp.
– Til sist vil jeg oppfordre alle å i det daglige kjempe kampen med oss. Les dere opp på LGBTQI+-historie for å forstå hvorfor Pride er viktig. Bruk en halvtime til og fra jobb på en kunnskapsrik podcast eller lån med deg en bok. Det handler om de små kampene like mye som de store. Slå ned på hetsende kommentarer, ikke godta noen form for nedlatende prat om identitet, hudfarge, kjønn, legning eller utseende gå uhørt forbi. Jeg har vært borti i historier om bekjente menn som har blitt nektet adgang på utesteder fordi de har bært sminke, samtidig som resten av utestedet har bestått av jenter badet i kajal og highlighter. Det finnes også verre tilfeller hvor venner har blitt banket opp på åpen gate fordi de har holdt hånden til en annen gutt, en gutt de var stormende forelsket i. Hvis vi skal vinne denne kampen trenger vi alle å gjøre stå sammen.
Gisle A. G. Agledahl
Programleder
– Kan du dele din «coming out»-story med Melk?
– Det skjedde litt etter litt. Fra å nevne for mamma og pappa at jeg ikke visste om jeg forelsket meg i gutter eller jenter da jeg var 17 år, til å rote mye rundt og prøve å finne ut av det for min egen del, over tid. Jeg var forvirra ganske lenge, og trodde det var en prosess jeg måtte bli ferdig med. Før jeg skjønte at det også går helt fint å bare lande i den forvirringen. Og identifisere meg som «skeiv», som jo rommer det meste. Da slo jeg meg godt til ro med at det er gøy og fint å elske, uansett hvem.
– Hva vil du si til de av Melks lesere som ikke har kommet ut enda?
– Begynn med å finne en liten, trygg sone der du kan være hele deg. Enten anonymt på internett eller sammen med noen du stoler på. Les skeiv litteratur, se skeive filmer, følg skeive influencere, og utvid den trygge sonen i tempoet du er komfortabel med. Det kan ta tid, men plutselig er du klar! Og ikke minst: Vit at du har så mye fint foran deg . Å leve og å elske uten begrensninger er noe alle bør få oppleve.
– Hva betyr Pride for deg?
– Pride er livsviktig aktivisme badet i glitter og fest. For meg handler det om kamp og stolthet og kjærlighet – som jeg har med meg året rundt, men som jeg roper enda litt høyere om rundt Pride. Og så handler det om å få høre til og vite at du har et hjem, uansett hvilken av bokstavene i LHBTIQ+ du identifiserer deg med. (Og beklager favorisering, men dette er jo den mest spennende gjengen å få være en del av!)
– Hvordan skal du feire Pride i år?
– Jeg skal fortsatt veive regnbueflagget, gråte litt og danse dumt, men det blir på noen mindre, koronavennlige feiringer i stedet for på en flåte gjennom Oslo sentrum. Men det er jo flere store Pride-arrangementer i løpet av året, både i Norge og i utlandet. Det ser ut som jeg skal få reist litt rundt på ulike markeringer i høst, når verden åpner seg litt. Det gleder jeg meg veldig til.
– Hvorfor er Pride fremdeles viktig, mener du? Hvilke kamper gjenstår å kjempe for LGBTQI+-identifiserte i Norge?
– En av mange grunner er at åpenhet fører til enda mer åpenhet. Bevisstheten og synligheten Pride driver frem er med på å ta knekken på negative holdninger, trange kjønnsnormer og farlig uvitenhet. Vi har et stykke igjen å gå i Norge, med mange som opplever utrygge hjem, skolegårder og arbeidsplasser. Jeg tror nok det lugger litt ekstra i konservative religiøse miljøer, både kristne og muslimske. Vi må komme dit at vi heier på mangfoldet, både når det gjelder seksuell orientering eller kjønnsidentitet. Så vi skal ikke bare feire, vi skal også kjempe.
– Pride flagget må vaie høyt og stolt i vinden i år også
Kjell Nordstrøm, klesdesigner
– Kan du dele din «coming out»-story med Melk?
– Jeg er så heldig at jeg faktisk ikke har noen spesielt dramatisk «coming out» story. Jeg kommer fra en familie som alltid vært veldig liberal og inkluderende. Jeg husker godt da jeg som 15-åring samlet hele familien ved kjøkkenbordet for å fortelle «nyheten» om at jeg var gay. Min mor bare smilte og sa at «dette hadde hun alltid visst», men hun ville at jeg skulle fortelle det selv. Min storesøster bare lo og sa at «det kom jo ikke akkurat som en bombe». Og min far sa at det var helt uproblematisk, så lenge jeg var lykkelig. Men han ville helst ikke høre altfor intime detaljer, hvis det var greit. Så det var helt smertefritt og egentlig litt skuffende fordi jeg hadde håpet på å få litt mer reaksjoner. Jeg ville jo gjerne være litt rebell.
– Hva vil du si til de av Melks lesere som ikke har kommet ut enda?
– Jeg tror at man ofte tenker at det er vanskeligere å «komme ut» enn det egentlig er. Det tøffeste er nok å gå å bære på hemmeligheter, fornekte seg selv og late som man er noe man ikke er. Vi er heldige som lever i et land hvor vi faktisk har lovfestede rettigheter og hvor aksepten for LGBTQI+ er relativt stor blant befolkningen. Men rettigheter kommer ikke av seg selv, det er noe man hele tiden må verne om og kjempe for.
– Hva betyr Pride for deg?
– Pride har alltid vært viktig for meg, fordi det er så mye mer enn bare en fest. Jeg har vært med såpass lenge at jeg har sett utviklingen fra sent 70-tall frem til i dag, og hvordan Pride handlet om alt fra fundamentale juridiske rettigheter, AIDS-problematikken, retten til å få gifte seg og ha barn, til inkludering av andre minoriteter. Noen ser seg blinde på det de kaller «paljetter og fjas» og tror at Pride kun handler om det. Men, vi klarer faktisk å både se fantastiske ut og samtidig være engasjert politisk. Det ene utelukker ikke det andre.
– Hvordan skal du feire Pride i år?
– På grunn av korona så tar jeg det litt roligere i år. Jeg skal følge med på mye av Pride-programmet digitalt, blant annet min gode venn Adam Schjølberg som skal være programleder for årets paradeshow, som jo også blir en digital fest.
– Hvorfor er Pride fremdeles viktig, mener du? Hvilke kamper gjenstår å kjempe for LGBTQI+-identifiserte i Norge?
– Pride er kjempeviktig fordi vi ser at det fortsatt er mye hatkriminalitet, diskriminering og holdninger i samfunnet som vi må gjøre noe med. De kanskje viktigste kampene i dag handler om rettigheter for transpersoner og hvordan vi kan gjøre det lettere for LGBTQI+-personer med muslimsk tilhørighet å «komme ut». Men, det er også skremmende å se hvordan idéene til nynazister og høyre-ekstremister har fått fotfeste i samfunnet, så dessverre er nok kampen for å få lov til å elske hvem man vil langt fra over. Så Pride-flagget må vaie høyt og stolt i år også.
Foreningen FRI: – Oppfordrer til å utsmykke byer og bygder med pride-flagget
Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold FRI arrangerer årlig Pride-feiringer rundt om i landet. I år blir feiringen annerledes enn normalt grunnet COVID-19. Ingvild Endestad, leder i FRI, mener det likevel er viktig å kjenne på felleskapet og markere Pride i år.
– Det å kunne samles, være synlig og stå sammen er et av årets høydepunkt, og dessverre vil ikke det være mulig nå. Men fordi mange har sittet alene i flere måneder, noen også sammen med en familie som ikke aksepterer den de er. Derfor er det viktig å likevel markere Pride.
– I år oppfordrer vi gjennom kampanjen Kjærlighet overalt uansett til å utsmykke byer og bygder over hele landet i regnbuens farger. Heng ut et flagg i vinduet, bytt filter på Facebook eller inviter venner og familie på pridefrokost i hagen. En liten gest kan bety mye.
– En del tror kanskje at de fleste kampene for homofiles rettigheter er vunnet i Norge. Hva vil du si til det?
– I år feirer den skeive bevegelsen 70 år. På den tiden har vi gått vekk fra som samfunn å tenke at mennesker er syke eller kriminelle bare fordi de er som de er eller elsker som de gjør. Dette har skjedd fordi noen har våget å være annerledes og å stå opp for like rettigheter. De rettighetene må vi ta godt vare på.
– Men samtidig er det fortsatt sånn at mange ikke tør å være åpne i frykt for å bli utstøtt. Noen utsettes for vold, mobbing eller blir støtt ut av familie og venner. Pride er viktig fordi det gir synlighet til det mangfoldet som finnes blant oss mennesker og en mulighet til å senke skuldrene og være sammen. Men Pride er også viktig fordi det i mange land er forbudt å være homofil eller transperson, og mange steder i verden er også rettigheter i ferd med å forsvinne. Pride er fint fordi det gir oss alle en enkel mulighet til å vise hva vi står for og hvilket samfunn vi ønsker oss.
Les også: Raser mot Krogh Optikk: – Hvorfor inviterte dere bare hvite influencere