Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Bilde fra Sex and the City

Ekspertenes beste tips til vårrengjøringen

– Ikke ta deg vann over hodet.

Så fort våren melder sin ankomst klør det i fingrene til mange etter å ta en skikkelig runde med både vasking og rydding hjemme. For det er ikke bare et nytt år som regnes som «en ny start».

Våren vekker på mange måter de samme følelsene i oss, og alt fra kjøkkenskuffer, gulv, vinduer og klesskap skal vaskes og organiseres.

Men det er ikke bare bare å hverken sette i gang eller vite hvordan man skal få det gjort på best mulig vis.

Vi har derfor spurt to eksperter på området om deres beste tips og triks til vårrengjøringen.

– Jeg kjenner det rykker i rydde- og vaskefoten sjøl, jeg, så fort det blir lysere ute og kalenderen viser at det er vår, sier Synnøve Skarbø til Melk & Honning.

Hun er blant annet kjent som hele landets ryddedronning, med programmet Synnøve rydder opp og bøkene Synnøves system – slik ryddet jeg meg lykkelig og Synnøves system – ryddelykke fra A til Å.

For at du ikke skal miste piffen underveis, anbefaler hun å ta for deg kategori for kategori i stedet for ett og ett rom.

– Begynner du på kjøkkenet, for eksempel, er det en overhengende fare for at du blir drittlei før du er kommet helt rundt, og da ender du opp med at det blir mer kaos i stedet. Altså det motsatte av det som var planen, sier Skarbø.

Hun tipser om å velge den kategorien som gir deg mest godfølelse å få orden i, og gjøre deg helt ferdig med den før du går videre til neste.

– Regelen er alltid den samme:

  1. Samle sammen alt i den kategorien du vil rydde opp i. Få det ut av skuffer, hyller og skap!
  2. Gå gjennom haugen, og kvitt deg med det du ikke bruker eller elsker. Sorter etter kategori.
  3. Vask de tomme skuffene og hyllene før du legger det du skal beholde tilbake på plass.
Ekspertenes beste tips til vårrengjøringen
Synnøve anbefaler å ta for seg kategori for kategori i stedet for ett og ett rom. Foto: Instagram/ @synnoveskarbo

Skarbø sitt beste tips for å lage et godt system er å dele inn i kategorier.

– Det som er i «samme familie», skal ligge på samme sted. Ikke spre sko rundt omkring i huset, eller bland spisebestikk med stekespader og muffinsformer i kjøkkenskuffen, sier hun.

Hva tenker du er det viktigste å ta tak i når man gjør hjemmet klart til våren?

– Å kvitte seg med mest mulig! Og å ta alt ut av skuffer og skap, slik at du får vaska grundig før du legger noe tilbake på plass. Dessuten: Jo færre ting du har, desto lettere blir det å vaske neste gang, sier Skarbø.

Å rydde i klesskapet er en naturlig del av vårrengjøringen for mange, og Skarbø deler noen gode tips for å få en ryddig og oversiktlig garderobe.

– Først og fremst: UT med alt du ikke bruker og som du knapt husker at du eier.

Også her anbefaler hun å dele inn i kategorier.

– Gensere for seg, topper for seg, bukser for seg og så videre. Sorter også gjerne etter farger, da er det lettere å finne fram, sier Skarbø.

– Bruk kurver eller bokser til å sortere småtteri i.

Og sist, men ikke minst:

– Alt skal ha sin faste plass!

Har du noen andre gode tips du vil komme med?

– Ikke tenk at du skal ta hele huset i en jafs. Da blir det hverken skikkelig ryddig eller reint, sier Skarbø.

Bruk heller den tiden det tar å gjøre det ordentlig, tipser hun.

– Lag deg gjerne en plan for alt du skal gå gjennom i løpet av en måneds tid, og om du bare rekker den minste skuffen på badet en dag, så er du uansett ett skritt nærmere et ryddigere liv, avslutter Skarbø.

Ekspertenes beste tips til vårrengjøringen
Synnøve tipser om å bruke god tid, i stedet for å ta alt i en jafs. Foto: Instagram/ @synnoveskarbo

Liv Gravdahl, også kjent som Hurryliv, deler rydde- og vasketips på TikTok og har skrevet boken Endelig ryddig!.

– Ikke ta deg vann over hodet. Jeg liker å starte med et og et rom, sier hun til Melk & Honning.

– Er det et lite rom med hvor det ikke er så mye å ta tak i er målet å fullføre rommet på kort tid. Én til to timer, legger hun til.

Er det et større prosjekt, som kjøkkenet, forteller Gravdahl at hun tar én og én skuff.

– Dette gjør jeg mens pastaen koker eller pizzaen er i ovnen. For det er faktisk ikke mange minuttene man trenger på en skuff.

– Ofte er det slik at når jeg får begynt på den ene skuffen så føler man en mestring/tilfredsstillelse og tar kanskje et par til.

Gravdahl tipser om å begynne i det små.

– Husk at vi har alt for mange ting i dagens samfunn og vær flink til å kaste, gi bort og selge. Denne runden har jeg to ganger i året. Det jeg har mye av gir jeg bort og søppel legger jeg i garasjen slik at vi kan kaste dette ved anledning. 

Ekspertenes beste tips til vårrengjøringen
Liv anbefaler å begynne i det små. Foto: Instagram/ @hurryliv_

Gravdahl mener at det aller viktigste er å ikke stresse med å gjøre alt på en gang.

– Systemene blir ofte ikke bra om man skal hasterydde gjennom et hus på en helg. Jeg gir meg selv gjerne en periode på et par måneder for å gå gjennom huset. Si fra mars til mai, forteller hun.

Da begynner hun gjerne med kjøkken og smårom, og til slutt garderobene.

– Garderobene krever gjerne litt tid for at det skal bli bra, så dette blir et helgesyssel. Men når man først er i gang er mye gjort på et par timer.

For å få et godt system forteller Gravdahl at det er viktig å få alt ut av skuffen, skapet eller rommet – og gå gjennom alt.

– Få bort det som ikke skal tilbake og du har allerede gjort den største delen av jobben, sier hun.

– Det viktigste for meg er å være streng med meg selv. Man trenger virkelig ikke fem ostehøvler eller seks sausgryter. Har man et par av hver ting er det mer en nok.

Når man har kvittet seg med det overflødige er det plutselig mye mer ledig plass i skuffer og skap.

– Da har man rom til å ha en skuff med gryter og en skuff til bakeboller. Ting får sin faste plass, og det blir oversiktlig og mye lettere å holde systemet, sier Gravdahl.

På kjøkkenet hennes har systemene holdt seg og det eneste hun trenger å gjøre er å vaske ut av skuffene. Men det er riktignok ikke alle steder dette fungerer like godt.

– Som for eksempel klesskapet. Jeg har selv tre små barn som ofte finner klær selv og bytter mye klær. Her har jeg funnet ut at jeg ikke gidder å stresse meg ihjel for å ha de perfekte garderobene med tellekanter, forteller Gravdahl.

– For det ville vært en fulltidsjobb. Hver gang jeg tar ukesrengjøring tar jeg en liten swipe her. Og ved sesongbytte av klær går jeg gjennom alt i alle garderobene. Ut med det som er for lite og pakke vekk vinterklærne eller sommerklærne. Disse halvårsoppryddingene holder lenge og gjør at systemet holdes tålig greit.

For Liv er det viktigste å være streng med seg selv under vårrengjøringen. Foto: Instagram/ @hurryliv_

Hva tenker du er det viktigste å ta tak i når man gjør hjemmet klart til våren?

– Bytting av alle sesongartikler er viktig for meg. Vinterdresser og ull trenger ikke fylle opp gangen på sommeren. Dette pakker jeg bort og gangen er alt mye ryddigere, sier Gravdahl.

– Akebrett, snøfreser og ski trenger ikke lenger stå mest tilgjengelig ute eller i garasjen. Dette legger vi i en annen bod for sesongen. Da er det frem med raker, gressklipper og sykler.

Gravdahl påpeker at man kan tenke at dette er et ork.

– Men lysere tider gjør meg glad og det er virkelig en glede og en lettelse å gjøre hus og hjem klart for sesongen.

Hun forstår likevel at hennes situasjon, med et stort hus på landet, er en annen enn for de som har leilighet i byen.

– Ikke alle har tilgang på boder hvor man kan lagre vinter- eller sommerartikler. Men her gjelder det å være kreativ.

Gravdahl tipser om å utnytte plassen under senga, ved å kjøpe skuffer med hjul eller kasser og skjule det med en sengekappe.

– For meg er vårrengjøringen en ny start hvor man ikke skal stresse. Men ta deg et par måneder for å gjennomføre. Lag deg gjerne en liste over alt og når du skal ta det. Det å krysse ut oppgaver på en liste er en god følelse.

Vårrengjøringen trenger ikke være stressende. Bilde fra filmen American Hustle

Kjøkkenet er kanskje et av de største prosjektene under vårrengjøringen, med mange skuffer og skap. Hva er dine beste tips når det kommer til rengjøring og organisering her?

– Kjøkkenet er alltid det første rommet jeg begynner på i vårrengjøringen. Fordi det er et rom man kan ta litt og litt. Ti til femten minutter hver dag i en uke under eller etter middagslagingen så er mye av jobben gjort, sier Gravdahl.

– Grunnen til at jeg anbefaler skuff for skuff er fordi det fort kan bli overveldende å ta ut alt i hele kjøkkenet og bli demotivert halvveis. Våropprenskningen blir heller ikke like bra av dette da man slurver litt når man blir lei.

Avslutningsvis påpeker Gravdahl at dersom du har en familie, er det flere om jobben.

– Det er ikke slik for oss at vårrengjøring og ryddingen bare faller på meg. Jeg organiserer ofte prosjektet, men mann og barn må også hjelpe til, sier hun.

Om de for eksempel skal ta garderoben og rommet til barna, hjelper de med å tømme og sortere det som ikke passer.

– Det er deres oppgave å levere til naboen, som pleier å arve, sier Gravdahl.

– De kan fint legge sin egen Lego i en kasse. Lær dem å re opp sengen, det trenger ikke være perfekt. Men det er perfekt når de gjør så godt dee kan. Barn kan tørke støv og hjelpe med å sette ting på plass. 

Gravdahl forteller at også mannen hennes deltar i prosjektene på lik linje som henne.

– Vi vasker vinduene et par ganger i året og da tar en alle vinduene på innsiden og en på utsiden. Når alle bidrar får vi gjort jobben fortere og det er mer tid til å nyte en softis i vårsola etterpå, avslutter hun.

Les også: M&H toppliste: 17 plagg og tilbehør til vårgarderoben

Siste saker

Mest lest nå
Les mer