Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Ekspertenes beste tips til å finne bruktskatter
Foto: skjermbilde fra Clueless

Ekspertenes beste tips til å finne bruktskatter

– Når du jobber for å finne ordentlig fine klær brukt, vil du jo også bli mer glad i plaggene og bruke de mer.

Å handle klær brukt har heldigvis blitt mer og mer populært de siste årene. Likevel er det lett å bli forvirret av ord som vintage, second hand, retro og gjenbruk. Vi spurte derfor ekspertene om hva som skiller begrepene fra hverandre.

Det har heller aldri vært lettere eller mer tilgjengelig å handle brukt, kanskje spesielt i hovedstaden. De siste årene har nemlig en rekke vintagebutikker åpnet dørene – som Fargestift, Prisløs og en ny Uff-butikk.

Men kanskje du kan kjenne deg igjen i at du ofte ser at andre finner masse fint og unikt i bruktbutikker, men så finner du sjelden noe selv? Vel, da er du ikke alene. Det krever nemlig både en dose tålmodighet og et aldri så lite system når du skal navigere deg rundt i bruktbutikker.

Vi har derfor spurt to eksperter om deres beste tips til å finne skatter når du handler brukt.

– Når du oppsøker en bruktbutikk har du kommet kjempelangt med tanke på å ha et mer bærekraftig, miljøvennlig forbruk, sier Camilla Harbu Bielecki, som driver vintagebutikken Tidstypisk på Sinsen, til Melk & Honning.

Hennes første tips er å finne ut hva du skal se etter og dermed legge en plan. Er du på jakt etter et par Levi’s 501? Eller ser du etter en ny vinterkåpe?

– Da er det det du skal se etter og ha i tankene, og ikke begynne å se på alt mulig annet, sier Bielecki.

Ekspertenes beste tips til å finne bruktskatter
Camilla Harbu Bielecki. Foto: Christin Lund

Bielecki forteller videre at det kan være lurt å ha god tid og være målrettet når du er i en bruktbutikk eller på loppemarked.

– Gå gjennom stativene og vær flink til å kjenne på stoffene. Det blir lettere med litt øvelse og trening, slik at du enkelt kan luke bort plagg i dårlige syntetiske stoffer som polyester og akryl, sier hun.

Les også
Gammelt sminketriks mot trøtte øyne tar av igjen

– Da er det enklere å manøvrere seg i de store, uoversiktlige bruktbutikkene. Men det er viktig å begynne et sted, og kanskje begynne med plagg som er litt ordentlige – som et par jeans, en kåpe eller en strikkegenser hvor det ikke er så mange feller å gå i.

Bielecki tipser videre om å unngå å sjekke størrelsen på plagget, men heller prøve det på i prøverommet.

– Da kan du få mange overraskelser. Hvis det for eksempel står størrelse 42 på lappen i et plagg fra 50- eller 60-tallet, vil det tilsvare størrelse 36 eller 38 i dag.

– Det kan være ganske vanskelig å se passformen på et plagg når det henger på kleshengeren. De fineste plaggene kan se kjemperare ut, men så er de kjempefine på kroppen. Så du må tørre å ta med deg ting som kanskje ser litt ukurant ut, legger hun til.

Camilla Harbu Bielecki understreker at det kan hende du må gå innom mange bruktbutikker før du finner det du leter etter.

– Derfor må du ha tid når du skal handle brukt. Det er shopping på en helt annen måte enn når du handler nytt. Vi er jo vant til å klikke hjem ting på nett når vi vil ha det. Du trenger ikke å legge så mye energi i det, men det må du når du skal handle brukt, sier hun.

– Men når du jobber for å finne ordentlig fine klær brukt, vil du jo også bli mer glad i plaggene og bruke de mer. Da har du gjort en innsats, legger hun til.

Les også
Cara Delevingne åpner opp om skam rundt sin egen seksualitet i oppveksten

Bielecki minner om å huske å lukte på plaggene før du kjøper de.

– I butikken min både vasker, steamer og reparerer jeg klærne. Men det er det jo mange butikker som ikke gjør, noe som også reflekteres i prisen. Hvis man synes det er ekkelt vil jeg anbefale å gå i mer kuraterte vintagebutikker som gjør den jobben for deg, sier hun.

– Men hvis man synes det er helt greit å gå gjennom mye for å finne skatter, kan man jo gå på loppemarked og lete selv. Da er det viktig å lukte på plaggene. Det er litt ekkelt, men man må lukte under armen. Hvis det lukter gammel svette kan det være vanskelig å få bort. 

Avslutningsvis anbefaler Bielecki å sjekke sømmene på plaggene, i tillegg til å se etter store flekker eller hull.

Sy- og gjenbruksentreprenør Jenny Skavlan tipser først og fremst om å ikke få panikk når du kommer inn i en bruktbutikk.

– Alle plaggene er jo forskjellige, så det er lett å bli overveldet. Let etter stoffer og materialer du faller for. Materialet kan man jo ikke endre på, men man kan alltid gjøre justeringer på passformen, sier hun til Melk & Honning.

Det kan også være lurt å være oppmerksom på at ull og silke henger sammen med polyester og akryl i bruktbutikker.

– Verdien på naturmaterialene er jo mye høyere, men prisen i bruktbutikker er ofte ganske lik. Så der kan man gjøre kupp, sier Skavlan.

Videre nevner også Skavlan at det er viktig å prøve plaggene på.

Les også
Så mye ville det kostet å leie disse leilighetene fra kjente tv-serier i 2022

– Man kan bli veldig overrasket over hvordan klærne ser ut på versus hva man hadde sett for seg, sier hun.

Ekspertenes beste tips til å finne bruktskatter
Jenny Skavlan tipser om å ikke få panikk når du kommer inn i en bruktbutikk. Foto: Instagram/ @jennyskavlan

– Ikke kjøp plagg som er nuppete eller på randen av kollaps. Let etter kvalitet med lang levetid, sier Skavlan videre.

Selv pleier hun å se etter merkelapper som forteller at plagget er fra et skredderhus. Slik som tailor made, made in Paris eller britiske kåper med pure new wool.

– Mange kåper fra 70- og 80-tallet er laget i Sverige og Finland. Dette er også kvalitetstegn, forteller Skavlan.

Sist, men ikke minst, anbefaler hun å ta plaggene ut fra stativene og se på de i enkle omgivelser.

– Forestill deg at du finner plagget i en kul merkebutikk. Hva ville du følt om du fant plagget på Ganni eller F5 for eksempel?

Les også: – Det er så mye fint på Finn, Tise og Ebay hvis man bare gidder å lete!

Siste saker

Mest lest nå
Les mer