Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Bærekraftig garderobe. Foto: Ida Brun
Foto: Ida Brun

Ekspertenes beste tips til en mer bærekraftig garderobe

– Den mest bærekraftige garderoben består av plagg du allerede har.

Ordet bærekraft blir kastet etter oss så fort vi trer inn i en butikk. Alle vil være bærekraftige, men det er ikke bare enkelt. Det enkleste er ofte å begynne med seg selv og sine valg. Kanskje du har lyst på en mer bærekraftig garderobe, men vet ikke helt hvor du skal starte? Da kan vi hjelpe deg litt på veien.

Vi har tatt en prat med to eksperter som gir oss sine beste tips til hva du bør se etter og hvordan du opprettholder en bærekraftig garderobe.

Bærekraftig garderobe, Anja Bakken Riise. Foto: Instagram/ @riiseanja
Anja Bakken Riise. Foto: Instagram/ @riiseanja

Anja Bakken Riise, leder i Fremtiden i våre hender, forteller at den bærekraftige garderoben består av plagg du elsker, som du har hatt og som du vil holde på lenge.

– Med tanke på hvor stor den bør være, så har tyske forskere kommet fram til at en bærekraftig garderobe i et fire-sesongs land som Norge inneholder inntil 85 plagg. Det gir deg rom til opptil fem nye plagg i året, i tilfelle du trenger å bytte ut noe.

– Den mest bærekraftige garderoben består av plagg du allerede har, forteller Riise til Melk & Honning.

I stedet for å handle nye plagg til en basis- eller kapselgarderobe, er det nyttig å få oversikt over hva du allerede har. Eventuelt kan man arve, kjøpe, låne eller bytte til seg elementer og nøkkelplagg som noen andre ikke lenger trenger.

Riise meddeler at holdbare klær av naturmaterialer som lin, ull, bomull og silke er å foretrekke over plastbaserte klær fra syntetiske fibre som polyester, nylon og elastan.

– Klær i naturfiber nupper mindre og har ofte en bedre evne til å holde form over tid. Plastbaserte klær avgir dessverre mikroplast under både bruk, vask og i avfallsfasen, noe plagg i naturfibre ikke gjør.

– Jeg ville også styrt unna plagg med elektriske elementer i seg, som for eksempel blinkende julegensere. I tillegg til å være teite er disse også vanskelig å materialgjenvinne, sier hun.

Anja Bakken Riise og Fremtiden i våre hender har tatt opp kampen mot fast fashion. Foto: Instagram/ @riiseanja
Anja Bakken Riise og Fremtiden i våre hender har tatt opp kampen mot fast fashion. Foto: Instagram/ @riiseanja

Riise forteller at det viktigste er å huske at det mest bærekraftige plagget er det som allerede henger i skapet ditt, uavhengig av materiale.

I et land med fire sesonger er det av praktiske grunner behov for at garderoben endres med sesongene.

– Pakk gjerne bort vinterklærne om sommeren, så blir det som å få en ny garderobe når det blir kaldere i været og du pakker de opp igjen.

Mange merker og butikker bruker ordet bærekraft om sine plagg, uten at plaggene egentlig er det. Hvordan kan mannen i gata enkelt skille plagg som er grønnvakset fra plagg som er bærekraftig? 

– Dette er et enormt problem, og vi ser stadig oftere at kleskjeder lanserer egne bærekraftmerker og sertifiseringsordninger som villeder forbrukere. Heldigvis har EU lovet å innføre et sett med kriterier for å hundre grønnvasking, men vi som forbrukere må likevel må være på vakt.

– Hvis du først skal kjøpe nye plagg, se etter bærekraftsmerker som er tredjepartssertifisert. For eksempel Svanemerket, GOTS, Naturtextil IVN certified BEST (også for lær) og EU-Ecolabel, tipser Riise.

Videre forteller Riise at en annen utfordring vi stadig oftere ser, er påstander om at plagg er bærekraftige fordi de er laget av resirkulert polyester.

– Det som finnes av resirkulert polyester på markedet kommer som regel fra plastflasker. Det ville være mer bærekraftig og sirkulært om plastflasker igjen resirkuleres til nye plastflasker, enn at de nedsirkuleres til polyester-klær som ikke kan resirkuleres videre. Det kan altså bidra til mer plastavfall, og vi regner ikke det som særlig bærekraftig, fastslår hun.

For å opprettholde en bærekraftig garderobe må du ta godt vare vare på klærne dine.

– Klær av god kvalitet trenger ikke alltid å vaskes, men kan heller luftes mellom bruk. Og når du trenger å vaske tøyet er det viktig å følge vaskeanvisningen for å bevare form, størrelse og farge lengst mulig.

– Enkel reparasjon av knapper og hull i lommer gjør at plagget kan leve lenge. På den måten får du kanskje også et sterkere forhold til et plagg som du har brukt tid på å bevare, avslutter Riise.

Bærekraftig garderobe, Ingrid Vik Lysne. Foto: Instagram/ @ingridviklysne
Ingrid Vik Lysne. Foto: Instagram/ @ingridviklysne

Ingrid Vik Lysne er gjenbruksentusiast og en av fire damer som står bak sysuksessen Fæbrik.

En bærekraftig garderobe for Lysne består av cirka 70 prosent brukt, og 30 prosent nytt fra bærekraftige produsenter.

– Hvis man skal kjøpe noe nytt, som man gjerne må med undertøy, t-skjorter og litt mer forbruksklær, bør det kjøpes fra noen son har produsert klærne på en etisk og bærekraftig måte, sier hun til Melk & Honning.

– Jeg bruker en app som heter Good on You, som rater merkene etter hvor bærekraftige de er. Det er en fin måte å få tips til hvor man skal kjøpe de klærne som man ikke får tak i brukt.

Hvis man ønsker seg en mer bærekraftig garderobe bør du tenke over hva slags gjenbrukstype du er. 

– Liker du å gå på skattejakt, er du gjerne en som liker å handle brukt fra før av. Hvis du er en person som er litt mer skeptisk til å kjøpe brukt, finn ut av hvor du kan gå for at det skal være fristende.

– Når det gjelder å handle brukt på nett, så kan du være mer spesifikk når du søker. Bruk mange søkeord for å få opp akkurat det du er ute etter, og du slipper å lete i flere timer, tipser Lysne.

Så lenge man kjøper brukt føler Lysne at nesten ingen stoffer er no go i garderoben.

– Det er litt dumt å banne klær som allerede er produsert. Hvis man kjøper et brukt plagg i polyester kan man for eksempel kjøpe en vaskepose for å ikke slippe ut mikroplast.

– En ting som er no go er fuskepels, uansett om den er brukt eller ny. Det drysser mikroplast av den. Alle små tråder som kommer fra fuskepels er mikroplast, og det får du ikke hindret, meddeler hun.

Ingrid Vik Lysne i en kjole hun har arvet. Foto: Instagram/ @ingridviklysne
Ingrid Vik Lysne i en kjole hun har arvet. Foto: Instagram/ @ingridviklysne

Hvis du skal kjøpe ny t-skjorte, ville Lysne gått for rene materialer.

– Resirkulering av tekstiler krever som regel at de er laget av et materiale, ikke flere. Nå er ikke resirkulering av tekstil på plass i Norge helt enda, men kjøp noe i hundre prosent bomull, så vil kan plagget forhåpentligvis resirkuleres i fremtiden. 

– Polyester er et bra materiale for noe som skal være holdbart, og ting som tåler slitasje. Det puster ikke så mye hvis du har det helt inntil kroppen. Derimot er bomull, viskose eller bambus viskose av naturmaterialer, myke, gode stoffer som puster.

Lysne forteller at det er unngåelig å ikke ha en sesongbasert garderobe gjennom året i Norge.

– Et lurt triks er å rydde bort alt av vinterklær når det er sommer, og rydde bort sommerklær når vinteren kommer. Tykke strikkegensere, mørke bukser og alt som kann minne om vinter ryddes bort når sommeren kommer.

– På den måten får du en ny garderobe to ganger i året. Dette fører til at jeg også kjøper mindre klær. Ved å rydde frem igjen klærne mine ikke har sett på et halvt år, får jeg litt den samme gleden som å være på shopping, sier Lysne.

Reparasjon er en lett måte å opprettholde en bærekraftig garderobe på.

Det var sånn Lysne begynte å sy.

– Hvis du har et plagg du er veldig glad i, og redd for å ødelegge – kan du levere det til noen som er gode på det. Men det er lite feil man kan gjøre ved å prøve å reparere ting.

– Hvis en knapp faller av, se hvordan de andre knappene er sydd på og gjør det samme selv. Alle kan få det til, og mestringsfølelsen du får etter å ha reparert et plagg er stor.

– Kjærligheten du får for plagg som du har reparert er stor, du blir mye stoltere av plagget. Det er en kjempeinvestering på alle mulige måter, avslutter Lysne.

Les også: – Jeg håper å se flere gutter rocke skjørt denne sesongen

Siste saker

Mest lest nå
Les mer