Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Få stiltips av verdens beste fotballtrenere

Tracksuiten, fotballskjerfet– og drakta har for lengst trengt seg inn i motebildet. På sidelinjen står et knippe velkledde fotballtrenere som har bragt dressen tilbake på banen.

For selv om fotballspillerne løper svette fra side til side, står trenerne på sidelinjen og oser stil med dressen i god behold – i hvert fall i utlandet.

Frode De Costa-Lia, redaktør i fotballmagasinet Josimar, forteller at det er et fåtall norske trenere som bruker dress.

For det har vært store forskjeller når det kommer til antrekket til trenere her hjemme og i det store utland. I England, Italia og Frankrike går de for designerdress og skinnsko, mens her hjemme sporter norske trenere helst treningsdressen.

Det ble ramaskrik da Hallvar Thoresen dukket opp i dress på sidelinjen da han tok over som trener for Brann i 1993. Han kom fra en karriere i Nederland, hvor kampdag og dress var som hånd i hanske. Mens i Norge var dette enda mer uvanlig på 90-tallet enn det er i dag.

Det er fortsatt ikke mange norske trenere som tør å dra på seg dressen, selv om en undersøkelse viser at fotballspillerne presterer bedre hvis treneren på sidelinjen har på seg blazer og dressbukse.

Men noen få unntak er det.

– Det er gjerne de som har vært profesjonelle fotballspillere i utlandet. Ole Gunnar Solskjær er et godt eksempel, forteller redaktøren for Josimar.

Costa-Lia forklarer at han tror det har sammenheng med at fotballen som profesjonell idrett er relativt nytt. Man regner 90-tallet som starten på profesjonaliseringen her i Norge i motsetning til andre land som har holdt på siden andre verdenskrig.

– Personlig synes jeg at det passer best med treningsdress på sidelinjen, men at det kanskje ser finere ut med en formell dress, sier Costa-Lia.

Les også
Havaiana lanserer eksklusive flip-flops

Han påpeker at de fleste dressene til fotballtrenere kommer fra sponsorer. Det kan jo tenkes at en annen faktor til at de norske trenerne føler seg mer hjemme i joggebukse er at de italienske er velsignet med flere landsmenn som har dress i sentrum.

– I Norge er det gjerne merker som Giovani og Dressmann som kler opp trenerne. Mens i Italia er det Armani, Dolce & Gabbana og så videre.

Tor Thodesen stilte i dress i cupfinalen i 2012 etter et veddemål. Men han trivdes ikke i pussede skinnsko og blazer. Thodesen mente at dress signaliserer at man er skikkelig sjef, mens i Norge er vi vant med en flatere struktur, hvor trenere skal være på samme nivå som spillerne og resten av gjengen på sidelinjen.

– I Norge er det vel Lars Bohinen den best kledde. Internasjonalt er det vel de italienske trenerne som går foran. Cesare Prandelli er en god kandidat, mener Costa-Lia.

Her er noen stilige favoritter fra sidelinjen:

Lars Bohinen/Ole Gunnar Solskjær/Cesare Prandelli

Lars Bohinen er trener for Sandefjord. Men med en karriere i flere engelske klubber, er det flere dresser i klesskapet til Bohinen enn en gjennomsnittlig norsk fotballtrener.

Ole Gunnar Solskjær topper kanskje ikke lista som den best kledde fotballtreneren, men han tar ofte på seg dressen på kampdag. Esquire mener han har gode intensjoner, men at ikke alltid scorer.

Cesare Prandelli er landslagstrener for Italia. Han er kjent for sine klassiske dresser, men eksperimenterer med detaljer. Han teamer det ofte opp dressen med en detalj i laget han holder med sin farge.

Jose Mourinho/Mauricio Pochettino/Pep Guardiola

José Mourinho, trener for Manchester United, er kjent for å ha virkelig satt standarden for stilen til fotballtrenere da han var i Chelsea fra 2004 og har gjort den lange kåpa til sitt varemerke. Portugiseren sporter ofte Armani, Hugo Boss og Ermenegildo Zegna.

Les også
Havaiana lanserer eksklusive flip-flops

Mauricio Pochettino er ikke fremmed for treningsdressen, men når det virkelig gjelder er blazeren og dressbuksen på plass.

Pep Guardiola er trener for Manchester City. Guardiola går ofte for den smale dressen og slår til med et tynt slips. Ofte kombinerer han det med en tynn strikk eller pologenser. Stilen til spanjolen er også verdt en titt utenfor fotaballbanen, hvor han er en mester til å mikse det formelle med det sporty.

Roberto Martinez/Roberto Mancini/Zinedine Zidane

Roberto Martinez holder seg til den klassiske dressen og brune skinnsko. Den spanske treneren tar ingen risikoer og eksperimenterer sjeldent, men til gjengjeld går han aldri på en smell.

Roberto Mancini er helt klart forbilde til mange med sine skreddersydde dresser og flowy hår. Den italienske treneren vil også bli husket for hvordan han fikk et stripete blått og hvitt fotballskjerf til å se classy ut.

Zinedine Zidane er trener i Real Madrid. Han er ikke ukjent for å sporte fancy antrekk, da han tidligere har vært modell for blant annet Louis Vuitton og Mango. Den spanske treneren sin stil på sidelinjen er enkel, hvor han aldri viker fra de nøytrale fargene.

 Les også: Ekspertenes beste tips til hvordan du overlever 17. mai på hæler

Siste saker

Mest lest nå
Les mer