Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Er vifter sommerens heteste tilbehør?
Foto: Instagram/@chiaraferragni

Er vifter sommerens heteste tilbehør?

«Fin måte å flørte på».

Med hetebølger flere steder, har sommeren for alvor meldt sin ankomst. Da kan vifter være en perfekt og ikke minst elegant måte å kjøle seg ned på.

Vi snakker ikke om hverken gulvstående vifter fra Clas Ohlson, som ble hyppig utsolgt under den tre måneder lange hetebølgen tilbake i 2018, eller mekaniske vifter til 40 kroner (selv om de er geniale, da).

Håndholdte, vakre vifter som lar tankene vandre til sørligere strøk er det vi tenker på. Perfekte enten man sitter på balkongen med en bok, på bar med en cocktail eller nyter et horisontalt slaraffenliv på stranden.

Da Dior viste sin Cruise 2023-kolleksjon nylig i Sevilla i Spania, spilte vifter hovedrollen.

Det franske motehuset hadde for anledningen samarbeidet med den 200 år gamle viftefabrikken Abanicos Carbonell i Valencia. Resultatet var sorte vifter i blonder som hang fra modellenes midjer, ifølge The Guardian.

Maria Grazia Chiuri, sjefsdesigner i Dior, skal ha sagt før visningen at hun planla å introdusere vifter som en ny tilbehørskategori i sine Dior-butikker.

Vifter er et symbol på spansk stil, men skal også ha dype røtter i Venezia og Kina.

– Middelhavskultur har så mange forbindelser, innenfor dette feltet og utenfor, ingenting er helt separert. Men det er fremdeles noe formelt ved spansk stil jeg finner veldig vakkert, sier Chiuri til The Guardian.

chiara ferragni med vifter
Influencer Chiara Ferragni på vift med Dior i Sevilla. Foto: Stephane Cardinale – Corbis/Corbis via Getty

Nylig viste Cartier frem sin high jewelry-kolleksjon i hete Spania. I over 40 varmegrader utstyrte smykkemerket sine inviterte gjester med vifter.

– Viften er et vakkert, funksjonelt tilbehør som gir en ekstra dimensjon til antrekket og stilen, sier Kine B. Hartz, sjefredaktør i Costume, som var blant gjestene i Madrid.

Les også
Foreo-sjefen: – Skjønnhetsteknologibransjen er i stadig endring

Hun mener viften motemessig er et fint tilbehør som er tilgjengelig for mange.

– At motehusene nå lanserer vifter vil dryppe nedover og gi rimeligere alternativer.

– Med somrer som blir stadig varmere og klimaendringer som gir flere hetebølger, møter moten nå et nytt behov, som ikke har vært så tilstedeværende tidligere.

Selv har hun et langt forhold til vifter, og brukte det ofte da hun bodde i Tokyo.

– Jeg ble introdusert for vifter av en italiensk venninne i et bryllup for flere år siden. Det var en varm sommerdag, så det var deilig å ha viften under middagen. Etter det har jeg faktisk alltid hatt et par vifter med meg i vesken på ulike arrangementer.

Flamencodanser: – Et eget språk med hemmelige beskjeder

– Da jeg ble introdusert for flamenco lærte jeg meg å danse med vifte. Først trodde jeg at den bare var for dansing, men under min første tur til Spania oppdaget jeg at kvinner satt med vifter på kafeer og på teatret, sier Kari Helene Østby, som har drevet flamencodansesenteret Centro de Flamenco i Oslo i snart 30 år.

Hun forteller at vifter er en hverdagslig, men estetisk bruksgjenstand. Og i flamenco dekoreres den med alle mulige farger, prikker – kalt lunares i flamenco, og blomster.

Man bruker vifter for å kjøle seg ned i varmen, men viften har også et eget språk med hemmelige beskjeder, ifølge Østby.

kari Helenę østby
Kari Helene Østby. Foto: Lise Halten

– Sitter man på restaurant og vifter langsomt, da er man kanskje ventende eller signaliserer at man sitter alene. Vifter man fort, er man kanskje veldig opptatt. Med en lukket vifte kan man slå den på kinnet, for å signalisere at man vil ha et kyss der.

– Viften er et sterkt virkemiddel. I flamenco kan man danse med vifte i ulike palos, altså dansestiler. Noen bruker viften som et rytmeinstrument og slår den rundt på kroppen i takt med musikken.

Viften kan spores tilbake til Asia rundt 600-tallet, og er blitt en essensiell del av flamenco nettopp på grunn av språket, ifølge El Palacio Andaluz.

Les også
Motehøydepunktene fra Øyafestivalen 2022

I Spania selger mange butikker vifter, og det finnes også egne spesialbutikker hvor man kan kjøpe vifter til både to euro eller håndlagde til flere tusen kroner.

gladys
Operasangerinnen Gladys Swarthout med flamencokostyme og vifte. Foto: Bettmann via Getty

Også museet Fondation Louis Vuitton i Paris selger vifter som en nyhet i museumsbutikken sin.

«Tidligere symbolet på parisisk chic, er vifte det nye must have-tilbehøret», skriver museet på nettsiden sin.

Den britiske designeren Christopher Kane har tre versjoner som i åpnet tilstand viser påskriftene «More Joy», «Special» og «Sex». Gidder du ikke å punge ut 44 dollar for en vifte, har Søstrene Grene en rimeligere versjon.

Viften er imidlertid ikke noe nytt i moteverdenen.

Dronning Elisabeth I brukte ofte vifter. Visstnok for å trekke oppmerksomheten mot hendene sine, som hun skal ha ment var hennes beste trekk.

Karl Lagerfeld skal ha lagt sin elsk på vifter fordi de skjermet i offentligheten, og han beskrev dem som «en vegg mellom verden og meg selv», ifølge The Guardian.

Karl lagerfeld brukte vifter
Karl Lagerfeld brukte ofte vifter. Her i 1995. Foto: Rose Hartman via Getty

Det praktiske tilbehøret gjorde så smått comeback i 2017, da Gucci viste en versjon på catwalken i Milano. Like etterpå begynte Beyoncé å bruke vifter på basketballkamper, Rihanna hadde en med i en samarbeidskolleksjon for Puma og skuespiller Lupita Nyong’o brukte en på den røde løperen under the Met Gala i 2019.

– Vifter er tilgjengelige for enhver alder, fasong, størrelse eller kjønn, noe som gjør dem moderne. De er et demokratisk motetilbehør – moren min bruker en på toget, og søstrene mine på festivaler, sier Daisy Hoppen, som står bak det London-baserte viftemerket Fern Fans til The Guardian.

– De er bærekraftige, ikke forgjengelige. En i bra kvalitet kan være i håndvesken din i årevis. De er også en fin måte å flørte på.

Les også
Derfor er Devon Ross motebransjens nye yndling

Les også: På festival i sommer? Her er våre beste tips

Siste saker

Mest lest nå
Les mer