Moteskolen er i hardt vær etter rektor Geir Nordli mister franchiserettighetene til Esmod-navnet.
I dag melder Dagens Næringsliv om omfattende problemer på Esmod. 55 elever har engasjert advokat og vurderer erstatningskrav for utdannelsen verdt 90.000 kroner i året.
Elevene melder om mangelfull undervisning med dårlig fagkunnskaper og høyt fravær blant lærere. Skolen har slitt med dårlig rykte i en årrekke, med høyt frafall av elever og lite oppfølging.
Klesdesigner Synnøve Mo var elev ved skolen i 1999, og hun forteller Melk & Honning at det var dårlig stemning allerede da.
– Jeg studerte med ressurssterke elever, som Cecilie Melli og Kristine Vikse. Jeg begynte for å kunne jobbe i moteindustrien, med vekt på industrien. Da følte jeg Esmod var det eneste relevante alternativet. Senere dro jeg videre til Paris, hvor opplegget var mye proffere. Jeg husker det var mye rot og mange misfornøyde elever i Oslo, de fikk faktisk sparket en lærer etter at jeg dro, sier Synnøne.
Nåværende rektor Geir Nordli tilbakeviser kritikken, og forklarer bruddet med forskjellig visjoner. Han vedkjenner også at det har vært lærerkonflikter i 2014, men at dette nå er løst.
Skolens hovedkonkurrent KhiO tilbyr bachelorstudium i kostyme- og klesdesign, og har de siste årene opplevd økte søkertall.
– Sammenligner jeg med venner som valgte KhiO ser jeg Esmod var en veldig hard skole, med mye stress, jag og fokus på karakterer. Nå ville jeg nok ikke valgt den skolen, men i 1999 var det ikke noe alternativ. Esmod har fått et dårlig rykte, og noen ganger er det som en motsatt fjær i hatten. Men mye handler om studenten selv, og hvor kreativ og oppegående man er, fortsetter Synnøve.
Tidligere Esmod-student og lærer Elinor Johanne Hess tar over franchiserettighetene 1. juli. Med seg har hun mangeårig rektor og grunnlegger Nils Christian Ihlen-Hansen, sammen håper de å løfte kvaliteten til et internasjonalt nivå. Flere elever har tidligere sluttet halvveis i skoleløpet, for å fortsette utdannelsen i utlandet.
– Mange lærere var erfaring- og kunnskapsløse, enkelte møtte ikke opp i det hele tatt. Elever ble utbrent og utmattet, uten noe særlig støtte. Livet på Central St Martins er stikk motsatt. Det er mer å gjøre, men man holder motivasjonen oppe, sier en anonym, tidligere Esmod-student til Melk & Honning.
Studenten byttet delvis over til prestisjeskolen Central St Martins i London.
Hess forteller Dagens Næringsliv at den nye undervisningsplanen vil gjennomgå omfattende endringer, etter det hun karakteriserer som avvik fra Esmods grunnpilarer.
I 2011 omsatte skolen for 11,1 millioner kroner, med et driftsresultat på 79.000.
Geir Nordli avviser kritikken, og hevder skolen har skreddersydd et studium for det skandinaviske motemarkedet – hvor flere elever har fått kommersielle jobber etter hans overtakelse.