Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Finn den rette BH-størrelse for deg

Unngå puppeglipp og vond rygg.

Har du opplevd at du får vondt i ryggen om du har på deg BH en hel dag? Har du fått vondt av stroppene eller sett at du får en dobbel-pupp – altså at BH-en ikke dekker de delene av brystet du ønsker og dermer gir et skille? Da har du mest sannsynlig feil BH-størrelse.

Dette er et kjent fenomen for mange jenter og kvinner, men det er verken nødvendig eller bra for deg.

Melk & Honning har fått hjelp fra Markedskordinator ved undertøysbutikken Bare Philpsophy på Steen & Strøm, Linn Marie Bråthen. Hun forteller at en BH som gir god støtte og gir best hold, er viktig uansett hvilken fylde du har på brystene.

– Bruker du en BH i feil størrelse kan dette fort forårsake hodepine og rygg- og nakkesmerter, sier Bråthen og legger til: 

– I tillegg kan du oppleve at feil BH-størrelse kan føre til gnagsår og ubehag. Dette er grunnen til at mange kvinner kaster av seg BH-en så fort de kommer hjem. 

Bilde fra Instagram @BarePhilosophy

Utvalget av BH-er fra merker og kjedebutikker er enorm og du har kanskje lagt merket at størrelsene varierer ut fra hvor du handler. Men med en størrelse som er tilpasset kroppen din, vil du merke at det gjør underverker både for helse, holdning og støtte.

Bråthen forteller at en vanlig feil de ofte ser på Bare Philosophy er at kvinner bruker en BH som er for stor i omkrefsen og for liten i skålen.

– BH-en skal sitte stramt rundt omkretsen, men uten at det er ubehagelig og derfor må mange gå opp i skålen. Det er viktig å huske på at en B-cup ikke alltid er en B-cup. Koppene endrer seg med omkretsen.

Hun legger til at det alltid er anbefalt å få hjelp med å finne sin størrelse i en undertøysbutikk med fagfolk – uansett hvilken bryststørrelse du har.

– Får du hjelp vil du fort få en oppfatning av hvilken modeller som passer best til din byste. Å få god og profesjonell hjelp med å finne riktig BH-størrelse kan gjøre mye for helsen og ikke minst selvtilliten din.

Under deler Bråthen de fem vanligste tegnene på at du har valgt feil BH-størrelse. Kjenner du deg igjen i noen av punktene kan det gjerne være lurt å gå innom en undertøysforhandler som kan hjelpe deg med å finne riktig størrelse: Så du kan føle deg finere og mer komfortabel.

Ryggstykket på BH-en glir opp bak ryggen

– Dette er et tegn på at BH-en er for stor i omkretsen. Når BH-en sklir opp i ryggen, har de fleste en tendens til å stramme stroppene for å få støtte; dette vil bare gjøre nakken vond og det gir ikke økt støtte. Ryggstykket på BH-en skal ligge vannrett bak ryggen.

Stroppene gnager i skuldrene. 

– Dette kan også være et tegn på at BH-en er for stor i omkretsen. Slakk derfor stroppene og trekk BH-en ned. En huskeregel er at du alltid skal ha plass til et par fingre mellom stropp og skulder.

Spiler som gnager i brystet 

– Dersom du opplever at spilene gnager i brystet under armhulen er nok skålen for liten. Gå derfor opp i skålen slik at brystet får god plass på begge sider. Veldig mange opplever også at spiler gnager mellom brystene – her må du vurdere fasongen på BH-en da de ulike modellene har forskjellige høyder og spilene.

«Dobbelpupp»

– Om BH-en klemmer på brystene dine er dette et tegn på feil koppstørrelse. Det kan være at du trenger en annen type fasong på BH-en. Klemmer BH-en der brystet er mest fyldig, vil du fort få den såkalte «dobbelpuppen». Prøv derfor heller en modell med en annen type snitt.

Du fyller ikke ut skålen.

– Om det skjer at du ikke fyller ut hele skålen, kan dette skyldes at både størrelsen på omkreft og skål er feil. Dersom BH-en er for stor i omkrets, klarer den ikke stramme godt nok rundt for at skålen skal lukke seg tett inntil brystet. Gå derfor ned i omkreft og opp i koppestørrelsen.

 Hovedbilde: Agent Provocateur

Les også: Min ønskeliste: Esra Røise

Siste saker

Mest lest nå
Les mer