Latt seg inspirere av Paris.
Med utfordrende tider i retail, høye husleier og økt konkurranse fra nettbutikker, er pop-up blitt et stadig mer kjent og kjært konsept.
Nå åpner det norske motemerket Envelope1976 med Celine Aagaard og Pia Nordskaug i spissen dørene til sin pop-up i sitt nye studio og kontor på Øvrefoss på Grünerløkka i Oslo.
Her er alt fra tidløse garderobeskatter som kåper, strikk, resirkulert kasjmir og plagg lagd i nedbrytbar cupro, til kjoler laget av overskuddsmaterialer fra produksjon og unike showpieces, forteller Aagaard.
Til helgen er designteamet deres på plass, som er behjelpelige med å customize og sy om Envelope1976-plagg. Om det skulle være seg å sy om en bukse, gjøre et skjørt om til en topp, eller gjøre om en kjole til en topp.
– Det å gi plagg lengre levetid både ved hjelp av styling, men også i form av reparasjon er selvsagt noe vi ønsker å bidra med mer fremover, sier Celine Aagaard til Melk & Honning.

– Vårt eget lille Marais-showroom på Løkka
Området hvor det norske motemerkets studio, kontor og nå også pop-up shop ligger, sammenligner hun med Marais i Paris. Et nabolag fullt av kreativitet, vintagebutikker og liv og røre – ikke ulikt Grünerløkka.
– Det var en av våre innkjøpere som omtalte området som Marais da de kom på innkjøp til oss rett etter at vi hadde flyttet inn i nye lokaler. Og vi følte litt at ja, nå som vi ikke kunne reise til Paris – så kanskje vi rett og slett skulle skape vårt eget lille Marais-showroom på Løkka.
– Å komme hit er litt som å komme hjem. Vi har selv hatt tilknytning til Løkka i mer enn 24 år. Jeg bodde her fra jeg var 20, nå kun en sykkeltur unna, og Pia bor rett rundt hjørnet. Hattene våre designet i samarbeid med Haga Hats ble til i kjellerlokalet til Håvard Haga to blokker bortenfor. Og noen venner drev Pryser film borti gata.
De er blitt tatt godt imot, og Aagaard mener området definitivt er i vekst med både allerede etablerte og nye aktører.
– Her skjer det mye spennende og all vekst er organisk, noe som passer oss som brand bra. Øvrefoss er blitt lokasjon for flere vintagebutikker slik som Ekko Shop og Good Vibes Vintage, Haga Hats, hyggelige kafeer som og mer etablerte lokale steder som Gevir og Supreme Roastwork. Lenger ned på Løkka ligger flere av våre favorittspisesteder, barer og butikker.

Latt seg inspirere av Paris-lokaler som kombinerer showroom med butikk og kafé
Pop-up-konsept er imidlertid ikke noe nytt for det norske motemerket, som hadde en pop up i Drøbak i sommer.
– Pop up-butikken i Drøbak var et resultat av løsningsorienterte teammøter under lockdown, og butikken gikk veldig bra. Vi sto der selv, ble kjent med kundene på en helt annen måte enn man ellers blir, og fikk føle litt på et konsept som ga mersmak.
– Da vi var på jakt etter nye lokaler, var vi utelukkende ute etter noe på bakkenivå med muligheter og store vinduer slik at studioet kunne fungere som mer enn bare et kontor.
Merket har tidligere hatt showroom i Paris, og har sånn sett latt seg inspirere av lokalene på bakkeplan, som både fungerer som showroom, butikk og kafé.
– Da muligheten åpnet seg på Øvrefoss, var vi solgt. Vi byttet lokaler bare noen uker etter at vi signerte kontrakten her. Og gjorde innsalg med både norske butikker og Net-A-Porter på Zoom dagen etter vi flyttet inn.

– Mer transparent måte å vise hvordan man jobber på
– Hvorfor er pop-up et konsept som passer bra for dere?
– En pop-up-butikk krever mye arbeid og gjør seg ikke selv. Men er samtidig et konsept som gir rom til forandring og eksperimentering. Samtidig er det kostnadsmessig bedre butikk for en liten bedrift som oss. Det er en fin måte å kunne teste konseptet vårt på. Samtidig som det er en ny måte å tenke 360 kontor på.
Aagaard er overbevist om at vi vil se mer av dette i fremtiden.
– De vanlige arbeidsplassene er i endring. Den utviklingen har vi sett tydelig under koronapandemien. Samtidig er en pop-up i kombinasjon med et studio og kontor også en mer transparent måte å vise hvordan man jobber på.
– Hver dag jobber vi med prosjekter og tegner nye plagg for «åpent» vindu her på Løkka. At vi nå også har muligheten til å invitere forbipasserende inn er hyggelig.
At pop-up-konseptet er mobilt er noe av det som ifølge Aagaard gjør det spennende ettersom det kan tilpasses markedet
– Spesielt i en tid som denne gir det muligheter til å teste ut byer og steder der man kanskje ikke ellers er representert.
– Er fysisk butikk noe som er i planene?
– Vi ønsker å vokse organisk, og er fortsatt en liten bedrift i vekst. Vi tester ut mindre ad-hoc-prosjekter. Men det er jo drømmen å en gang kunne åpne en egen konseptbutikk i en eller annen form.

Envelope1976 stakk av med gjev motepris
Forrige uke gikk Costume Awards av stabelen i Oslo, hvor det i ettertid ble bekreftet koronasmitte på motefesten, og flere gjester er blitt satt i karantene.
Envelope1976 stakk av med prisen Årets norske designer under motefesten. En slik utmerkelse betyr for motemerket anerkjennelse i bransjen, forteller Aagaard.
– Vi er veldig stolt over å ha mottatt en så kredibel pris, og prisen Årets norske designer 2020 er en stor motivasjon for Envelope1976 til videre satsning etter to år på markedet.
– Vi har truffet en nisje med vårt konsept der vi ikke bare har fokus på mer bærekraftige materialer, men også på versatil bruk og multibruk av plaggene vi designer.
Merket håper de også i fremtiden kan bidra til å inspirere andre forbrukere og bransje. Og at de sammen med andre aktører kan fremme en mer bærekraftig moteindustri.
– Å motta en slik pris i et år som har vært annerledes for alle betyr også noe helt spesielt. Det har vært svette, tårer og hardt arbeid for å få dette til, og også krevd ekstra ressurser for å tenke nytt og annerledes.
Envelope1976 sin pop-up i Øvrefoss 6 i Oslo har åpent fredag 12-18 og lørdag og søndag fra 12-16 denne uken.
Les også: Internasjonal opptur for norsk motemerke