Få følgere = ingen modelljobbing

Det er ikke noe nytt at man idoliserer supermodeller. Men i en tid der vi har ett ben inne i sosiale medier og ett ben i den virkelige verden, har vår følgermakt fått stor betydning. Ikke minst i modellbransjen. Antall «K» eller «M» på Instagram betyr plutselig nesten mer enn et pent fjes og en fin figur. Hva har skjedd?

– Det er mange som ikke gir deg jobber med mindre du har så og så mange følgere. Hos «Victoria’s Secret Pink» for eksempel skulle en nå suksessrik norsk modell bli booka for noen år siden, men da sa kunden at hun måtte ha minst 10 000 følgere på Instagram før de sa ja til det. Nå har hun jo 50 000 og har gjort flere jobber for dem, forteller Hannah Hansen til Melk & Honning da vi møtes. 

Den norske modellen har selv opplevd hvordan sosiale medier, og da spesielt den ultrapopulære bildedelings-appen, har blitt en viktigere og viktigere brikke i modellspillet. Fra å være noe man hadde til privat bruk, til at jobber nå kan stå og falle på hvorvidt du har nok folk som trykker hjerte på bildene dine og vil følge deg.

– Mens jeg var i New York med moren min på ferie i februar i 2015, sendte modellbyrået mitt meg på noen castinger. I løpet av kort tid ble jeg booket til å gå Calvin Klein «exclusive». På den tiden var det ikke noe snakk om antall følgere og slikt i den forbindelse.

– Så kom jeg tilbake for å gå visninger i september samme år og da hadde det forandret seg drastisk.

Les også
Fast fashion-kjede konkurs for andre gang

Modellbyrået hennes kalte henne inn til et personlig møte både for å snakke om instagram-kontoen og atferden hennes.

– Jeg fikk beskjed om å bli mer «girly og bubbly» og å sette meg på kafé for å studere hvordan andre jenter i New York tedde seg. Jeg måtte ta med meg kofferten inn til byrået for at de skulle si hvilke klær jeg kunne bruke og ikke, jeg måtte gå ned i vekt, og de gikk nøye gjennom instagram-kontoen min. Jeg måtte poste i hvert fall ett bilde om dagen, og minst 3 selfies i uken, poengterte de. Jeg husker jeg fikk litt panikk, forteller Hansen.

Siden den gang har det blitt standard i alle de store motebyene å signere inn når man kommer på castings med ikke bare navn og modellbyrå, men navn på instagramkonto og antall følgere.

Anna Skavlan, som er mest kjent for å være en del av den velkjente Skavlan-klanen, i tillegg til å være en up-and-coming modell og bidragsyter hos Melk & Honning, har nøyaktig den samme opplevelsen av fenomenet.

– Jeg har jo vært på castings med jenter, spesielt amerikanske jenter kanskje, som ivrig diskuterer hvordan man kan få flere følgere mens man venter på å komme inn. Jeg husker jeg hørte noen si «You gotta link to your Instagram account on your Tinder profile. You get a lot of creeps that way as well, but they like your photos so it’s worth it». Det er ganske morsomt, forteller Skavlan til Melk & Honning.

Hun forteller at mange modellbyråer nå tilbyr kurs til sine modeller. Der diskuterer de hvordan de skal finne sin nisje på Instagram, enten det går i en mer sexy retning for å kunne booke undertøyskampanjer, eller en mer edgy og spesiell retning, for å bli booket nettopp på grunn av det.

Les også
Klar for å gjøre flip-flops "the next big thing"

– Jeg har en konto der jeg spiller litt på humor, og det har jeg fått beskjed om at er greit siden min look er litt annerledes og spesiell.

– Dette er helt klart viktigere i dag enn for 2 år siden.

Jonas Mangerud, som er daglig leder av modellbyrået Heartbreak Management, forteller at dette absolutt er noe de fokuserer på hos seg.

– Vi gjennomfører jevnlig kurs i sosiale medier. Foreløpig ser vi at dette er mindre viktig i Europa enn i USA, hvor mange av jobbene utelukkende er basert på antall følgere. Vi legger ikke alt for store føringer om hva modellene må gjøre på Instagram, men tipser om å unngå for sprikende content, hvor aktiv man må være og så videre. Dette er helt klart viktigere i dag enn for 2 år siden, forteller Mangerud til Melk & Honning

Han påpeker at det har mer å si for de kommersielle modellene enn for high-fashion modellene å ha mange følgere, da sistnevnte ofte har et utseende som stikker seg ut av seg selv.

Mangerud tror dette med at modeller på mange måter blir mer og mer som influencers, bare vil vokse.

Eivor Øvrebø, som gjennom mange tiår har drevet Norges største modellbyrå Team Models, har virkelig fått merke på kroppen hvordan modellbransjen og -verdenen har endret seg.

– Den har forandret seg i en – for meg – retning jeg ikke liker. I dag er det viktigst at modellene har mange følgere på Instagram og andre sosiale medier. Det virker som det ikke er like viktig at modellen er dyktig og kan jobben sin lenger, og at jeg har andre krav til dem enn hva bransjen generelt ser ut til å ha, forteller Øvrebø til Melk & Honning.

Øvrebø trekker frem Alexander Norheim som følger opp nye talenter og hjelper dem til å markedsføre seg selv på sosiale medier.

Les også
Omstridte Bente leverer billig gourmet med blandede opplevelser

– Han og Hege Golf er racere på Instagram, mens jeg sitter i bakgrunnen og kjefter og er sur, sier en lattermild Modell-mamma.

Hun forteller at hun snakker med bookere der «ute i verden» som mener nøyaktig det samme.

– Mange av oss håper vi en dag kan komme tilbake til de gode, gamle tidene der supermodellene regjerte. 

(Forsidebilde: W Magazine, 2014)

Les også: Hvorfor streber vi etter likes?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer