Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Både kjendiser og vanlige folk prøver Dry January - her et bilde av Dua Lipa
Bilde: via Instagram @dualipa

«Dry January»: Har det egentlig noe for seg?

En rekke kjendiser holder seg helt alkoholfrie og forskningen viser til positive resultater.

Det er det samme hvert eneste år. Nyttårsforsetter med store ord om å trene mer, spise mindre junkfood, innta mindre alkohol og kutte ut snus og sigaretter. Så snart røyken har lagt seg fra de siste rakettene og nyttårskonserten fra Wien ljomer i de tusen hjem, begynner alvoret. Grønne juicer, nytt treningstøy og å stue bort alt som har alkohol i seg.

Mange snakker om å kicke igang en hvit måned eller Dry January. Nå skal leveren få litt etterlengtet fred og ro. Men har det noe for seg?

Det hele startet visstnok i Storbritannia i 2013, da helsemyndighetene teamet opp med den veldedige organisasjonen Alcohol Concern. Ølglade briter – noe det er mange av – ble oppfordret til å gå én måned uten å drikke alkohol. Siden vokste bevegelsen og har nå blitt en greie også globalt.

Hva sier forskningen om Dry January?

Vel, mange mener at man kan få bedre energi og finere hud, dypere søvn og oppleve vektnedgang og mer stabil mental helse. Dette i tillegg til at man kan ende opp med å spare mye penger (kanskje mer relevant når det ikke er en pandemi og man bruker tusen kroner hver gang man er på byen).

Cosmopolitan påpeker at du også unngår å være fyllesyk, noe som ofte kommer med trøsteshopping på nett, dyre take-away-bestillinger og kansellering av treningstimer du kanskje ellers ville dratt på.

Det anerkjente vitenskapelige tidsskriftet New Scientist var blant de første som kunne vise til helsemessig positive resultater av 30 dager uten alkohol. En gruppe fortsatte å drikke alkohol som vanlig, mens en annen gruppe kuttet det helt. Det viste seg at sistnevnte både hadde en markant nedgang i fett i leveren og en stor endring i glukosenivået i blodet. Leveren har en reke vitale funksjoner, alt fra å fordøye mat til detoxing og å regulere hormonbalansen. En sunn lever bidrar til at dette fungerer som normalt.

Det eneste negative man kunne melde om, var at ukene ble en smule kjipere når man ikke var like sosial i festlige lag over et glass vin eller fem.

Kjendisene leder an

Flere kjendiser har ledet an i Dry January-bevegelsen. Nå helt nylig Gunhild Stordalen, som via sin egen Instagram-profil fortalte sine nesten 200 000 følgere at hun nå skal ha en hvit måned. Hun skal også kutte snusen i 2021.

Ifølge organisasjonen Alcohol Change viser det seg at en stor andel av de som prøver seg på en hvit måned drikker mindre også i etterkant. Det gjaldt for eksempel for den populære amerikanske programlederen Kelly Ripa, som testet ut Dry January og sluttet helt å drikke etterpå. Ifølge Womens Health Magazine var grunnen at hun både så og følte seg bedre.

Listen over kjendiser som aldri drikker alkohol er forøvrig lang.

Jennifer Lopez holder seg helt unna alkohol etter sigende for å beholde sitt ungdommelige utseende. Det samme gjelder for Lana Del Rey, som har vært avholds siden starten av 20-årene. Eva Mendes sjekket inn på rehab i 2008 og har vært alkoholfri etter det. Blake Lively har aldri rørt en dråpe alkohol. Bradley Cooper var avhengig av alkohol og piller tidlig i karrieren, og har nå vært avholds i nesten et tiår.

I høst åpnet også supermodell Elsa Hosk opp om sine problemer med alkoholisme i tenårene. Hun har holdt seg unna alkohol i nesten et tiår.

Avholds under pandemien? «Nei takk», sier enkelte

Noen stiller seg mindre positive til hele opplegget. Spesielt under en pandemi som stikker kjepper i hjulene for det meste som kan kalles moro.

Med den tredje bølgen med ny lockdown og strenge restriksjoner i store deler av Europa, har enkelte vendt Dry January ryggen.

Den populære programlederen Philip Schofield skrev på Instagram Stories at hans løfte om alkoholfri januar endte nøyaktig fem minutter etter Boris Johnson annonserte en ny seks ukers lang lockdown i England.

Men kanskje er det viktigere å si nei takk til alkohol nå enn noensinne? Refinery29 skriver om hangxiety, angsten som gjerne kommer når man er fyllesyk. I en verden der alt virker kaotisk akkurat nå, enten det handler om korona eller Trumps oppildning til opptøyer i Washington, kan det virke lurt å slippe den ekstra belastningen en fyllesyke gir på det mentale.

Les også: Fylleshopping er en milliardindustri

Siste saker

Mest lest nå
Les mer