Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
To motemenn og en illustratør kommer med sine tips til dress på 17. mai

– Et antrekk til «en million» blir fort redusert til noen kroner hvis du er for full

To norske motemenn og én illustratør om dressen på nasjonaldagen.

Man skulle kanskje tro at det var enkelt å være mann å kle seg stilig til 17. mai. Men det kan faktisk være ganske så vanskelig. For det er ikke alle som er like heldige å ha bunad. Et hav av ulike dresser, skjorter og tilbehør må velges med omhu. Og er det egentlig innafor med sneakers til dress?

Melk & Honning tok praten med to norske motemenn og én illustratør om hva de egentlig tenker om dressen på nasjonaldagen.

– Se til kunstverdenen

Bjørn Brochmann. Foto: Thomas Ekström

– Jeg kan ikke fordra 17. mai. Det var en periode hvor man kunne gå i 17. mai-frokoster og sulle seg gjennom resten av dagen sånn passe Prosecco-brisen, men når du får barn må du stå opp sykt tidlig for å rekke et tog, så må du løpe rundt og finne dem igjen på Rådhusplassen og deretter gå på utmattende og dritkjedelige skolefeiringer, sier illustratør Bjørn Brochmann til Melk & Honning.

– Det hender jeg strekker meg til å ta på en 17. mai-sløyfe eller putter en blomst i knapphullet. Ellers er jeg så heldig at jeg arvet en bunad, så det hender at jeg bruker den hvis jeg er i humør til det, selv om den mangler noen accessoirer og kanskje ikke er blant de kuleste.

Hvilken bunad har du?

– Jeg har en Sognebunad, men bunadsskoene mistet sålene etter en tur i vått gress. I tillegg lurer jeg på om jeg skulle hatt noe mer sølv og en kniv. Hvis det er noe som føkker opp bunaden og dressen, så er det raske briller. Bunadspolitiet burde jo ta grep og lage en guide for gangbare bunadssolbriller.

Brochmann tipser om å se til kunstverdenen når man skal pynte seg til 17. mai.

– Generelt er menn ganske skvetne når det kommer til pynting, så jeg synes det er gøy å se at mange drar på litt ekstra på denne dagen. For stilinspirasjon, ta en titt på Skagensmalerens P.S Krøyers «Hip hip hurra!». Her er det alt fra svarte dresser med vet til ledig linjakke og stråhatt. Jeg synes dette bildet nailer 17. mai-stilen perfekt.

– Hvordan man oppfører seg gjør selve antrekket

Gianluca Occhiuto driver Il Pantheon i Oslo
Gianluca Occhiuto.

– For en formell stil ville jeg valgt en ren dress, enten mellomblå, standard blå eller grå, gjerne en pinstripe med tette striper for å være litt annerledes, tipser Gianluca Occhiuto til Melk & Honning.

Han har drevet butikken Il Pantheon som tilbyr skreddersøm i Hegdehaugsveien i Oslo i 19 år.

– Hvis været er litt kaldt og grått går jeg for en flanelldress, men hvis det plutselig skulle bli 25 varmegrader ville jeg valgt noe lettere, for eksempel en i børstet ull. Siden det er en såpass stor dag, ville jeg valgt noe som draperer og faller som det skal. Noe formelt, men også litt frekt, smakfullt og elegant.

Hva er passende tilbehør?

– Svarte sko, svart belte, svart klokkerem og en hvit skjorte til ære for Norge. Gjør det stilig. Sløyfe er utenfor mitt vokabular, bare intellektuelle bruker sløyfe. Gå for et vakkert slips som også har særpreg, ellers blir det som en uniform. En blå dress med mørke sko og et slips med litt farge gjør et passe avslappet antrekk som fortsatt er elegant.

Hva er no-go på 17. mai?

– Ikke drikk for mye. Ellers blir et antrekk til «en million» plutselig redusert til noen kroner. Hvordan man oppfører seg gjør selve antrekket.

Hva med sneakers til dressen?

Assolutamente no.

Occhiuto forteller at det kan være lurt å gjøre en liten forandring på antrekket hvert år, hvis man alltid feirer med den samme vennekretsen på 17. mai.

– Folk husker godt hva du gikk med i fjor. Det er selvfølgelig ikke obligatorisk med tanke på økonomi og bærekraft, men man kan gjøre en liten oppfriskning med et nytt slips kjøpt på Fretex eller som du låner fra en venn. Men det viktigste er at antrekket er i harmoni og at fargene passer med fargen man har på både håret, øynene og huden, avslutter han.

– Det enkle er ofte det beste

Quy Bui. Foto: @quyandco

– Hvis stilen er formell, ville jeg gått for en klassisk mørkeblå dress lagd i en fin merinoull, helst i 100 prosent ull, og ikke blandet med polyester, sier Quy Bui, designer i Quy & Co til Melk & Honning.

– En crispy hvit skjorte kan aldri slå feil med brune sko, lyseblått eller mørkebrunt slips og hvit pochette i silke i brystlommen, sier han.

– For en mer uformell look ville jeg byttet ut ulldressen med en i bomull. Bytt ut skjorten med en fin strikket genser og et par loafers.

– Og hva bør man unngå?

– Jeg ser at mange prøver å skille seg ut ved å velge slips i veldig sterke farger som rødt, rosa eller turkis. Dette synes jeg blir too much og dreper rett og slett resten av antrekket. Keep it simple, less is more!

Bui forteller at det er lurt å være tidlig ute med å finne riktig dress, og ikke minst få den tilpasset hos skredderen.

– Det verste jeg vet er når folk går med dresser som ikke sitter riktig. Da kan man like godt gå i jeans og t-skjorte.

Hovedbilde: Fra «Reservoir Dogs»

Siste saker

Mest lest nå
Les mer