Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Eyeliner hører med til festantrekket! Vi har fått tips og triks fra makeupartistene. (Foto: Instagram @xoxotsutsumi)

Partysesong-prep: Makeupartistenes eyelinerguide

Det er på tide å wing it.

La oss snakke eyeliner! Sminkeproduktet som gir uendelige muligheter, fra full vinge til diskré tupp, fra smale cateyes til åpent dådyrblikk. Et must i mang en sminkepung – men også fryktelig hat-elsk. Det føles jo tross alt som om denne vingen gjør akkurat som den selv vil innimellom.

Gjenåpningsrusen har fortsatt ikke lagt seg, og vi surfer videre på en bølge av festglede og lyst til å pynte seg. Denne partysesongen vil vi ha kjoler med skyhøy partyfaktor og kjøre på med smykker. Sminken vil vi heller ikke være beskjedne med.

Vi er kanskje ikke alene om å grue oss litt til å tukle med mang en eyeliner-strek i ukene fremover. Say no more – vi har spurt ekspertene om deres beste tips.

Helene Hemera, beautyprofil på både Instagram og YouTube, mener at også selve eyelinerstreken i seg selv er mer feststemt i år. Glitter er superhot for tiden – og det gjenspeiles i eyelinertrendene.

– En glitterliner er en veldig fin måte å inkorporere glitter i en sminkelook! Det finnes linere med glitter i seg, men man kan også gå for å legge glitter oppå en vanlig liner.

– Ellers er fargesterke, gjerne metalliske linere superfine i partysesongen, legger Hemera til.

Hva er dine beste tips til å perfeksjonere en glitterliner?

– Om man er relativt ny på liner, kan det være lurt å starte med øyesminken før basesminken. Da er det ikke så farlig om man må starte på nytt, eller rydde opp i glitter som faller ned under øynene.

– Glitter har en tendens til å sette seg fast i ansiktet, men en teipbit fanger opp glitter som ikke vil bevege seg!

Om du er en av de som nå tenker: «Glitterliner?! Som om ikke vanlig liner er vanskelig nok» – så er det helt fair. Og Hemera er forøvrig enig i det.

– Eyeliner er vanskelig, og krever mye øving før man mestrer det. Mye handler om å finne ut hvilken stil og metode som passer til sin egen øyefasong, forklarer hun.

Glitter er superhot denne sesongen! Gå for en glitterliner, eller legg glitter oppå eller over lineren. (Foto: Instagram @helenehemera)

– Jeg er stor tilhenger av at det ikke finnes noe rett og galt når det gjelder sminke – det finnes ingen regler! Lek deg og ha det gøy.

Likevel har hun et par tips å komme med. Selv elsker hun eyeliner, og går gjerne med sort, forstørrende eyeliner hver dag.

Les også
Nå er det ikke lenger gratis å returnere klær til Zara

– En vanlig feil er å lukke øyet mens man påfører liner, og om man har litt «hooded» eller dyptsittende øyne vil lineren se ujevn ut når man åpner øynene. Se opp når du tegner linjen istedenfor.

Et annet tips fra Hemera er å tegne gradvis, litt og litt, istedenfor å prøve seg på å legge den i én sammenhengende strek. Dette gir deg mindre kontroll over applikasjonen. 

– Og dersom man vil at øynene skal se større ut: sørg for at lineren ikke er bredere enn halvparten av øyelokket når du har øyet åpent. 

Har du en spesiell eyeliner-hack du sverger til?

– Om man synes eyeliner er vanskelig du lage eyeliner med en mørk brun eller sort øyenskygge i stedet, tipser Hemera.

– Legg en teipbit fra ytre øyekrok til halen av brynet og bygg opp øyenskyggen. Når du fjerner teipbiten har du en perfekt mal, og kan eventuelt gå over med liner oppå denne skyggen for et mer dramatisk resultat. 

Har du noen favoritt-linere å anbefale?

– Kvd Vegan Beauty sin Tattoo Liner sitter som støpt hele dagen og har en applikator som er presis og lett å jobbe med. Den blør heller ikke.

– Nyx Professional Makeup sin Epic Wear Liner sitter også ekstremt – nesten for – godt, så om man er avhengig av at sminken sitter på plass over lengre tid, kan den også være verdt å sjekke ut. 

For Helene Hemera er eyeliner et must, også i hverdagen. (Foto: Instagram @helenehemera)

Sminkør og YouTuber Tim Kristian trekker frem «eyeliner med en twist» som sesongens store trend.

– Denne partysesongens eyelinertrend er den klassiske sorte eyelineren med en tvist. Årets tvist er rett eyeliner, i motsetning til buet.

Her mener han at sminkøren til Kylie Jenner og Kim Kardashian, Ariel, har hatt en finger med i spillet når det gjelder å gjøre dette populært – bokstavelig talt.

Les også
Denne appen finner de mest Instagram-vennlige spotsene for deg

Hva er dine beste tips til å perfeksjonere en eyeliner – og en rett eyeliner?

– Den perfekte eyelineren krever presisjon, teknikk og øvelse. Den må tilpasses hvert individuelle øye.

Tim Kristian sier det som det er: Eyeliner krever presisjon og øvelse. (Foto: Instagram @tim.kristian)

Tim Kristian oppfordrer til å øve så mye du kan, og gjerne like før du skal fjerne sminken om kvelden. Da kan du tross alt prøve å feile så mye du vil.

– En rett eyeliner vil ofte være unik og geometrisk når man lukker øynene. Dette kalles også for en bat wing, fordi den kan minne om flaggermusvinger når man ser ned. 

– For å legge en rett eyeliner bør du følge retningen dine natulige øyne går i. Det aller viktigste er å se rett frem i speilet med øynene åpne. På den måten ser du hvor du må plassere vingen for å få den rett.

Har du dermot en fold, såkalte hooded eyes, er det viktig at du tegner over denne – ikke prøv å fylle den inn.

– Fyller man den inn, vil vingen bli klumpete, og det er derfor vingen ofte ser ut som en flaggermusvinge når man lukker øynene. Følger man derimot sin naturlige øyeform, vil denne looken mest sannsynlig virke flatterende på øynene.

Har du en spesiell eyeliner hack du sverger til?

– Min eyeliner-hack er å holde øynene åpne når man «kartlegger» eyelineren. På den måten ser man akkurat hvordan den kommer til å se ut. 

– En q-tip og litt concealer på en liten kost er effektivt for å rense linjene, tipser han også.

– Jeg er en eyeliner-fan, men jeg passer på å ha god tid når jeg skal gjøre det. På den måten kan jeg forme og manipulere den slik jeg vil uten å stresse.

Har du noen favoritt-linere å anbefale?

– En eyeliner-favoritt hos meg er Huda Beauty sin Life Liner Quick ‘N Easy Precision Liquid Liner, kjøpt på Sephora. Nettsiden er tollfri, og tilbyr lynrask frakt!

– Denne har en «kontinuerlig teknologi», noe som gjør at den ikke tørker ut på samme måte som vanlige eyelinere. Den er i tillegg sylskarp, noe som er viktig for meg, forklarer Tim Kristian.

Les også
Chanel åpner egne butikker for stamkundene sine
For Tim Kristian er det særlig to ting som er viktige når det gjelder eyeliner: Å ha god tid og å ha en sylskarp liner. (Foto: Instagram @tim.kristian)

Makeupartist og beautyprofil Malin Lossius slår også et slag for glitterliner-trenden. Hun liker at vi ser mer og mer av det – og tror også det vil ta av enda mer frem mot jul og nyttår.

– Flere merker har kommet ut med glitterlinere, og jeg mener det er noe vi blir å se enda mer av fremover! 

Hva er dine beste tips til å perfeksjonere en glitterliner?

– Bruk en brun øyenskygge, og tegn inn en guide for lineren. Dette gjør det enkelt å tegne liner over med en glitterliner.

Selv liker hun å bruke kosten 7B-kost fra Anastasia Beverly Hills til dette og linerne fra Urban Decay.

– Jeg elsker eyeliner. Jeg bruker det i nesten alle lookene mine, da det fremhever øynene og gjør dem mer markert. Jeg liker særlig fox eye liner-trenden for å forlenge øynene, forteller hun.

Derimot er Lossius også helt med på at det kan være vanskelig å legge en eyeliner. Hun tror derimot at mye handler om blikket.

– Mange gjør feilen med å ikke se rett fram i speilet når man legger liner.

Ifølge Lossius, bør man slappe av i ansiktet og se rett fram før man legger lineren. Da kan man se hvordan det faktisk vil se ut. Dette er også en god hjelper om man for eksempel har tunge øyelokk.

Malin Lossius sverger til å også bruke øyenskygge som liner. (Foto: Instagram @facebymalin)

Har du en spesiell eyeliner-hack?

– Test ut en smokey liner med øyenskygge, da kan man komme unna med at den ikke er perfekt! Legg liner som vanlig men med en øyenskygge, og dus den så ut med en øyenskygge-kost, tipser Lossius.

Har du en favoritt-liner du kan anbefale?

– Inglot sin AMC Gel Liner i fargen 77/sort. Den sitter som et skudd, selv med rennende øyne, og varer lenger enn vanlige pennlinere, tipser hun.

Les også: Slik prepper beautyekspertene huden før partysesongen


Siste saker

Mest lest nå
Les mer