Grace Jones som May Day

Fem utstillinger du kan se nå

Skal du til LA, London eller New York?

Vi skriver juni, men til tross for at sommeren – årstiden da kulturen gjerne dør eller i det minste tar seg en lang pause – nærmer seg, skorter det ikke på utstillinger. Vi har samlet fem utstillinger du kan se nå dersom du har tatt ferien på forskudd.

Victoria Beckhams «Old Masters»

Victoria Beckham stiller ut de gamle mesterne i samarbeid med Sotheby's

Er du i London mellom 22. og 27. juni kan du meske deg med både mote og kunst dersom du tar turen innom Victoria Beckham-butikken i Dover Street.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tidligere Spice Girlen har nemlig teamet opp med Sotheby’s, og viser et knippe kunstverk aktuelle for salg på det legendariske auksjonshuset side om side med sin pre-fall 2018-kolleksjonen.

Helt fremmed for kunstens verden er Beckham ikke; En 7-fots skulptur av et Damien Hirst-hjerte og en rekke Julian Schnabel-malerier er bare noen av verkene som utgjør den kuraterte private samlingen av kunst tilhørende Victoria og ektemannen David Beckham.

Denne gangen lefler hun med de såkalte «Old Masters» i samarbeid med Sotheby’s som aldri tidligere har vist i et butikklokale.

«Jeg har alltid villet at butikken min skal være et rom i utvikling der jeg kan vise verker fra kunstnere jeg har et forhold til, så jeg er henrykt over å samarbeide med Sotheby’s om dette prosjektet. Det har dessuten vært en stor ære å få velge verker og å lære mer om de gamle mestrene», sa Beckham til Vogue.

Hvilke verker som stilles ut i butikken er fortsatt ikke kjent. Det avsløres under en eksklusiv middag.

«Frida Kahlo: Making Her Self Up» på V&A

Frida Kahlo

Da kunstner Frida Kahlo døde i 1954 bestemte mannen hennes, kunstneren Diego Rivera, at garderoben hennes skulle forselges frem til 15 år etter hans egen død.

I 2004 ble den for første gang vist frem for publikum.

Det er utgangspunktet for utstillingen på Victoria & Albert Museum (V&A) i London som står fra 16.juni.

Utstillingen omfatter en samling av den meksikanske kunstnerens klær og personlige eiendeler, og har aldri før vært vist utenfor Mexico.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Azzedine Alaïa: The Couturier» på London Design Museum

Azzedine Alaïa hedres med utstilling i London

Supermodell Naomi Campbell sa det så fint; «Ingen annen kjole kan få en kvinne til å se og føle seg så bra som en Alaïa-kjole fordi den fremhever kroppen perfekt».

Ustillingen til ære for den tunisiske designeren på London Design Museum består av 60 antrekk, co-kuratert av Azzedine Alaïa selv før hans død i fjor.

Det gir også utstillingen en ekstra dimensjon ettersom den ikke var ment å oppleves i retrospekt, men snarere som en homage til en verdens aller fremste designere mens han fortsatt var i live. 

Her er kjolen Grace Jones bar som rollefiguren May Day i James Bond-filmen «Med rett til å drepe» fra 1985, samt navn som Tina Turner, Jessye Norman og tidligere nevnte Campbell.

Se alt – inkludert museumdirektør Alice Blacks egen favoritt; en sort kjole i fransk blonde med sorte perler – en av designerens tidligste plagg fra 1981 (som også er en av Carla Sozzanis «absolutte favoritter»). Står til 7. oktober.

«Through Andy’s Lens» på Hedges Project

Through Andy's Lens vises på LA-prosjektrommet Hegdes Project

Mannen bak «Andy Warhol Diaries» og den avdøde kunstnerens barndomsvenn, Pat Hacket, viser en serie aldri tidligere viste bilder signert Warhol fra 1980-tallets New York på LA-baserte Hegdes Project (stedet som sitter på flere Warhol-bilder enn noen annen samler – privat eller galleri – i hele verden).

Mot slutten av Warhols liv spurte Hacket sin gode venn; «Har du noensinne vurdert å snakke med en psykolog», hvorpå Warhol skal ha svart: «Det trenger jeg ikke, jeg har jo deg».

Samarbeidet dem imellom startet i 1969 da Hacket var tilstede under skapelsen av legendariske «Interview Magazine», som nylig la inn årene.

Siden var de to som erteris.

En av de mange gavene Warhol sjenket Hacket var en serie fotos han hadde tatt med sitt 35mm-kamera; en samling sort/hvitt-bilder som inkluderte blinkskudd av blant andre Grace Jones, Keith Harring, Debbie Harry, og selvsagt Warhol selv fra 1980-tallets New York.

Nå stiller Hacket for første gang ut bildene han mener er selve essensen av Warhol som kanskje er aller mest kjent for sine polaroid-bilder og pop art.

«Jeg ser på hans sort/hvitt-bilder som noe der han ser objektene som ekte mennesker – og fargebildene som noe der han ser de som objekter», forteller Hacket til Dazed & Confused. Utstillingen står til 10. juni.

«Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination» på The Met

Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination på The Met

Costume Institutes vår 2018-utstilling og bakteppet for vårens vakreste eventyr; Met-gallaen.

Denne gangen som en dialog mellom moten og det som må kunne sies å være museets mest kontroversielle tema til nå; den katolske kirken.

Høydepunktet i utstillingen, rent bortsett fra Rihannas tolkning av Paven under gallaen tidligere i år, er både kapper og tilbehør fra Det sixstinske kapell – mesteparten aldri tidligere vist utenfor Vatikanet i tillegg til mote fra tidlig 20. århundre og frem til i dag.

«Kunstelskere vet allerede at Metropolitan Museum er himmel på jord. Men den nye ustillingen bør kunne konvertere alle andre», mener New York Post. Står til 8.oktober.

Hovedbilde: Grace Jones og Azzedine Alaïa

Les også: Melk & Honnings juni-guide