Disse feministiske bøkene blir Dior-designeren inspirert av.
Da italienske Maria Grazia Chiuri gikk fra Valentino til Dior i 2016, var hun den første kvinnelige designeren til å sitte i sjefsstolen til det legendariske motehuset. At dette var et viktig punkt i motehistorien er ikke til å legge skjul på og etter halvannet år er det ingen tvil om at Grazia Chiuri har satt et kvinnesterkt preg over motehuset. Power dressing og feministiske budskap har gått igjen i alle kolleksjonene og sitater som We should all be feminists og The future is female, har vært på alles lepper.
Maria Grazia Chiuri regjerer i jobben som sjefdesigner hos Dior og hun har blitt et viktig og sterkt forbilde for flere kvinner og menn. Nå deler hun sine fem favorittbøker med feministiske budskap for motemagasinet Vogue. Her finner du bøker som har inspirert Grazia Chiuri til sine kolleksjoner for motehuset. Så trenger du kvinnesterk og fin lesing? Da er denne listen midt i blinken for deg!
We Should All Be Feminists av Chimamanda Ngozi Adichie
– Denne boken var guiden min da jeg startet på min første kolleksjon for Dior. Jeg betrakter tittelen som et manifest for arbeidet mitt. Boken vekket meg, fordi den tydelig hevder at det er på tide for hele samfunnet å gå sammen og oppdatere seg selv på feminisme, forteller Maria Grazia Chiuri til Vogue.
Why Have There Been No Great Women Artists av Linda Nochlin
– Dette er et essay som ble skrevet på 1970-tallet, da feminismen begynte å bli satt inn i ord. Jeg er alltid ute etter kunst og fremfor alt kvinnelig kreativitet, forteller hun.
Stripete gensere med teksten Why have there been no great woman artists fikk vi se på Diors SS18-kolleksjon, som ble vist i Paris i september.
Women Who Run With The Wolves av Clarissa Pinkola Estés
– Dette er definitivt boken som fikk meg til å tenke på den delen av meg som er instinktiv, kreativ, morsom og stolt feminist: Noe som vi kvinner ofte nekter for, i håp om å komme nærmere den mannlige verden og blir vurdert å være verdt å lytte til. Denne boken som har en Wild Woman, lærte meg ikke bare å akseptere vår irrasjonelle side, men også å betrakte den som en integrert del av kvinnelig kompleksitet, sier Chiuri.
Artist’s Breath. Ten Years in Piazza del Popolo av Paola Pitagora
– Denne boken er et historisk dokument i fortellende form som viser en spesielt levende periode i italiensk kunst, som er veldig kjære for meg – Roma på 1960-tallet. Boken er skrevet som en dagbok, og det er kanskje nettopp derfor er jeg liker den så godt: Den forteller om ekstraordinære erfaringer, men gjennom filteret av virkeligheten, med byen Roma, min by, som både bakteppe og hovedperson.
The Second Sex av Simone de Beauvoir
– Dette er en viktig bok blant feministisk litteratur. Boken har nøkkelfunksjonene og en av de aller viktigste forfatterene og feministiske stemmene som vi referere til når vi snakker om kvinners identitet – spesielt når det handler om hvor kvinner får kunnskap fra.
Hovedbilde: Bianca Jagger og Maria Grazia Chiuri i anledning Swarovski Award tidligere i desember, hvor Grazia Chiuri ble tildelt pris for positiv endring. Instagram @Dior
Les også: Dette blir årets farge i 2018