Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Er memes helsefarlig?

– De kan være med på å normalisere uønsket oppførsel som «trolling», «body shaming og mobbing

Ordet «meme» ble først brukt av religionskritikeren Richard Dawkins i 1976 for å beskrive tanker som spres fra hode til hode. I dag har memes fått en litt annen betydning, og er et av de største og mest populære internett-fenomenene gjennom tidene. Mange lever av å lage eller spre memes gjennom Instagram-profiler med millionvis av følgere, og noen memes – for eksempel «Pepe the frog«, «Reaction images», «Arthur’s fist» og «Evil Kermit» – har blitt laget i endeløst mange ulike versjoner.

Men nå kan det vise seg at memes kanskje ikke bare er helt uskyldig moro.

En gruppe akademikere med doktorgrad i alt fra business og økonomi til sport og helsevitenskap har nå publisert en studie kalt «Analyzing The Effects of Internet Memes on Young Teenagers’ Health and Health Behaviors». Denne har de sendt til parlamentet i Storbritannia. 

Resultatet viser, ifølge dem, hvordan memes kan ha en rekke negative effekter på unge mennesker.

– De kan være med på å normalisere uønsket oppførsel som «trolling», «body shaming», og mobbing. Virker man følelsesløs ovenfor disse tingene kan det indikere at man har adoptert denne apatien, skrives det ifølge nettsiden Highsnobiety. 

Det ble også advarte om at memes kan være med å bare forverre fedmeproblemet blant Englands tenåringer, ettersom det gjerne tas lett på usunn spising i bildetekstene.

– Det ville vært mer eller mindre sosialt uakseptabelt for deg og meg å ha en samtale der jeg plutselig sa at jeg akkurat hadde spist en hel sjokoladekake. Men dersom noen poster en meme er det lettere å fortelle seg selv at det er både normalt og OK, det er bare «sånn jeg er». «Anti-helse»-budskap blir popularisert, forklarer Dr. Ashley Casey til The Telegraph. 

Les også
9 barer vi vil feire 17. mai på

I uttalelsen heter det også at memes selvsagt generelt ses på som underholdning, men at de også representerer kulturell praksis.

– Det er denne som ikke ser ut til å ta i betraktningen de spesifikke behovene tenåringer har.

De påpeker at tenåringer er spesielt mottakelige for budskap på nett – og at de aller mest populære memesene, som får mest kommentarer, likes og delinger, gjerne er de med de mest negative budskapene.

Melanie Magin, som er post-doc ved NTNU innen feltet medie-sosiologi og tidligere har forsket på online kommunikasjon, mener ungdom generelt bruker internett alt for mye. 

– Man snakker gjerne om generasjon «always on». Det kan selvsagt ha en negativ innvirkning, forteller hun til Melk & Honning.

Magin mener likevel ikke at majoriteten av unge mennesker blir svekket psykisk ved å bruke for eksempel sosiale medier.

– Det er for mange faktorer involvert i dette, for eksempel det sosiale miljøet man er oppvokst i.

Hva gjelder memes påpeker hun at det er for generaliserende å hevde at alle varianter er noe negativt.

– Det kommer jo helt an på budskapet. Jeg tenker at de kan både ha positive og negative effekter. Det handler jo selvsagt også om den enkelte ungdom, hva slags type personlighet, om man er stabil eller allerede sliter, om man er fornøyd med seg selv eller ikke, om man mottar budskapet på negativt vis.

– Men det er klart at enkelte memes kan ha en viss innvirkning. Bildene virker veldig direkte, mye mer direkte enn rene tekster.

Bilder: Via Instagram

Les også
Luksusnettbutikkene har fått sansen for norske Kolours Jewelry

Les ogsåLuksusmerke lar memes stå for kampanjen?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer