Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Får millionerstatning etter å ha dokumentert skandalefestival

Tilbakeslaget etter fjorårets Fyre Festival er enda ikke over.

Det er like over et år siden ivrige millennials med dype lommebøker satte seg på flyet til det som var markedsført som «Coachella i Bahamas». Supermodeller som Bella Hadid, Kendall Jenner, Elsa Hosk, Hailey Baldwin og Joan Smalls hadde allerede promotert festivalen hardt på sosiale medier, og med billettpriser opptil 100.000 kroner var gjestene lovet konserter fra verdens beste artister, private villaer, kjendiskokker som serverte gourmet-mat og 24-timers VIP-behandling. Alt skulle skje på en privat øy i Bahamas med kritthvitt sand og asurblått hav som tidligere var eid av narko-kongen Pablo Escobar. Høres nesten for godt ut til å være sant, eller hva?

Og det var det. 

Festivalen ble en total katastrofe. Et mareritt for de betalende gjestene, men fantastisk tabloid underholdning og herlig skadefryd for de som satt igjen hjemme. 

Det var kun 500 gjester som kom seg til øya, resten av flyene ble kansellert. De som kom frem ble møtt av tomme info-boder og stressede ansatte som ikke kunne svare på noen spørsmål. Dagen før festivalen begynte avlyste to av headlinerne, Migos og Blink-182 (avgivelig fordi ingen av dem hadde fått betalt for konserten). Gourmet-maten bestod av isopor-esker med en brødskive med svett ost og litt salat ved siden av. De private villaene var katastrofeetelt, mange uten madrasser. I følge kilder løp et knippe ansatte rundt med tequila-shots til frustrere gjester i et slags halvhjertet forsøk på å beholde noe av stemningen de overdådige promo-videoene hadde lovet.

Katastrofebildene fra festivalen gikk verden rundt

Da gjestene etterhvert ga opp håpet om å oppleve Fyre Festival på sitt beste, ble det massehysteri og kaos da hundrevis av slitne, irriterte og lett berusede gjester måtte finne kofferten sin i shippingcontainerne festivalen hadde brukt til å frakte bagasje – midt på natten, helt uten lys. Situasjonen ble ikke bedre da det ikke var nok fly til å få alle tilbake til USA, eller nok hotellrom på øya til å gi folk et sted å sove (nei, øya var ikke privat, slik arrangørene hadde lovet). Gjestene ble strandet på flyplassen. 

Billy McFarland via Rolling Stone

Siden festivalen har 81 prosent av gjestene fylt ut skjema på nettsiden for å få pengene refundert. Arrangør Billy McFarland har blitt dømt for svindel, og risikerer åtte til ti år  i fengsel. McFarland innrømte å ha gitt falsk informasjon til samarbeidspartnere og forfalsket dokumenter for å sikre seg investorer. 

Også flere gjester har gått ut mot Fyre og McFarland. To menn som var uheldig nok til å kjøpe billetter til fjorårets katastrofefestival har saksøkt arrangørene for 2,5 millioner dollar hver. Bloggere Seth Crossno og Mark Thompson live tweetet hele skandalen, fra de nitriste teltene og de enda tristere matpakkene til folk som lette febrilsk etter bagasjen sin i shipping-containere og gjester som var strandet på flyplassen på Bahamas. De to fikk nærmest status som varslere for hva Vanity Fair kalte «Rich Kids of Instagram møter Hunger Games»

Etter å ha rettet søksmål mot arrangørene i mai i fjor, vant Crossno og Thompson fredag en oppresning på 20 millioner norske kroner hver. De saksøkte McFarland for svindel, uaktsom feilrepresentasjon, kontraktsbrudd og urettferdig og villedende handelspraksis. Summen kommer fra 1,5 millioner dollar for «kompenserende skader på fly, hotell og psykisk angst, smerte og lidelse», og en ekstra 1 million dollar hver i saksomkostninger. Ja Rule, som var medarrangør av arrangementet, ble var opprinnelige oppført som en av de saksøkt i saken, men ble senere fjernet etter at partene nådde en ekstern avtale. 

Festivalen har siden blitt så beryktet at strømmestjenesten Hulu i 2019 vil ha premiere på en dokumentarserie om Fyre Festival. Det skal inneholde omfattende intervjuer med lokalbefolkningen på Bahmas, festival-gjengere som ble strandet på den «private» øya, leverandører og investorer. Ifølge The Hollywood Reporter har teamet bak prosjektet også fått tilgang på på aldri tidligere publiserte opptak samt lekkede dokumenter, e-post og lydopptak.

Også komiker Seth Rogen har avslørt planer om å lage en film inspirert av festivalen.

 Se promovideoen for festivalen her:

Hovedbilde: Fyre Festival

Les også: Har du 80 millioner til overs? Da kan denne Dior-bamsen bli din

Siste saker

Mest lest nå
Les mer