Foto: Johannes Laukeland Fester Sunde
Oslo Runway ble i forrige uke arrangert for tredje gang. Eventet som This Is PR er dukkemester for, holdt denne gangen hus i relativt nyåpnede Sentralen. On- og off schedule var det totalt 21 visninger, fester, foredrag og utstillinger knyttet til det hele, spredt utover 5 dager.
Melk & Honning snakket i forkant av Oslo Runway med et knippe motepersonligheter om deres forventninger til det forestående eventet. Der fikk vi blant annet høre at sesongens program virket mer lovende enn tidligere sesonger når det gjaldt blandingen av større og mindre kommersielle aktører, og at man forventet at Sentralen ville bli et fint sted å holde visninger.
Målstreken for Oslo Runway ble nådd på lørdag, og vi har derfor valgt å snakke med fire forskjellige motepersoner om hvilke tanker og meninger de sitter igjen med i etterkant av det hele.
Panelet består denne gangen av Ida Elise Eide Einarsdottir, redaktør for Vixen.no, Nathalie Helgerud, stylist, blogger og motejournalist, Jostein Wålengen, motejournalist, stylist og driver av butikken Nr. 9 og Lars Midtsjø, frilans motejournalist.
– Endelig kan vi snakke om en fullverdig norsk moteuke.
Ida Elise Eide Einarsdottir, redaktør for Vixen, forteller at høydepunktet for henne under denne runden med Oslo Runway var selve programmet.
– Denne sesongen var dét mer omfattende enn noensinne med både etablerte og mer up and coming designere on- og off- schedule. To fulle dager med visninger i tillegg til flere eventer spredd utover uka gjorde at vi endelig kan snakke om en fullverdig norsk moteuke, forteller hun Melk & Honning.
Einarsdottir trekker fram jobben Casting Director Alexander Norheim har gjort som spesielt imponerende.
– Gjennomtenkt, gjennomført og gjennomgående sterk med både etablerte navn og nye, spennende fjes jeg er helt sikker på at vi vil få se mer av. Hvis jeg skal trekke frem noen av modellene som imponerte spesielt må det bli Anna Skavlan som gikk så og si alle visningene samt Signe V og Kornelius F som gikk Holzweiler. Sistnevnte er kanskje en av de aller mest spennende, nye, norske fjesene, sier hun.
Vixen-redaktøren forteller at visningen til FWSS, CalaJade og Diemme var en av hennes favoritter.
– Jeg liker at norske merker står sammen slik som her med en slags sammen er vi sterkere-mentalitet. Det fungerte veldig godt. Dessuten gøy med skikkelige kulisser – det er en luksus på norske motevisninger, uten at det trenger å bli helt Moods 2010. Bare se på Insta-postene det genererte, sier hun.
Videre trekker Einarsdottir frem Christina Ledang, samlevisningen på F5, og Admir Batlak som spesielt imponerende.
– Admir Batlak er rett og slett i en klasse for seg selv, forteller hun Melk & Honning.
Det var ifølge henne tydelig at Oslo Runway har tatt til seg kritikken fra tidligere angående det å inkludere flere up and coming designere.
– Denne gangen stod en rekke up and coming designere på programmet, i tillegg til Bik Bok og Oslo Runways nye motepris Bik Bok Runway Award som nettopp skal hedre unge, norske designere, mener hun.
Einarsdottir er fornøyd med at Oslo Runway tar norsk mote på alvor, og at de har klart å stable på beina en norsk moteuke som vi kan være stolte av og som også får oppmerksomhet internasjonalt.
– Nå gjelder det for politikerne og/eller private investorer å komme på banen – norsk motebransje trenger Oslo Runway, konkluderer hun.
– Jeg merket en positivitet blant designerne og journalistene som ikke har vært tilstede på flere år.
Frilans motejournalist -og konsulent Lars Midtsjø mener Mardou & Deans fest/utstilling var spesielt bra, velprodusert og unik i norsk sammenheng.
– Man fikk følelsen av å være med på noe større! De fanget ånden av Oslo, og samlet ungdomskultur, kulturpersonligheter og mote/kunstsfæren i ett og samme rom. Ikke bare et rom men i den garasjen der det mest sannsynlig har blitt satt flest «judas doser» i Oslo gjennom årene, forteller han Melk & Honning.
Av visningene var Admir Batlak et klart høydepunkt for Midtsjø.
– Batlak ligger på et helt eget nivå i norsk sammenheng. Det er viktig å ha i bakhodet at han jobber på en helt annen måte. De plaggene vi så komme nedover catwalken er jo tilvirket på hans atelier, noe snitt, form og helhetsfølelse bærer et preg av, mener Midtsjø.
Motejournalisten mener Oslo Runway bør bli flinkere til å inkludere flere fra moteindustrien, selv om de ikke
er direkte tilknyttet designerne eller visningene.
– Jeg fikk høre at både konkurrerende PR-byråer ikke fikk tilgang til visningene, og er av den oppfatning at flere store kommersielle aktører ikke hadde blitt invitert til noen av arrangementene. Det er dumt. I Norge er dette en veldig liten industri der vi bør samle alle som jobber- og har kunnskaper om den. Ikke være redd for konkurrenter, men heller samles rundt et felles mål, forteller Midtsjø.
Han stiller seg også kritisk til avslutningsfesten på Justisen.
– Jeg hadde inntrykk at visse ting ble litt til underveis. Et eksempel på dette var avslutningsfesten. Om en internasjonal moteredaktør hadde kommet innom den avslutningsfesten tror jeg han eller hun ville skjønt lite. Det var som å komme inn på en veikro på Strømmen. Dette representerte faktisk ikke alle de flinke designerne og menneskene rundt som har vært med på å være en del av denne tilstelningen, mener han.
Midtsjø er generelt ikke av den oppfatning av at Norge trenger en egen moteuke.
– Jeg kan egentlig ikke forså annet enn at man bør samkjøre med København eller Stockholm, som begge oppleves som mye proffere. Hvor mye råere hadde det ikke vært for de norske designerne å vise frem i en større by med mange flere potensielle innkjøpere? Mote er jo et globalt fenomen tross alt – tror det bare hadde vært sunt for alle, konkluderer han.
– OR kan forsvares i den grad det gir muligheten til norsk næringsliv rundt arrangementet. OR vil jo skape en plattform som flere aktører kan markedsføre seg og vise seg frem på. Det kan også knytte design/ kunst sammen med de kommersielle aktørene som kanskje trenger mer av dette. Det er jo veldig bra, og jeg håper det har skjedd.
– Jeg opplevde tidvis at «gatemoten» tok oppmerksomhet fra selve visningene.
Jostein Wålengen mener at noe av det som overrasket han positivt denne sesongen var at tidsskjemaet ble holdt så stramt og at et fåtall av visningene ble mer forsinket enn 5-10 minutter.
Motejournalisten, stylisten og driveren av butikken Nr. 9 istemmer at Admir Batlaks visning var veldig sterk og fungerte som en fin avslutning på dagene.
– Jeg så ikke alle visningene men mener at Anne Karine Thorbjørnsens seier under Bik Bok Runway Award var velfortjent. Det var også fint å se at Cathrine Hammels visning gikk så knirkefritt – et merke jeg har jobbet mye med tidligere i år, forteller Wålengen til Melk & Honning.
Han var ikke like imponert over FWSS/Diemme/CalaJade-visningen.
– Jeg opplevde den som utydelig og i overkant konseptuell. Produktene funket imidlertid fint, både alene og sammen, sier han.
Wålengen synes det blir vanskelig å trekke frem konkrete ting Oslo Runway kan forbedre seg på, med tanke på at jentene bak må sjonglere en god håndfull fulltidsjobber på få timer. Han forteller likevel at noe han stusset over i år var fokuset som streetstyle-fotografene fikk, og at han tidvis opplevde «gatemoten» tok oppmerksomhet fra selve visningene.
Wålengen mener det er for tidlig å si hvor stor rolle Oslo Runway vil spille for norsk motebransjes vekst, både i inn- og utland.
– Men for mer ukjente merker, som Moiré, er det definitivt positivt å bli presentert med mer profilerte merker, konkluderer han.
– Tidligere var Fashion Week en sirkusarena for kjendiser som ikke vet noe om mote.
Nathalie Helgerud ble imponert over å se at Norge igjen kan fremstå som en moteindustri når det kommer til Fashion Week.
– Det har jo nå blitt sånn at internasjonal presse ser på Oslo som en kulere motearena enn for eksempel Stockholm. Det var det ingen som skulle trodd for bare et år siden! Sentralen, hvor de fleste moteshowene fant sted, var også et flott sted å ha visningene. Jeg syns i det hele tatt at selve Oslo Runway sett i etterkant var en helt seriøst kul opplevelse, forteller hun Melk & Honning.
Hun forteller at hun ble stolt over å være norsk da hun sto utenfor Sentralen og så hvor mange freshe mennesker med kul stil det finnes i Oslo.
– Tidligere var Fashion Week en sirkusarena for kjendiser som ikke vet noe om mote. Nå får de som faktisk har noe på et moteshow å gjøre mer boltreplass, og det tror jeg er en kjempe viktig markedsstrategi, sier Helgerud.
For henne står Moods of Norway igjen som et høydpunkt blant visningene.
– Den var ekstremt profesjonell og av en internasjonal standard. Modellene var fantastisk fine, antrekkene spennende og inspirerende og helhetsmessig var det en visning med en fin rød – og ikke minst inspirerende – tråd. Jeg synes også Christina Ledang, FWSS og Bik Bok Runway Award-vinner Anne Karine Thorbjørnsen imponerte meg veldig. Og de jakkene til Mardou & Dean! Hallo! De viser at de virkelig er i en egen klasse når det kommer til norsk design, forteller hun.
Veronica B. Vallenes imponerte Helgerud minst.
– Hun har alltid veldig stilrene og vakre plagg. Men jeg hadde kanskje håpet hun skulle komme som et nytt friskt pust, mens det heller føltes som jeg hadde sett alt før. Når det er sagt har Veronica klart å opparbeide seg en stil som er veldig henne. All kreds til henne for det, sier helgerud.
Hun mener Oslo Runway er viktig fordi Norge er i ferd med å bli en mer og mer kredibel moteaktør.
– Da er det selvfølgelig veldig viktig å ha en seriøs og kredibel arena hvor flinke folk både på og utenfor catwalken får lov til å få vist seg frem. På den måten vil vi bli enda større og en enda mer kredibel aktør i fremtiden tror nå jeg, konkluderer hun.
Les også: