Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

FILA tar et dypdykk i arkivet med sin seneste kolleksjon

FILA har i løpet av sin 106 år lange historie blitt en klassiker i garderoben til mange viktige personligheter – fra Björn Borg til Tupac. Nå har de tatt et dypdykk i arkivet og funnet fram noen  av plaggene som en gang satt det italienske merket på motekartet.

Høstkolleksjonen består av boblejakker, joggebukser, collegegensere – det er en blanding mellom klassiske plagg fra arkivet med et enda større streetwear-preg enn tidligere – alt sammen med den gjenkjennelige FILA-logoen. Nå er både den racing-inspirerte anorakken og den ikoniske tennispoloen tilgjengelig i sitt orginaldesign.

– Inspirasjonen bak kolleksjonen kommer først og fremst fra merkets lange sportsarv. Krittstrekstripete detaljer tilsammen med blokkfarger, materialvalget og silhuetter fra de tidligere årene har blitt omtolket i nye uttrykk av 90-tallets gatemote og en liten touch av koreansk streetlukus, forteller Peter Bader fra FILA til Melk & Honning.

Jente i hettegenser fra FIla sin nye kolleksjon

En sniktitt fra lookbooken til Urban. Foto: Oda Berby.

Gutt i t-skjorta fra Fila sin nye kolleksjon

En sniktitt fra lookbooken til Urban. Foto: Oda Berby.

Det italienske merket ble på 1990-tallet symbolet på kulhet med sine logofylte collegegensere og klumpete sneakers. Den legendariske rapperen Tupac Shakur hadde på seg joggesko signert FILA på et bilde i forbindelse med albumslippet «All Eyez on Me» i 1996. Ikoner som Wu Tang, Beastie Boys og basketballlegenden Grant Hill representerte også merket. Og hvem ville ikke ha tak i en collegegenser med stor FILA-logo etter Elin fra den svenske filmen «Fucking Åmål» viste den på skjermen?

– Vi har sett mye tilbake på kolleksjonene våre fra 90-tallet som er en stor trend for øyeblikket med logoer og «color blocks». Basketball, sportswear og streetwear var på sin peak og FILA var på den tiden det tredje største varemerket i USA, sier Bader.

Tupac i sneakers fra Fila

Tupac med sneakersen «Grant Hill» fra FILA

Men FILA markerte seg allerede på starten av 1900-tallet. Det kan spores helt tilbake til 1911, fra tekstilfabrikken i den lille byen Biella i nord-Italia. Etterhvert ønsket brødrene å skape et merke som mikset luksus med funksjonalitet. De tok hovedinspirasjon fra landskapet, kulturen og omgivelsene rundt den lille tekstilfabrikken som i utgangspunktet produserte høykvalitets-strikk i nord-italienske byen. Resultatet ble et preppy uttrykk som fikk et langt liv på i slalomløyper og tennisbaner rundt om i verden.

Gamle kolleksjoner fra Fila

FILA i historien

Etter hvert fokuserte de enda mer på sportslige klær. På 60-tallet var tennis synonymt med eleganse og stil. FILA gikk derfor inn for å lage klær som satt som støpt på de veltrente kroppen til tennisutøverne.Tennisspilleren Björn Borg gjorde FILA-poloen en hitt på 1970-tallet da han ble avbildet med den etter han vant Wimbledon-turnering.

Les også
M&H toppliste: 9 solbriller

– Vi var først ute med å introdusere farge – rødt, grønt og blått – i tenniskolleksjonene når alle andre hadde helvite klær i kombinasjon med at farge-TV ble allmenn eiendom. FILA ble over natten det største tennismerket på 70-tallet, forteller Bader.

Diverse sportstøy fra det italienske sportsmerket Fila

En gammel annonse fra 1979

FILA har holdt seg relevant i flere tiår på rad, og de har ingen planer om å legge seg på latsiden med det første.

– Ettersom FILA er et sportsmerke med en utrolig arv så finnes det mye å falle tilbake på. Både innen klær og sneakers finnes det en gedigen historikk. Ettersom vi var størst innen våre kategorier på 70, 80 og 90-tallet så har vi funnet en posisjon blant de store sportsmerkene, forteller Bader.

Urban vil ha det største utvalget av Fila i hele Norge gjennom høsten. Få en sniktitt på den eksklusive lookboken til Urban for FILA AW17 her:

Jente i hettegenser fra Fila og magetopp

Jente og gutt i klær fra Fila sin nye kolleksjon

Ryggen til gutt med jakke fra Fila

Jente med collegegenser fra Fila

Gutt i t-skjorte fra Fila

Jente i rosa t-skjorte fra Fila

Gutt i collegegenser og joggebukse fra Fila

Foto: Oda Berby

Les også: Urban + Adidas = sant

 

Siste saker

Mest lest nå
Les mer