Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Ekspertenes beste tips til en garderobedetox
Foto: Instagram/ @synnoveskarbo og @marinorden

Ekspertenes beste tips til en garderobedetox

Trenger garderoben din en detox?

En ny årstid gjør ofte så man får lyst til å gi klesskapet en real opprydning. Ut med det siste som er igjen av høst- og vinterklær og inn med sommergarderoben. Og når man allerede er i gang kan man jo like gjerne gi hele garderoben en liten oppgradering?

Vi har spurt hele landets ryddeekspert Synnøve Skarbø og Fæbrik-gründer Mari Nordén om deres beste tips.

Selv om man har bestemt seg for å rydde i klesskapet, er det ikke alltid lett å vite hvor man skal begynne. Ifølge Synnøve Skarbø bør du rett og slett bare starte med å gå gjennom absolutt hele klesskapet ditt og luke ut det du kan kvitte deg med.

– Røsk ut alt, og ta for deg hvert eneste plagg. Målet ditt er å bare ha klær du faktisk bruker og som du kunne tatt på deg når som helst og følt deg vel i, sier hun til Melk & Honning.

Synnøve Skarbø anbefaler å røske ut alt du har i klesskapet og ta for deg hvert eneste plagg. Foto: Instagram/ @synnoveskarbo

Men, hvordan velge hva som skal beholdes og ikke?

– Still deg selv to spørsmål, og vær så ærlig du kan: Trenger jeg dette? Elsker jeg det? 

– Hvis du kan svare et rungende ja på begge deler, beholder du plagget. Er dette noe du hverken trenger eller forguder, ja da er det bare å kvitte seg med det før du rekker å tenke noe mer på den saken, sier Skarbø.

Hun legger til at du ikke må fundere frem og tilbake på hva du føler for plagget eller vurdere om du kan få bruk for det en gang. Gå for magefølelsen, rett og slett.

Når du har lagt plaggene du ikke skal beholde til side, gjenstår det å finne ut hva du gjør med det videre.

– Selg det, gi det bort til noen som kan ha bruk for det, eller lever det til Fretex eller dets like. De tar jo imot alle former for tøy, ikke bare det som er brukandes, sier Skarbø.

Og når det kommer til det du faktisk har valgt å beholde, tipser Skarbø om å dele det inn i kategorier.

Les også
6 herretrender fra motemessen Pitti Uomo i Firenze

– Bukser for seg, bluser for seg og så videre. Jeg foretrekker å henge opp mest mulig, men det er veldig sjelden man har plass til det.

– Prioriter å henge opp kjoler og bluser. Resten bretter du sammen i små firkanter og plasserer dem etter hverandre i skuffer og kurver.

Ifølge Skarbø funker stabler bare hvis du har veldig få plagg, for det blir fort kaos når du trenger noe som ligger midt i bunken.

– Hvis alt ligger etter hverandre som et «tog», holder du det ryddig og får mye bedre oversikt over det du eier. Jeg er også en svoren tilhenger av å sortere plaggene etter farge, sier hun.

Har du noen andre gode tips du vil dele?

– Ikke kjøp noe du ikke er hundre prosent sikker på at du kommer til å bruke. Og tenk gjennom om du har noe som passer til før du kjøper deg noe nytt. En bonus med å ta en skikkelig ryddesjau i skapet, er at du blir mindre frista til å shoppe, fordi du blir så keen på å opprettholde det deilige systemet du har fått til.

Ifølge Synnøve Skarbø bør du prioritere å henge opp kjoler og bluser i klesskapet. Foto: Instagram/ @synnoveskarbo

– Det er utrolig deilig nå som sommeren er på dørstokken å ta frem sommerklærne og legge vekk stillongs og ullkåpe, sier Mari Nordén til Melk & Honning.

Hun forteller at hun liker å starte med de tykke jakkene som henger i gangen.

– For da får jeg raskt mer plass! Det kan være lurt å vaske, levere til rens og eventuelt reparere vinterplaggene før de legges ned i lukkede poser, så du blir glad for å se de når det blir kaldere igjen. 

Les også
Er vifter sommerens heteste tilbehør?

Deretter finner Nordén frem sommerkjolene og bytter de ut med de tyngste vinterklærne i klesskapet.

– Sommerkjolene vil jeg si er det mest inspirerende med utbyttingen. Jeg elsker å finne frem sommerklærne, for de er fulle av minner, forhåpninger og ikke minst farger! I hvert fall i mitt klesskap. Og det blir jeg glad av.

Når Mari Nordén rydder i klesskapet sitt, starter hun med å rydde vekk tykke jakker i gangen. Foto: Instagram/ @marinorden

Nordén forteller at hun heller legger bort for mange enn for få plagg når hun pakker sammen sommerklærne.

– Sånn at jeg faktisk har savnet de litt! Og mens du rydder kan du samtidig lage deg en pose med plagg du kan gi bort til venner, bytte eller selge.

– Kanskje du ser et plagg du merker at du ikke bruker nok, men du vet at venninnen din hadde elsket? 

Hva er dine beste tips til hvordan man velger hva som skal beholdes og ikke?

– Det jeg setter mest pris på med klærne mine er når de får meg til å drømme og boble litt på innsiden. At jeg føler noe og at jeg kan se for meg at jeg kan føle meg vel i plagget.

– Still deg selv spørsmålene: Trenger jeg dette plagget? Kanskje noen andre kan ha nytte av det? 

Og dersom Nordén skal kvitte seg med plagg, har hun noen gode tips på lur.

– Passer plagget? Kan det enkelt tilpasses? Får jeg dårlig samvittighet av å se på det? Er det ødelagt? Kan jeg reparere det? Er det noen andre som vil ha det?

– Det er fint å ha i bakhodet at det aller meste vi legger i containere til gjenbruk, blir sendt ut av landet og inn i et ukjent kretsløp og potensielt havner på en søppeldynge. Så det er fint å tenke etter om du har noen i omgangskretsen din som trenger det, sier hun.

Les også
M&H Storbyguide: Barcelona

Det er også fint å vurdere om plaggene kan selges på Finn eller Tise. Eller kanskje du kan legge det ut på en lokal byttegruppe på Facebook?

– Hvis har flere plagg du egentlig elsker, men det sitter ikke som det skal, velg deg ett av de og tilpass det.

– Det er ingenting som er så deilig som å ha reddet et plagg med egne hender OG få noe som faktisk passer!

Dersom du synes det er vanskelig å tilpasse plagget, foreslår Nordén at du kan spørre en venn om dere skal gjøre det sammen eller om noen kan gjøre det for deg.

Mari Nordén stiller tipser om å stille seg en rekke spørsmål når man vurderer hvilke plagg man skal beholde og ikke. Foto: Instagram/ @marinorden

Hvordan bør man sortere og organisere det man velger å beholde i klesskapet?

– Det er jo utrolig inspirerende å se inn i et ryddig klesskap. Men hvor lenge det holder seg ryddig? Omtrent én uke, sier Nordén.

– Jeg liker å sortere favorittene mine først, og lage en prioriteringsrekkefølge som gjør at jeg blir inspirert hver gang jeg titter inn! 

Les også: Her shopper du vintage i Oslo

Siste saker

Mest lest nå
Les mer