Bli festens best kledde mann

Fremover er kalenderen vår fullstappet med julebord, familiebesøk, fester og nyttår: Nå er det i grevens tid å få orden på dressen.

Husker du forrige gang du brukte dressen din? Eller er du en av dem som ikke har gått i dress på noen måneder og som risikerer at den ligger slengt i klesskapet etter forrige fest?

Uansett er det på tide å ta den frem for å forsikre deg om at den er klar for en ny festsesong.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekspert på området og eier av det norske dressmerket Julius Caesar, David Strømman Nedal, forteller at om du nå går inn for å sjekke at dressen din ikke har noen slitasjer fra tidligere festligheter og at du får sendt den på rens, unngår du eventuelle stressmomenter rett før du skal ta dressen i bruk.

– Vi kan tenke oss at tidsklemme og julestress kan være skyld i flere dresstabber: Men dette kan du unngå om du planlegger ting på forhånd, sier Strømman Nedal. 

Dress-fellen

Du kan umulig ha gått glipp av å se menn som knepper igjen alle knappene på dressjakken, han som kler seg i en alt for stor dress, han som tror han er mye mindre enn han egentlig er og de som bruker slips som enten er alt for kort eller langt.

På sistnevnte er nettopp president Donald Trump et prakteksempel. Hos Trump kan det se ut som at det ikke finnes noe som et for langt slips, men der tar han feil.

Slik skal det se ut. Foto @Therealdnedal

– Slipset skal rekke til midten av beltespennen når du står oppreist, forteller Strømman Nedal og legger til: 

– Du kan komme unna med mye, men om slipset ditt er for kort eller lang er det egentlig game over så fort du går ut døren. Da viser du at du ikke har peiling. 

Dette er neppe de eneste tabbene du kan gjøre i det du gjør deg klar for sesongens sammenkomster, men med noen gode forhåndsregler og tips kan du gå fra slurvete til lekker på kort tid.

– I forhold til dresstabber norske menn gjør, kan vi vel si at det ser ut som at julebordsgåere kommer fra en lang kveld og natt med fest. Det er ikke noe problem så lenge det faktisk er tilfelle, men når du ser slik ut på starten av kvelden er det ikke bra.

Strømman Nedal forteller at han ser en viss ufliddhet som urensede dresser og ustrøket skjortenipper som skyter til alle kanter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han legger til at norske menn har en tendens til å lage enorme slipsknuter, som kan få oss til å undres om det finnes en skjorte gjemt under knuten. Her anbefaler en knute kalt four in hand knot – with a dimple. Denne knuten finnes det flere forklarende bilder og videoer av på nettet.  

Strømman Nedal tipser videre om at dersom du skal sende dressen din til rens før julebordet, kan det være lurt å legge ved et par skjorter i samme slengen.

– Da stryker de skjorten for deg og dressen din får seg en rens. Som en bilvask på gullprogram kommer den ut plettfri på den andre siden.

For den viderekomne

Vi tror ikke at Melk & Honnings lesere er usikker på hvilke forhåndregler som gjelder når du skal kle deg i dress. Men til moteriktige menn har vi fått Strømman Nedal til å dele sine beste stylingtips, dersom du ønsker å tilføye det lille ekstra til antrekket.

– ­Vi ser at det blir mer populært med gensere til dressen og gjerne en variant med mønster. Da mener jeg selvsagt ikke en genser med Rudolf-motiv, men det er lov å leke seg med ulike mønstre og farger. Spesielt mørkegrønt er fint å bruke nå.

David Strømman Nedal. Foto @Therealdnedal

Han understreker at dersom du bruker en genser til dressen, kan du droppe å ha en skjorte under.

– Gensere med turtleneck har hatt sine år, men den tiden bør vi gå videre fra nå. Den er blitt mye brukt og den kler ikke alle, sier han og legger til:

– Vi ser flere fotballspillere som ikke kan kle seg bruke turtleneck nå. Det er ganske harry og ser påtvunget ut. 

Kontra å bruke en turtleneck til dressen, anbefaler Nedal en genser med rund- eller V-hals.

– Men dersom du bruker genser eller cardigan til dressen, bør du styre unna tørket. Det kan bli litt overkill.

Er du en av de mer vågale og lekne typene kan du valget ditt av skotøy være med på å heve antrekket.

– Skotøy kan være en stilig måte å heve antrekket og en fest kan være akkurat tiden hvor du ønsket nettopp det. Da kan for eksempel et par velour-tøfler, være med på å heve helhetsinntrykket. Dette har vi blant annet nettopp sett på Prins William, avslutter Strømman Nedal.

Hovedbilde: David Strømman Nedal, eier av dressmerket Julius Ceasar. Foto: Giuseppe Ferrari

Les også: Her kan du leie årets julebordkjole