Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Slik endrer ekspertene sin hudpleie om høsten
Foto: Hiraman via Getty

Ekspertenes beste tips til hudpleie om høsten

Bli høstklar med disse tipsene.

Krispere luft og kaldere vind og vær kan gi et aldri så lite sjokk for det som tidligere var sommervarm, solkysset hud. Det er en kjent sak at huden har ulike behov året igjennom. Så hva slags hudpleie bør man gå for når sesongene skifter?

Slik prepper ekspertene huden klar for høsten.

For Cathrine Stabel i nettmagasinet Helt Krem, som skriver om hudpleie, er mer fukt og ingredienser som styrker hudbarrieren essensielt når sommeren er over og høsten kommer.

– På høsten og vinteren er luften tørrere og nesten uansett hvordan hudtype man har, bør man prøve å få mer fukt i huden. Riktig fukt er undervurdert mot mye: Kviser, linjer og rynker, rødhet og lignende.

– Serum med hyaluronsyre funker jo for alle hudtyper og kan lett legges til før fuktighetskrem for litt ekstra fukt. Både Oio Lab Aquasphere og Vichy Liftactive Supreme H.A. Epidermic Filler er gode alternativ.

Hvilke produkter klarer du deg ikke uten i høst?

– Generelt bruker jeg alltid C-vitamin, fukt og solkrem hver dag uansett sesong, men legger til mer fuktighet og beskyttelse på høst og vinter. Jeg ser for eksempel etter ceramider, glycerin, cica (centella asiatica) og olje.

Skinceuticals C E Ferulic, serum med C-vitamin, gjør alt som er bra, øker kollagenproduksjon, lysner pigmentering og er beskyttende som antioksidant. Great Barrier Relief fra Krave Beauty, et kremet serum som roer ned huden og styrker hudbarrieren. Huxley Secret Of Sahara Cream; More Than Moist; Jeg bytter litt på fuktighetskrem, men denne er litt tykk i konsistensen, gir masse fukt uten å føles fet og passer perfekt nå på høsten.

La Roche Posay Anthelios Age Correct SPF 50, har litt tykk konsistens, men smøres lett ut og føles bra på huden. Null stress å bruke solkrem når den er så god. Squalane kapsler fra No7, en superlett olje som mykgjør og sørger for å holde på fuktigheten i huden i tørr høst/vinterluft.

Cathrine Stabel i Helt Krem
Cathrine Stabel. Foto: privat

Når det gjelder hva hun styrer unna på baderomshyllen når det blir kaldere i luften, er det ikke nødvendigvis produkter hun legger helt bort. Men hun pleier å bytte rens og fuktighetskrem.

– Jeg går fra rens med leire og BHA (salicylic acid) på sommeren til mildere rens med ceramider og beroligende ingredienser på vinteren, for å ikke tørke ut huden. Jeg bruker stort sett lette fuktighetskremer på sommeren og de blir byttet ut med rikere fuktighetskremer for høsten og vinteren. Spesielt på fjellet. Da er det Cicalfate fra Avene eller La Roche-Posay Cicaplast Baume B5 som gjelder. 

Er det noen hudpleietrender du skal teste ut i høst?

– Såkalt slugging er en trend fra Reddit. Den er ikke for alle, men for de med tørr hud er det gull. Det betyr at man smører vaselin over fuktighetskremen på kvelden, i et tynt lag, for å holde ekstra godt på fuktigheten. Veldig mange tror man må kjøpe dyre produkter for å få fin hud, det er bare tull. Det finnes veldig mange billige og bra produkter. Det gjelder bare å skjønne hvilke ingredienser og produkttyper akkurat din hud trives med.

– Sesongskiftet fra sommer til høst er tiden for sterkere ingredienser og syrer. Så jeg trapper alltid opp bruken av Retinol når vi går inn i høstsesongen, sier Helene Bruland i nettmagasinet Lowrí, som blant annet skriver om hudpleie.

– Retinol bruker jeg da hver kveld og er min favorittingrediens i hudpleie. Ingrediensen går på hudtekstur, fine linjer, pigmentering og gjør også godt for hud med akne.

Helene Bruland om sin hudpleie
Helene Bruland. Foto: Instagram/@helenehanalla

Hvilke produkter klarer du deg ikke uten i høst?

– Med lavere temperaturer og tørrere luft ute, responderer huden min med å bli tørrere og litt gusten. Derfor er jeg avhengig av fuktighetsmasker gjennom høsten. Min favoritt er Skin Hydrating Masque fra Dermalogica som jeg helst sover med 1-2 ganger i uken.

– Jeg bruker alltid ansiktsmasker lengre enn det står man skal på bruksanvisningen, så lenge det ikke er masker med aktive ingredienser.

– Jeg pleier også huden innenfra med kosttilskudd som Skin Omegas+ og Skin Moisture Lock fra Advanced Nutrition for å bevare fuktighet i huden. 

Hun faller imidlertid ikke for fristelsen å bruke fete fuktighetskremer selv om huden føles tørrere.

– En fet fuktighetskrem passer ikke til alle hudtyper og kan skape irritasjoner og tettede porer. I stedet bruker jeg serum og fuktighetskremer som jobber godt sammen og inneholder de riktige ingrediensene. Blant annet ingrediensen niacinamide som øker et stoff som heter ceramide og frie fettsyrer. Dette forhindrer huden fra å miste vanninnhold, slik at den beholder mer fuktighet og føles jevnere og glattere ut.

Hudpleietrender synes hun er vanskelig å følge, for det er sjeldent en trend passer til enhver hudtype.

– Nå i høst er blant annet mikrobiom hudpleie en trend. Dette handler om å bevare og tilføye huden probiotika som er gode levende bakterier, samt prebiotika som fungerer som næring for de levende bakteriene. Dette har lenge blitt brukt som kosttilskudd for å bevare en sunn tarmflora som igjen gir gode resultater på huden, men nå er dette et stort fokus i hudpleieprodukter også. 

– Jeg personlig bruker høsten til å bygge opp og reparere huden etter en sommer med mye sol ved å ta sterkere hudpleiebehandlinger som man ikke bør ta gjennom sommeren, som microneedling og laser.

– Jeg bruker også produkter med ingredienser som styrker hudbarrieren. En svekket hudbarriere kan ofte være årsaken til mange hudproblemer. 

– Essensielt om høsten? Det vil bli å renske opp huden etter sommeren, sier influencer Mario Aleksander Rojas Bøckman til Melk & Honning.

Mario Aleksander Rojas Bøckman om hudpleie
Mario Aleksander Rojas Bøckman. Foto: Instagram/@tinytechobrat

– Med varme, solkrem, svette, masker og lange netter med fest, får jeg alltid utbrudd på sommeren. For en som har sensitiv hud som får utbrudd, går høsten til ordentlig syrebehandling og retinol/retinoid.

Ettersom man får ekstra solsensitiv hud ved disse behandlingene, går han litt vekk fra de i sommermånedene.

– De kommer dog rett tilbake for å motvirke urenheter, utbrudd og arr på høsten.

Hvilke produkter innen hudpleie klarer du deg ikke uten i høst?

Niacinamide-pulver fra The Ordinary, som jeg blander i vannbaserte serumer. Det hjelper virkelig på alt fra tette porer til fine linjer. Og ikke minst Ole Henriksen Wonderfeel Double Cleanse, som er en kremrens som virkelig renser dypt og som man kan massere ansiktet med ordentlig, uten mye motstand hvor man drar i huden.

Siden han har lett for å få utbrudd, demper han litt på solkrembruken på høsten.

– Noen river sikker av seg håret når de hører det, men jeg går over til å ikke bruke det like ofte, for eksempel hvis jeg vet jeg skal være inne.

– Obs: Man får solskade gjennom vinduer likevel, og det er anbefalt å bruke solkrem hver dag, hele året. Likevel føler jeg dette er best for min hud. Jeg bruker heller en lettere solkrem på de dagene jeg vet jeg skal ut av huset.

Når det gjelder hundpleietrender, tror han at han har testet det meste han er interessert i.

– Hudtrender er ofte mer for gøy, etter min mening. men kanskje noe i badekar, siden jeg nettopp har fått det. Kanskje en digg Bath Bomb fra Lush?

Tove Sivertsen
Tove Sivertsen. Foto: privat

– På sommeren bruker jeg kun fuktighetskrem, solkrem og lar huden hvile. Nå som det er mer tid foran skjerm igjen, legger jeg til et serum, sier Tove Sivertsen til Melk.

Hun jobber på Heaven Scent og driver galleriet Salgshallen i Oslo.

– Jeg elsker hvordan Sturm-kremen Face Creme Rich smelter inn i huden. Det føles som den gir god fukt i dyben. I tillegg bruker jeg The Good C-serumet, i håp om å bevare sommergløden inn i mørketiden.

– Jeg bruker også gjerne tre forskjellige renser, etter behov. Sturm sin cleanser til daglig, oljerensen fra Tata Harper når jeg føler behov for litt ekstra fukt og pleie, og skrubben fra samme merke om jeg trenger noe oppkvikkende på morgenen. Men bruker da ellers bare vann i ansiktet.

– Ellers er Själ sin Perfecting Mask fantastisk om man vil gjøre et lengre rituale på badet. Den minsker porene og gir god glød.

Hva styrer du unna i baderomshyllen når det blir kaldere ute?

– Kremer med vann i og pudrete sminke.

Er det noen trender når det kommer til hudpleie du skal teste i høst?

– Jeg skal fortsette med badstue!

Les også: Slik gjør influencerne seg klare for høsten

Siste saker

Mest lest nå
Les mer